Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Želudac boli zbog mitova o prehrani i nezdrave hrane

Želudac boli zbog mitova o prehrani i nezdrave hrane
1

Nisu krivi uzrujavanje i ljuta hrana: stres i ljuta hrana štete organizmu, ali za čir na želucu treba kriviti bakterije, lijekove protiv boli i cigarete

VIDEO

Čak dvije trećine imuniteta proizlazi iz probavnog trakta - u njemu se nalazi više neurotransmitera nego u mozgu i sadrži više živčanih završetaka nego kralježnica, napominje stručnjakinja Liz Lipski. Rizik od želučanih tegoba i bolesti potiče prejedanje, neredovito i prebrzo jedenje te previše kave, alkohola i gaziranih pića. Stres i ljuta hrana štete organizmu, ali ne izazivaju čir kako se donedavno vjerovalo. Izaziva ga bakterija Helicobacter pylori te pretjerivanje aspirinima i ibuprofenima. Zbog pušenja opuštaju se mišići, koji propuštaju i zadržavaju želučanu kiselinu, pa se vraća u jednjak. Ne liječi li se, može izazvati nagrizanje tkiva, pa čak i karcinom. Obavljanje nužde kod nekih je ljudi uobičajeno triput na tjedan, a drugi na zahod odlaze tri puta na dan i to je sve u granicama normale, navode britanski stručnjaci. Poremeti li se ritam, tada se savjetuje posjetiti liječnika, koji će utvrditi postoji li opasnost od iritabilnog crijeva i drugih bolesti.

>>Nemasna janjetina i govedina te perad najbolje su zamjene za masno crveno meso, a za bolji okus dodajte gljive te povrće bogato proteinima i željezom.
Crveno meso obiluje kolesterolom i zasićenim masnoćama, koji povećavaju rizik od raka želuca, kao i prerađeno meso, koje privlači opasne tumore.

>>Maslac se preporučuje zamijeniti maslinovim ili bućinim uljem, a u kolačima manjom količinom ulja. Na deklaraciji provjerite sadrži li hrana hidrogenizirane masti.
Hidrogenizirane masti poput margarina koji se proizvodi upuhivanjem vodika u ulje teško se kvare. Povezane su s lošim kolesterolom i karcinomom.
 
>>Najvažnije pravilo kod celijakije je bezglutenska dijeta, koja može trajati cijeli život. Zabranjeni su krupica, bijela kava, viski, pivo i gotova hrana. Kod osjetljivosti na laktozu valja smanjiti mlijeko i sir.
Gluten, protein iz pšenice, raži i ječma, izaziva celijakiju, koja, ako se ne liječi, uzrokuje teže bolesti probavnog trakta. Osjetljivost na laktozu iz mlijeka izaziva grčeve, napuhavanje i bol.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'