News

Komentari 102

Ante bankrotirao u Londonu, a Todorići gube Kulmerove dvore

Ante bankrotirao u Londonu, a Todorići gube Kulmerove dvore

Todorićev stariji sin Ante u osobnom je bankrotu u Engleskoj, svjestan da će vjerojatno izgubiti svu imovinu kojom je s ocem Ivicom jamčio ruskom Sberbanku

Ivica Todorić se nakon 14 mjeseci vraća na padine Medvednice, u svoje Kulmerove dvore u Šestinama.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Iako je u Londonu živio u elitnim kvartovima, stanovi od 50-ak kvadrata nisu ni približno prostrani kao dvorac u kojem je inače navikao boraviti. Iz ćelije ipak dolazi u dvorac koji je luksuzno uređen, ima prostrano dvorište, bazen, a Gazda ga je zamislio kao mjesto na kojem će živjeti cijela obitelj: kći Iva sa suprugom Hrvojem Balentom i djecom, stariji sin Ante i supruga Martina s djecom, mlađi sin Ivan i supruga Milica sa sinom.

Taj plan se nije ostvario, a obitelj će skoro sigurno ostati i bez Kulmerovih dvora.

Još prije tri godine, Ivica Todorić je podijelio dvorac na četvrtine. Jednu je zadržao za sebe, a tri su pripale svakom od djece.

Međutim, stariji sin Ante Todorić je zajedno s ocem na početku 2017. založio polovicu dvorca za kredit od 100 milijuna eura Sberbanka. Oni ne samo da su već odmakli u sudskom procesu da taj nenaplaćeni kredit naplate Ivičinim i Antinim dijelom, nego žele i preostalu polovicu dvorca koja glasi na Ivu i Ivana.

Ruska banka u odvojenom sudskom procesu pobija uopće prijenos vlasništva na djecu i tvrdi da je već tad Todorić znao da je tvrtka u problemima, a da je namjerno prebacio imovinu kako bi izbjegao da ona pripadne vjerovnicima. Banka iz istog razloga želi sjesti i na vilu na Pantovčaku koju je Ivica darovao sinu Anti, a u kojoj je obitelj provodila prve zagrebačke dane.

Kako smo saznali iz dva neovisna izvora, stariji sin Ante je svjestan da će mu vjerovnici uzeti imovinu u Hrvatskoj i na nju više i ne računa. Pokrenuo je zato u Londonu proces osobnog stečaja ili bankrota. Vratio bi time dio dugova koje može, ali osnovni cilj mu je da kada stečaj nakon godinu dana završi, sav budući novac koji zaradi i nekretnine koje bude imao, više neće biti pod šapom vjerovnika. Ante radi kao nekretninski konzultant u Londonu, a putuje i u Austriju. Iza sebe ima lanjsku brakorazvodnu parnicu sa suprugom Martinom. On očito planira započeti novi život izvan Hrvatske. On je jedan od suoptuženih s ocem u aferi Agrokor, ali za većinu štete istražitelji terete upravo Ivicu.

Mlađi sin Ivan je također suoptužen, a i on je vlasnik neblokirane četvrtine dvorca. Prema zadnjim informacijama, radi za turističku tvrtku Karisma srbijanskog poduzetnika Ljubiše Krstajića. Ivan navraća u Zagreb, ali je često na putu po cijelom svijetu.

Kćer Iva Balent je jedina ostala u Zagrebu, živi u dvorcu i čak ga je počela iznajmljivati u jednom dijelu. Ona ima svoju marketinšku tvrtku Srculence koja je lani ostvarila više od 10.000 kuna gubitaka. Iva, kao i majka, svojim skupim modnim kombinacijama ne odaje dojam nekoga tko nema novca.

Supruga Vesna je imala stan u Zagrebu, ali darovala ga je malodobnoj unuci, kćerki Ive. Tako ni ona nema imovine. Na tom stanu je prijavljena i adresa Ivine tvrtke Srculence.

U svakom slučaju, Kulmerovi dvori su bili simbol moći, ali načina poslovanja Todorićevih. Zbog njih je Milan Bandić promijenio urbanistički plan kako bi se mogli obnoviti. Nadalje, iako je Todorić tvrdio da ih je kupio svojim novcem, istraga je pokazala da je za njih 122 milijuna kuna tajno uplatio Agrokor. Opremljeni su s računa Agrokora iz Švicarske. Sberbanku će pripasti Antina i Ivičina polovica dvorca, a možda i cijeli ako im sud da za pravo.

Najčitaniji članci