Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 17

Srdele i grah: ovaj zdravi i niskobudžetni ručak oduševit će vaše okusne pupoljke

Powered by Konzum

Srdele i grah: ovaj zdravi i niskobudžetni ručak oduševit će vaše okusne pupoljke

Vjerovali ili ne, ali i zdravo može biti itekako ukusno i jeftino. Donosimo vam kombinaciju koja je naizgled nespojiva, ali kad je kušate, garantirano će pronaći mjesto na vašem tjednome meniju

Nutricionisti preporučuju da se riba nađe na jelovniku barem od 2 do 3 puta tjedno zbog iznimnih nutritivnih vrijednosti i bogatstva omega-3 masnim kiselinama, koje su ključne za zdravlje mozga, srca, očiju i zglobova. Odličan izbor su srdele, koje nazivaju i ''efikasnom hranom'' jer sadrže veliku količinu vitamina, proteina i, naravno, omega-3 kiselina. 

Kako biste začinili svoj jelovnik, ponekad je dobro eksperimentirati s prilozima koji idu uz ribu, a da nisu klasičan izbor, poput blitve ili krumpir-salate. Gastroblogerica Nasja Duplančić godinama priprema jela iz tradicionalne dalmatinske kuhinje, a s nama je podijelila i ovu novu zanimljivu kombinaciju povrća i ribe. Za zdrava i drugačija jela ne morate izdvojiti čitavo bogatstvo, a kvalitetne sastojke uvijek možete naći po nižim cijenama.

Ja sam ipak po prirodi znatiželjna i, koliko god poštovala tradiciju, uvijek u svoja jela pokušavam unijeti dašak novog, nepoznatog i malo drugačijeg, rekla je Nasja.

 

Pečene srdele na salati od prokulica, bijeloga graha i radiča

Ovo je jelo koje ne oduzima mnogo vremena i novca za pripremu, a ispunit ćete dnevnu dozu unosa vitamina i omega-3 masnih kiselina.

Za njega su vam potrebni sljedeći sastojci:

  • 600 g svježih srdela
  • 500 g prokulica
  • 1/2 glavice crvenog radiča
  • 1 konzerva K plus bijeloga graha (450 g) 
  • 2 češnja češnjaka
  • 1/3 vezice peršinova lišća
  • 1 žlica listića svježeg timijana
  • maslinovo ulje, sol, crveni papar, čili

Ribu očistite pažljivo tako da po njenoj dužini prerežete kožu na trbuhu i izvadite utrobu, a nožem odstranite ljuske. Svaku srdelu posušite papirnatim ručnikom pa ih posložite na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.

U zdjelicu stavite 1 dl maslinova ulja, nasjeckano peršinovo lišće, nasjeckani češanj češnjaka i malo čilija. Kistom zatim namažite svaku srdelu ovom smjesom te ih stavite peći 10 minuta na 220°C u prethodno zagrijanoj pećnici. Ostatak peršina ostavite za poslije.

Prokulice očistite tako da im odstranite vrh peteljke i uklonite vanjske oštećene listiće. Operite ih i stavite kuhati u kipuću vodu, najviše 10 minuta, odnosno dok malo ne omekšaju. Imajte na umu da ne smiju biti prekuhane. Kad su prokulice gotove, procijedite ih i svaku prepolovite. Radič operite i narežite na trakice, a vodu iz konzerve graha prolijte te ga dobro isperite.

U zdjelicu stavite četiri žličice maslinova ulja i jedan nasjeckani češanj češnjaka. Kratko dinstajte češnjak da zamiriše, a onda ubacite prokulice i grah pa promiješajte da se okusi povežu. Naravno, ni ovo jelo ne može proći bez začina, a sol, papar i timijan dat će mu posebnu aromu. Radič umiješajte na samom kraju.

Prilog servirajte uz srdele koje po želji možete dodatno premazati smjesom od peršina, češnjaka i maslinova ulja.

Sve sastojke možete pronaći u ovotjednoj Konzumovoj ponudi.

Dobar tek!

Powered by Konzum

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 17
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu