Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Za krvarenje u sredini ciklusa krivac su stres i loša prehrana

Za krvarenje u sredini ciklusa krivac su stres i loša prehrana
1

Mnoge žene uhvati panika kod pojave "spottinga", no riječ je o naglom padu estrogena, koji je u tijelu najviši u vrijeme ovulacije. Ginekologu se treba javiti ako obilno krvarenje traje preko tri dana

VIDEO

Krvarenje u sredini ciklusa ili periovulacijsko krvarenje (tzv. spotting) javlja se zbog naglog pada hormona estrogena, koji doseže najvišu vrijednost u vrijeme ovulacije. 

Zbog toga dolazi do nestabilnosti sluznice maternice (endometrija), pa se javlja oskudno krvarenje, objašnjava Patricia Senjanin Car, dr.med. spec. ginekologije i porodništva iz Čakovca. 

Ono se najčešće javlja oko ovulacije, znači u sredini ciklusa, dva dana prije ili poslije ovulacije (od 14. do 16. dana, ovisno o duljini ciklusa), oskudno je i može trajati od nekoliko sati do tri dana. Ako se takvo slično krvarenje javlja u drugoj polovici ciklusa, uoči menstruacije, povezano je s nepravilnim lučenjem progesterona i nepravilne funkcije žutog tijela. Uglavnom se takva razdoblja povezuju sa stresom, nepravilnom prehranom ili u vrijeme trajanja viroza.

- Ovakva vrsta krvarenja nije rijetka, i kod nekih se žena javlja češće a kod nekih povremeno, primjerice jednom godišnje ili čak i rjeđe. Općenito, “spotting” (engl.) označava oskudno krvarenje - smećkasto je ako se krv zadrži dulje u rodnici (“stara krv”), a svijetlocrveno je ako odmah iscuri i zapravo znači isto - objašnjava ginekologinja. 

Fotolia


- U slučaju oskudnih i kratkotrajnih krvarenja nema razloga za brigu, kao niti za hitan ginekološki pregled niti za terapiju jer uglavnom tegobe prolaze same od sebe. Svakako je preporuka izbjegavanje stresa, uravnoteženje emocija i što pravilnija prehrana s puno voća i povrća, te svakodnevna aktivnost i vježbanje - kaže dr. Patricia Senjanin Car. 

Menstruacija: Kako se mijenja od puberteta do menopauze
Menstruacija: Kako se mijenja od puberteta do menopauze


Dodaje da se u slučaju obilnoga krvarenja koje traje dulje od tri dana treba javiti ginekologu/ginekologinji na pregled te učiniti Papa test, cervikalne brisove i ultrazvuk kako bi se otkrio uzrok krvarenja.

- U ovim situacijama, kod žena u reproduktivnoj dobi, uvijek se savjetuje učiniti i test na trudnoću - upozorava Senjanin Car. 

Govorimo li o oskudnom krvarenju u trudnoći, najčešće je riječ o implantacijskom krvarenju, koje nastupa kad se očekuje redovita menstruacija, a već je došlo do oplodnje. Takvo krvarenje može biti oskudno, ali i obilnije i trajati kao normalna menstruacija. U tom slučaju ponekad ga je i teže razlikovati od prave menstruacije. 

Manjak kalcija, menstruacija i dijete usporavaju metabolizam
Manjak kalcija, menstruacija i dijete usporavaju metabolizam

Recept za čaj 

Sastojci: list koprive, korijen anđelike, plod konopljike, list crvene djeteline, list kupine, korijen sladića, korijen valerijane, biljka stolisnika, cvijet nevena, rusomača 

Priprema: Sve biljke možete pomiješati u podjednakim količinama od 20 grama, a samo sladić u količini od 5 grama. Od pomiješanog čaja treba uzeti dvije jušne žlice, preliti kipućom vodom, prokuhati još minutu, ostaviti stajati 10 minuta i procijediti. Dnevno popijte od pola litre do litru čaja. Uz biljni čaj se piju i biljne kapi od imele, nevena, valerijane ili konopljike, ali vrsta biljnih kapljica ovisi o plodnom krvarenju i razlikuje se od osobe do osobe, ovisno i o godinama te nekim drugim simptomima i dijagnozama. 

Savjeti liječnica:

Dulje od tri dana - ako bi krvarenje bilo obilno i trajalo dulje od tri dana, treba otići na pregled, učiniti Papa test, cervikalne brisove i ultrazvuk te otkriti uzrok krvarenja.

Kontrole - Redovito se javljajte svojem ginekologu na kontrole i tražite savjet. 

Bez pilula - Ne koristite bez savjetovanja s liječnikom kontracepcijske pilule, hormone niti bilo koje druge lijekove.

Savjetujte se - Ne koristite ni ljekovite biljke ako ih ne poznajete i ako vam u potpunosti nije jasno njihovo djelovanje te ih nemojte kombinirati.

Menstruacija usporava mozak i ograničava moć koncentracije
Menstruacija usporava mozak i ograničava moć koncentracije

Biljke koje smiruju i uklanjaju krvarenje

Kopriva i kupina

Fitoestrogenska biljka pridonosi postupnom otpuštanju estrogena i postizanju dovoljne koncentracije tijekom ciklusa. Kupina je odlična kao tonik za jačanje maternice.

Valerijana i konopljika

Valerijana smiruje, odlična je biljka protiv stresa. Konopljika tijekom ciklusa estrogenske i progesteronske hormone dovodi u balans. Preporučuje se i kod krvarenja prije menstruacije zbog manjka progesterona. 

Sladić

Jaka je estrogenska biljka. Glicirizin iz sladića aktivna je ljekovita komponenta i poput izoflavona iz soje uspostavlja ravnotežu estrogena. Povisuje ih ako ih je premalo i smanjuje ako ih je previše.

Stolisnik

Stolisnik i neven (a može i kadulja), tipične su ženske protuupalne biljke, koje, osim što podižu imunitet, blago reguliraju ciklus uz pomoć svojih eteričnih ulja i fitoestrogena.

Rusomača

Bogata je trjeslovinama i kalijem te smiruje krvarenja, a slično djelovanje ima tormentila, biljka koja se u narodu zove steža (jer steže, čime zaustavlja prejaka ili prečesta krvarenja).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'