Lifestyle

Komentari 15

Zašto su chia sjemenke tako zdrave? Donosimo top razloge

Zašto su chia sjemenke tako zdrave? Donosimo top razloge

Kada se natope u vodi stvaraju sluz koja ima fantastičan učinak na probavu. One su "supernamirnica", a magistar nutricionizma Nenad Bratković objasnio nam je i zašto

Ove male sjemenke bi baš svatko trebao uvrstiti u svoj jelovnik jer su odlične za zdravlje. Chia sjemenke prepune su antioksidansa i vlakana.

Osim velike količine vlakana koji su neophodnu za pravilnu probavu, ove sjemenke sadrže puno omega-3 masnih kiselina, kalcij, željezo, magnezij, bjelančevine, fosfor, mangan, vitamine A, B, E i D... Koristiti se mogu u skoro svemu - od zdravog doručka do slatkih deserta, dodatka slanim jelima...

Hrvatski stručnjak objašnjava pojam "supernamirnica"

- "Supernamirnica“ ili "superhrana“ nije znanstveno stručan naziv, već kolokvijalan naziv koji se koristi u novije vrijeme popularizacije zdrave prehrane. Njome se želi iskazati biološki potencijal i vrijednost hranjivih vrijednosti neke skupine ili jedne namirnice u odnosu na ostale usporedive namirnice. Popularizacijom novijih, uglavnom biljnih namirnica, mnoge su dobile ovakav atribut, i kao takve su dobile pažnju potencijalnih kupaca - objašnjava Nenad Bratković, magistar nutricionizma.

Naglašava kako su chia sjemenke jedne od takvih namirnica i objašnjava zašto.

- One odskaču svojim neobično visokim udjelom omega-3 masnih kiselina u odnosu na ostale biljne namirnice, ali i proteina. Obzirom da su njezina fizikalno kemijska svojstva neobična, i atraktivna (bubre u vodi, pri čemu nastaje sluzava tvar), njezina popularnost je još istaknutija - kaže Bratković.

Upravo sluz chia sjemenki je ono što je čini još poželjnijim dijelom svakodnevne prehrane. Naime, kada se natope u vodi ili nekoj drugoj tekućini, stvaraju sluz koja ima fantastičan učinak na probavu.

- Prije svega, sluz chia sjemenki, i usporedivih namirnica poput lana povoljno djeluje na gastrointestinalni (probavni) sustav, oblažući ga, smanjujući lokalne upalne procese i štiteći ga od povišene vrijednosti kiselina u probavnom traktu - pojasnio je Bratković.

Zdravi napitak od chia sjemenki

Radi se o kombinaciji chia sjemenki, meda, limuna i vode u točno određenim količinama. Ovaj napitak je odličan za otapanje suvišnih kilograma, ali i za zdravlje cijelog tijela. Evo kako ga napraviti:

Sastojci:

Priprema:

Stavite chia sjemenke u vodu i ostavite da stoji sat vremena (možete ih staviti u vodu i navečer, pa ujutro dodajte ostale sastojke). Dodajte sok od limuna i med te dobro promiješajte. Želite li da napitak ima glatku teksturu, stavite ga u blender. Napitak popijte svako jutro na prazan želudac.

Još neki detalji o ovim sjemenkama

Latinski naziv za chia sjemenke je - Salvia hispanica. To je zapravo plod biljke iz porodice metvice, a podrijetlom je iz Meksika i Gvatemale, no danas se uzgaja i u drugim dijelovima svijeta.

Koliko su dobre ljudi su znali i u davna vremena - bile su izuzetno cijenjene kod Asteka i Maja, bile su im jedan od glavnih izvora hrane.  glavni izvor hrane.  chia sjemenke su bile glavni izvor biljne hrane

Znali su od chia sjemenki praviti ulje koje je bilo osnova za boje kojima su ukrašavali tijelo. Upotrebljavali su ih u medicinske svrše, na primjer, kod bolova u zglobovima, za izbacivanje viška tekućine iz tijela... Vjerovali su i da im daju snagu prije odlaska u bitke.

Najčitaniji članci