Lifestyle

Komentari 14

Znate li čemu služi mali komad plastike koji dođe s pizzom? Mnogi ga odmah bace u smeće

Znate li čemu služi mali komad plastike koji dođe s pizzom? Mnogi ga odmah bace u smeće

Ako često naručujete pizzu već ste primijetili da kad otvorite kutiju na sredini pizze se nalazi komad plastike. Može biti okrugli, u obliku trokuta, a skoro uvijek je bijele boje

Taj komad plastike na tri noge postavljen u sredini pizze osigurava da vam dođe upravo onakva kakva bi trebala biti, odnosno da se poklopac od kutije ne zalijepi za sir i ostale sastojke, i uništi vam gurmansko veselje. 

POGLEDAJTE VIDEO: Koliko znate o pizzi?

Ne dolazi uvijek u istom obliku - zna imati oblik trokuta, kruga, kvadrata... Ponekad tog komada plastike nema ako je kutija dovoljno čvrsta da poklopac 'ne potone' prilikom transporta i zalijepi se za sir.

Inače, pizza je nekad davno bila hrana za sirotinju. Nastala je u 16. stoljeću u talijanskom Napulju sasvim slučajno. Pekari su tad imali običaj valjati komade tijesta i njima provjeravati je li peć dovoljno vruća za pečenje kruha. 

Te ispečene komade su potom prodavali jeftino na ulici da ih ne bace. Kupovali su ih siromašniji slojevi društva, a na te komade su stavljali sve što su imali pri ruci, poput nekih začina, rajčice i ostataka obroka.

Malo po malo im se svidjelo to što jedu i tako je nastala pizza kao zasebno jelo koje se stoljeće kasnije počelo prodavati na uličnim štandovima. S vremenom je postala i omiljeno jelo bogatijih građana.

Danas, obzirom na pandemiju i zatvaranje ugostiteljskih objekata, pizza se dostavlja po kućama kao nikad prije. I da nema te male plastike koja drži poklopac, ne bi bila ni približno ukusna jer bi pola nadjeva ostalo zalijepljeno za poklopac.

Najčitaniji članci