Obavijesti

News

Komentari 85

Ćorić: Cijene hrane i kozmetike više neće biti ograničene zbog epidemije korona virusa

Ćorić: Cijene hrane i kozmetike više neće biti ograničene zbog epidemije korona virusa
5

Ovo je naša zadnja fizička sjednica prije ljetne stanke, bit će još telefonska zbog određenih točaka, a iduća će biti 20. kolovoza, da znate planirati - rekao je Andrej Plenković...

VIDEO

Premijer Andrej Plenković zastupnike je izvijestio da nakon ove sjednice Vlade mogu na godišnji.

- Ovo je naša zadnja fizička sjednica prije ljetne stanke, bit će još telefonska zbog određenih točaka, a iduća će biti 20. kolovoza, da znate planirati - rekao je.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade kazao je da imamo 78 novih oboljelih.

- Broj aktivnih slučajeva je 753, osam pacijenata je na respiratoru. Posljednjih tjedan dana ukupno je 464 novih slučajeva, 44 osobe su iz zdravstvenog sustava, preminulo je 16 osoba, od kojih je četvero bilo na respiratoru - istaknuo je.

Što se tiče žarišta, dodao je, u kontinentalnom dijelu Hrvatske još uvijek je aktivno ono vezano za vjenčanje u Ivankovu, a novo je nastalo na vjenčanju u Našicama. U priobalju je novo žarište vezano za vjenčanje u okolici Sinja.

Zagreb: U Banskim dvorima održana sjednica Vlade

- Za razliku od akceleracije pandemije u svijetu, u nas je proteklih tjedan dana zabilježena povoljnija slika po pitanju novooboljelih i aktivnih slučajeva. Epidemiološka situacija je pod kontrolom, no na primjerima žarišta, povezanih s većim okupljanjima, vidimo da je nužna korekcija ponašanja. Mjere postoje kako bismo zaštitili svoje i zdravlje drugih. Dok smo u grupi, nošenjem maske, fizičkim razmakom i higijenom smanjujemo prijenos zaraze - poručio je Beroš.

Nabava cjepiva protiv korone 

Vlada je prihvatila Nacrt sporazuma Europske komisije i država članica sudionica o nabavi cjepiva protiv bolesti COVID-19 te dala ovlasti ministru zdravstva za potpisivanje pisma kojim obavješćuje Europsku komisiju o okončanju unutarnjih postupaka u Republici Hrvatskoj potrebnih za potpisivanje Sporazuma.

- Trenutno ne postoji cjepivo protiv korona virusa niti specifično liječenje za ovu bolest. Na temelju predloženog Sporazuma, EK se u ime država članica sudionica ovlašćuje sklopiti prethodne sporazume o kupnji cjepiva. Pristupanjem ovom Sporazumu, RH potvrđuje namjeru kupnje cjepiva te stječe pravo na nabavu određene količine koje se ostvaruje tek sklapanjem posebnih sporazuma s proizvođačem cjepiva po cijeni koju je ispregovarala EK - istaknuo je Beroš dodavši kako svaka država članica donosi samostalno odluku o sklapanju posebnih ugovora s proizvođačem cjepiva.

Uoči sjednice Beroš je istaknuo kako se ne zna još kad bi cjepivo uopće moglo biti proizvedeno.

Isprobali smo aplikaciju za praćenje korone: Ne radi na starijim iPhone mobitelima
Isprobali smo aplikaciju za praćenje korone: Ne radi na starijim iPhone mobitelima

- Neki govore krajem ove godine, neki sredinom iduće i ja stvarno to ne mogu reći. Široki su kapaciteti znanstvene zajednice angažirani za pronalazak cjepiva, no kada će biti gotovo, teško je reći. Cjepivo mora biti učinkovito, ali još važnije, sigurno za primjenu. Proces ispitivanja sigurnosti je dugotrajan - rekao je dodavši kako je isto tako bitno da Hrvatska sudjeluje u globalnim inicijativama.

- Da nam se ne desi da čekajući nešto ostanemo bez cjepiva. Pridružit ćemo se onim inicijativama za koje Vlada dođe da su utemeljene - rekao je.

Što se tiče cijene, Beroš kaže kako određene cijene postoje, ali su za sad tek informativne.

- U konačnici, to nije ni važno. Naći ćemo načina financirati ono što je hrvatskom narodu potrebno - rekao je.

Zagreb: U Banskim dvorima održana sjednica Vlade

Na opetovane kritike predsjednika države Zorana Milanovića na račun Stožera, Beroš je istaknuo kako već šest mjeseci iz dana u dan vode tešku bitku.

- Prvenstveno smo poklonili vjeru struci, a s obzirom na Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Zakonu o sustavu Civilne zaštite, mišljenja sam da radimo dobar posao utemeljen na Zakonu - rekao je.

'Milanović je tek sada shvatio na kakvoj je dužnosti pa mu je politički strašno dosadno'
'Milanović je tek sada shvatio na kakvoj je dužnosti pa mu je politički strašno dosadno'

Turizam

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako se intenzivirao nadzor nad provođenjem mjera.

- Inspektori i policijski službenici obavili 7469 nadzora, od čega su uočene 273 nepravilnosti. Najčešće se radi o nekorištenju zaštitne opreme, isticanja obavijesti, nepridržavanju mjera ograničenog broja sudionika i pisanja evidencije, posluživanja hrane i rasporedu sjedenja - rekao je.

Milanović: Plenković se boji da mu Sabor ne zakomplicira život
Milanović: Plenković se boji da mu Sabor ne zakomplicira život

Prije dva dana ravnateljstvo Civilne zaštite dobilo je novu pošiljku zaštitne opreme, koju je osigurao Unicef u vrijednosti od 52.600 kuna, a radi se o 10 oksigenatora.

Preko aplikacije EnterCroatia, dodao je, svoj dolazak u Hrvatsku prijavilo je preko tri milijuna ljudi.

- Od toga je dva milijuna i 636.359 turista. U posljednja 24 sata u Hrvatsku je ušlo 100.713 turista, najviše iz Slovenije, Njemačke, Češke, Poljske i Austrije - rekao je.

Plenković poručio Bauku: 'Vi ste meni sad najsimpatičniji kad nema mog prijatelja Marasa'
Plenković poručio Bauku: 'Vi ste meni sad najsimpatičniji kad nema mog prijatelja Marasa'

Ograničenje cijena

Vlada je izmijenila odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode iz koje se izostavljaju prehrambeni i kozmetički proizvodi za svakodnevnu uporabu.

- No, kako u Hrvatskoj nije prestala ugroza od bolesti Covid-19, opravdano je odredbe izvorne odluke nastaviti primjenjivati na lijekove, medicinske proizvode, zaštitne maske, zaštitnu odjeću i dezinfekcijska sredstva - rekao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Zagreb: U Banskim dvorima održana sjednica Vlade

Podsjetio je kako je Vlada ovu odluku donijela još 15. ožujka, kako bi se spriječio negativan učinak promjene cijena određenih proizvoda, a time i mogućnost monopolističkog  određivanja cijena proizvoda u okolnostima nastanka epidemije.

- Odluke su donesene kako bi se zaštitili potrošači i njihovo zdravlje. U međuvremenu je Vlada usvojila niz mjera kojima se pokreću  gospodarske aktivnosti, a uzimajući u obzir da je opskrba stanovništva kroz  maloprodajne lance redovita te da nije zabilježena nestašica na tržištu, ovom se izmjenom odluke o iznimnoj kontroli cijena predlaže izostaviti prehrambene i kozmetičke proizvode za svakodnevnu upotrebu te time omogućiti funkcioniranje tržišta u skladu s načelima ponude i potražnje - pojasnio je Ćorić.

Uskoro više...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1