News

Komentari 139

1180 dana afera. Predstavio se kao žrtva, ali ostavku nije dao

1180 dana afera. Predstavio se kao žrtva, ali ostavku nije dao

Ministar Milan Kujundžić je više puta ponovio da neće šutjeti, da će upozoravati i na raskorak imovine kod drugih dužnosnika. Neki to tumače kao pritisak na HDZ-ovce...

Najlakše bi bilo dati ostavku, ali mi to moj moral ne dopušta. Kakvu poruku šaljemo djeci ako podvijemo rep i pobjegnemo pred orkestriranim netočnim napadima interesnih skupina?

POGLEDAJTE VIDEO:

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ovako je opravdao zašto neće podnijeti ostavku iako je to u subotu navečer od njega zatražio premijer Plenković. Razlog je nanošenje štete ugledu Vlade jer nije u imovinskoj kartici prijavio svu imovinu, a postoji i sumnja na pogodovanje. Ipak, Kujundžić je rekao da je stavio mandat na raspolaganje premijeru nakon ugodnog razgovora.

- Stavio sam mandat na raspolaganje i zamolio sam vremena da iznesem svoju obranu. Premijer još mora gledati i interese Vlade i stranke. Ovim činom ja branim i Vladu i HDZ - izjavio je Milan Kujundžić, koji je na konferenciju za novinare došao s odvjetnikom Jankom Grlićem, kojega, kako je nam rekao, plaća 500 kuna po satu. To je inače uobičajena tarifa.

Pogledajte video:

HDZ-ovci vjeruju da odlazi

Andrej Plenković nije u ponedjeljak htio komentirati ovaj slučaj iz Vlade jer je putovao u Poljsku na obilježavanje 75 godina od oslobođenja zloglasnog nacističkog logora Auschwitz. Čak ni neki njegovi bliski suradnici nisu bili sigurni što će odlučiti. Premijer je inače htio i tijekom ljetne rekonstrukcije Vlade maknuti ministra Kujundžića, koji je u svome mandatu redao gafove te nije proveo reforme u zdravstvu, pa se i dalje gomilaju dugovi. Sugovornici iz HDZ-a uvjereni su da će se na kraju Plenković riješiti problematičnog ministra, ali da si je, kao i uobičajeno, dao malo vremena. Potpredsjednik HDZ-a i ministar Oleg Butković jučer je rekao kako bi on dao ostavku da je postao uteg Vladi. Olakotna okolnost za Vladu je čak i to da, ako se Kujundžić vrati u Sabor, o njegovoj potpori ne ovisi većina.

Tko mu je to prijetio?

Kujundžić je tijekom cijele konferencije za medije isticao da na njega rade pritisak interesne skupine, pa čak i da je primao prijetnje. Na početku je rekao da će ih razotkriti, ali na izravne upite novinara nije spomenuo niti jedno ime. Rekao je da su pritisci na njega počeli kad je odlučio za 50-60 milijuna kuna nabaviti četiri nova PET/CT uređaja, a da država privatnicima daje 50-ak milijuna kuna godišnje da oni obavljaju te pretrage. Istaknuo je i da se založio za javni natječaj za 100 milijuna kuna vrijednu digitalizaciju u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, pa se i tu zamjerio nekome.

Kujundžić inače smatra da izvrsno radi cijeli svoj mandat, i to u vrlo teškim uvjetima. Nije spomenuo niti jedan neriješeni problem ili aferu u svojih 1180 dana, poput Imunološkog, poput toga da dugovi još rastu, liječnici odlaze, građani se konstantno žale da ne dobivaju dovoljnu zdravstvenu zaštitu, izjave da ne može biti novca za liječenje svih, najave poskupljenja, neispunjeno obećanje gradnje bolnice u Metkoviću...

Pogledajte video:

- Kriv sam samo zato što sam šlampavo i nomotehnički krivo ispunio imovinsku karticu i zbog toga se još jedanput ispričavam. Ali sva ta imovina je na svome mjestu, sve je provjerljivo, a sve dokumente šaljem i svim članovima Vlade i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa i institucijama - rekao je Kujundžić.

Županijsko državno odvjetništvo je inače potvrdilo da razmatra sve navode u medijima za koje je Kujundžić i u ponedjeljak ustvrdio da su neistine.

Ali i danas je dao neke kontradiktorne podatke u odnosu na novu imovinsku karticu i na konferenciju koju je imao u petak.

- Ta kuća je tamo 20 godina i ima 100 kvadrata - kategorički je tvrdio za kuću u Ivanbegovini pored Imotskog.

Kako smo već utvrdili prema snimkama iz zraka da kuća nije bila sagrađena 2005. i da ju nije naslijedio, kako je naveo, i odvjetnik Grlić je to potvrdio i rekao da je kuća sagrađena između 2002. i 2006. Kujundžić nije upisao u imovinsku karticu ni okućnicu od 1016 kvadrata, a kuću je prijavio za 84 kvadrata manju nego što stoji u zemljišnim knjigama.

Nije kuća tamo 20 godina...

- To je zato što tavan još nije uređen - rekao je odvjetnik.

Kad smo bili u Ivanbegovini, rođaci su rekli da je tavan uređivao ove godine, a inače je ta kvadratura upisana još 2016. u zemljišne knjige. Bazen nije prijavio.

- Nema obveze prijavljivanja povećane vrijednosti nekretnine - također je rekao odvjetnik.

Kujundžić je prijavio kuću u Markuševcu, što je u biti pola manje stambene zgrade, odnosno stan koji se proteže na 132 četvorna metra i na tri je etaže. Zgrade je gradila tvrtka Zidni vrt, u kojom je vlasnica bila supruga Tatjana Kujundžić. Stan su kupili za 100.000 eura.

- Imam rješenje Porezne uprave da je to realna cijena. Tad su nekretnine malo vrijedile - rekao je Kujundžić.

Što se tiče dva apartmana u Novalji, a prijavljen je samo jedan, odvjetnik Grlić kaže da je jedan apartman prodan još 2002.

Ne utječe na prijatelja

Ali da kupci nisu to upisali u zemljišne knjige. Isto opravdanje je i za zemljište od gotovo 600 kvadrata koje glasi na suprugu.

- To je zemljište preneseno na Grad Zagreb jer je cesta, a ne znamo zašto nije upisano na njih - rekao je odvjetnik.

Prijatelji koji su inače kupili apartman u Novalji opet je obitelj Mrkša. S njima su Kujundžići gradili i u Markuševcu te su im tamo susjedi.

Neven Mrkša bio je zastupnik Olympusa, koji prodaje opremu bolnicama, a nakon što je Kujundžić postao ministar, osnovao je novu tvrtku koja prodaje opremu bolnicama. U dvije godine iz proračuna mu je isplaćeno 4,7 milijuna kuna. Ministar kaže da ministarstvo nema ništa s tim.

- Svaka bolnica naručuje za sebe. Postoje razne firme koje s njima posluju, pa i mog susjeda. Ministarstvo zdravstva ne odlučuje hoće li posao dobiti Marko ili Janko - naveo je ministar Kujundžić na možda i zadnjoj konferenciji za novinare na kojoj je bio kao ministar.

Najčitaniji članci