Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Znate li zašto jedemo nezdravu hranu kada nam nedostaje sna?

Znate li zašto jedemo nezdravu hranu kada nam nedostaje sna?
1

Kada smo nenaspavani želimo jesti što više slatkiša i kaloričnih namirnica. Istraživači vjeruju da endokanabinoidni sustav pokreće naše hedonističke žudnje za masnom, škrobnom i slatkom hranom

VIDEO

Vjerojatno vam se već dogodilo da ste budni usred noći i da ste posegnuli za hranom.

- Ako ste nenaspavani, vjerojatno vam se neće jesti mrkva. Žudite za slatkim, slanim i škrobnim namirnicama. Želite čips, kolačić, želite slatkiše - rekao je neuroznanstvenik Eric Hanlon, koji proučava povezanost između moždanih sustava i ponašanja na Sveučilištu u Chicagu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:19

Povezanost hrane s nedostatkom sna potječe još iz povijesti, kada su i naši preci također žudjeli za slatkim bobicama i masnom ribom. Nedostatak sna pokreće te drevne nagone koji bude želju za slatkom, bogatom i masnom hranom. 

- Prije je velika stvar bila imati obrok s visokim udjelom ugljikohidrata i masnoća, jer ga niste imali uvijek. Kada pomislite na gozbu ili glad, obroci s puno ugljikohidrata ili masti su nešto što mozak tada želi. Naš mozak nije evoluirao tako brzo kao što je odabir hrane postao dostupan - rekao je Hanlon.

Veći je rizik od Alzheimera ako jedete hranu s trans-mastima
Veći je rizik od Alzheimera ako jedete  hranu s trans-mastima

Postoje dva hormona koji kontroliraju naš nagon za hranom, leptin i grelin.

- Leptin znači gubitak, odnosno on suzbija apetit i tako doprinosi gubitku kilograma. Grelin znači porast. Ovaj brzo djelujući hormon povećava glad i dovodi do debljanja - kaže specijalist za spavanje dr. Raj Dasgupta.

Istraživanja pokazuju da ako ste nenaspavani razina grelina skoči, a rezultat je povećanje gladi. Ali, to ne objašnjava zašto žudimo baš za slatkim kada smo nenaspavani. Da bismo dobili odgovor na to pitanje moramo pogledati endokanabinoidni sustav. Njegov posao je održavati tijelo u ravnoteži. On regulira sve, od spavanja do apetita, upala i boli i još mnogo toga.

Znanost je prvi kanabinoidni receptor otkrila tek 1988. godine u mozgu štakora. Za nekoliko godina pronašli su još dva receptora, CB1 i CB2, i otkrili da je prisutan u svim kralježnjacima - sisavcima, pticama, gmizavcima i ribama, a možda i kod nekih beskralježnjaka.

Kakve veze ovaj sustav ima s prehranom? Endokanabinoidi se vežu na iste receptore kao i aktivni sastojak marihuane, što, kao što znamo, često pokreće želju za grickalicama. Istraživači vjeruju da endokanabinoidni sustav pokreće naše hedonističke žudnje za masnom, škrobnom i slatkom hranom. 

Kad je bitnije prati zube, ujutro ili navečer, prije ili poslije jela?
Kad je bitnije prati zube, ujutro ili navečer, prije ili poslije jela?

U studiji objavljenoj 2016. godine, Hanlon je usporedio cirkulacijsku razinu 2-AG, jednog od najzastupljenijih endokanabinoida, kod ljudi koji su imali četiri noći normalnog sna (više od osam sati) s ljudima koji su imali samo četiri i pol sati sna. Kod osoba koje su bile nenaspavane istraživači su zabilježili veći porast gladi i apetita od onih koji su spavali dobro. Nenaspavane osobe su imale i višu popodnevnu koncentraciju 2-AG. Također su teže kontrolirali želju za hranom bogatom ugljikohidratima i kalorijama.

- Zašto? Ne znamo - rekao je Hanlon.

Sva su istraživanja toliko nova da znanost još ne zna kako se sve to uklapa ili što se u vezi s tim može učiniti. I to nas dovodi do krajnjeg zaključka da još uvijek neće biti tableta za nenaspavane ljude koji zbog toga posežu za nezdravom hranom, prenosi KSL.com

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

16:11
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje