Obavijesti

News

Komentari 25

'Bojim se da će najveći danak opet platiti privatni sektor'

'Bojim se da će najveći danak opet platiti privatni sektor'
1

Trenutnu gospodarsku situaciju ocjenjuje katastrofalnom. "Na primjeru Tehnomonta mogu reći da nemamo materijala, nemamo kome isporučiti, nema novih narudžbi"

VIDEO

Predsjednica Uprave pulskog Tehnomonta i čelnica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja u četvrtak je za Hinu izjavila da za epidemiju COVID-19 nije nitko kriv, ali se pribojava da će najveći danak ponovno platiti privatni sektor.

"Situacija nije bajna, muči nas neizvjesnost, teško je stanje u gospodarstvu i nemamo jasnu viziju što će se dalje dešavati. Jasno je da za ovu epidemiju nisu krivi ni Vlada ni nitko od nas, ali se bojim da će najveći danak ponovno platiti privatni sektor", kazala je Deranja.

Dodala je da svi u gospodarstvu "traže otpise, a ne odgode", jer situacija je katastrofalna.   

'Godinama smo zbog uragana vježbali i za korona karantenu'
'Godinama smo zbog uragana vježbali i za korona karantenu'

"Čelništvo HUP-a redovno komunicira s Vladom i ministarstvima, u kontaktu je sa članicama, predlagali smo niz mjera te je normalno da Vlada radi ono što ona smatra da treba raditi. Normalno je da smo nezadovoljni posljednjim paketom gospodarskih mjera za pomoć radnicima, poduzetnicima i gospodarstvu jer tražimo otpise, a ne odgode", ustvrdila je predsjednica HUP-a.

Trenutnu gospodarsku situaciju ocjenjuje katastrofalnom. "Na primjeru Tehnomonta mogu reći da nemamo materijala, nemamo kome isporučiti, nema novih narudžbi te još uvijek čekamo provedbu tih mjera. Naše obveze dolaze na naplatu, ne znamo što će biti, nemamo scenarij kako bi znali koliko plaća možemo isplatiti i kolike akumulacije imamo. Dakle, vlada jedna opća neizvjesnost", istaknula je Deranja.

Pohvalila je Stožer civilne zaštite i zdravstveni sustav i sve one koji se brinu o zdravlju građana i "na prvoj su crti obrane".

"Nitko od nas ne zna hoće li kriza trajati mjesec ili dva ili još duže. Ne znamo što nam nosi sutra, ali znamo da ima puno njih koji već sada ne smiju raditi, a to znači da mi nemamo prihoda. Ako nemamo prihoda, nemamo od čega ni plaćati, nemamo budžet kao javni sektor, koji smo mi godinama punili. Tragedija je da smo mi zbog nesposobnosti dosadašnji vlada najduže bili u krizi, a sada s ovim slabim rastom uspjeli smo doći na 2008. godinu, dok su sve države galopirajući išle naprijed", poručila je Gordana Deranja.

Kaže kako je privatni sektor ovaj put jedinstven i neće dozvoliti da ga se u potpunosti uništi.

Milijuni hrvatskim bolnicama za borbu s koronavirusom
Milijuni hrvatskim bolnicama za borbu s koronavirusom

"Vrijeme je da se donesu mjere s kojima ćemo jasno znati da će nam se otpisati dugove. Ne trebaju agencije i uhljebi. Svaka čast svima onima u javnom sektoru koji daju svoj obol, no ako smanje sve ono neracionalno što su nakrcali godinama, bit će veće plaće za ove u javnim sektorima koji se bore za nas i brinu o nama, a isto tako bit će više sredstava da se vrate u privatni sektor koji je punio taj budžet. Svi moramo biti solidarni, a ne na grbaču isključivo privatnog sektora, po sistemu 'odgodit ćemo vam, uzmite si kredite pa plaćajte'. Valjda smo svi u istoj situaciji", ustvrdila je Deranja.

Recesija nezaobilazna

Na pitanje kako će još jedan udarac na gospodarstvo grada preživjeti Pula koja je ne tako davno ostala bez Uljanika, predsjednica HUP-a Gordana Deranja je naglasila kako je situacija ista za sve te kako Pula nije ni u boljoj ni u lošijoj situaciji od ostalih.

"Gospodarstvo pati u cijeloj Hrvatskoj. Nemoguće je dopremiti materijal, traži se avansno plaćanja, narudžbe su stale. Katastrofa je, nitko nije kriv, cijeli svijet je u tome ali onda moramo biti solidarni odnosno da budemo kući i poštujemo odluke, ali da onda s druge strane da nam se otpišu i oslobode onih davanja koje nismo realizirali. Zamislite, Ministarstvo turizma velikodušno nas oslobađa od neplaćanja doprinosa za turističku članarinu. Ma molim vas, gdje je taj turizam, to je smiješno", rekla je Deranja.

Dodaje da se godinama ništa ne ukida poput parafiskalnih nameta "koje su si nadogradili i nadograđuju godinama da bi postojale kojekakve agencije".

"Što sad rade te agencije ? Dakle, naši radnici neka izvole na minimalac od 3.200 kuna. Je li to normalno ? Onda budimo svi na minimalcu, osim onih koji su zaslužuju punu plaću i prekovremene i sve što zaslužuju koji se brinu o nama", ističe Deranja, dodavši kako je "recesija nezaobilazna".

Zrakoplovi zbog korona virusa nemaju prostor za parkiranje?
Zrakoplovi zbog korona virusa nemaju prostor za parkiranje?

"Ako ovo stanje i ova kriza potraje još mjesec dana, što ne vjerujem,mislim da imamo šanse. No, ako potraje dva-tri mjeseca, gospodarstvo je gotovo ako nam ne oproste i ne startamo bez dugova. Ako pak startamo s dugovima koje ćemo morati vraćati, onda nam predstoji iznimno teško razdoblje", zaključila je predsjednica HUP-a Gordana Deranja. 

Lipa: Poduzetnike početnike osloboditi plaćanja doprinosa

Udruga poreznih obveznika Lipa ponovno je u četvrtak zatražila smanjenje nameta poduzetnicima te promjenu Zakona o doprinosima, kako bi se poduzetnici početnici (direktori-početnici) bili oslobođeni obveza plaćanja doprinosa za osmosatno radno vrijeme. 

Udruga Lipa se, naime, u današnjem priopćenju požalila kako ministri ignoriraju njenu inicijativu za izmjenom Zakona o doprinosima i odredbe po kojoj svi direktori i članovi uprave, moraju plaćati doprinose na osmosatno radno vrijeme, od prvog dana registracije firme, i bez obzira na njihove financijske mogućnosti i stvarno radno vrijeme.

Lipa je prošli tjedan pisanim putem ponovila molbu ministarstvima gospodarstva i financija, za izmjenom Zakona o doprinosima, a vezano za zahtjev inicijative "Dajte da radimo".

Korona je Facebooku dala više korisnika, oglasa je sve manje
Korona je Facebooku dala više korisnika, oglasa je sve manje

"Ta izmjena Zakona je pogodila poduzetnike-početnike, a naročito poduzetnice-majke, koje uz malu djecu, rade iz svojih domova, i niti nisu u mogućnosti raditi puno radno vrijeme. Došlo je do brojnih zatvaranja malih tvrtki, zbog nemogućnosti plaćanja ad hoc nametnute dažbine", upozoravaju iz Udruge Lipa u priopćenju.

Ističu i kako su u tom obraćanju ministarstvima, u novonastalim okolnostima proglašenja pandemije koronavirusa, napomenuli da je kriznim mjerama izolacije stanovništva i zabrane rada većine uslužnih djelatnosti, "postalo više nego jasno koliko je važno svako radno mjesto u privatnom sektoru, smanjenje nameta poduzetnicima, kao što su nametnuti doprinosi na osmosatno radno vrijeme", te apelirali da se razmotri i prihvati njihov zahtjev za micanje obveze plaćanja doprinosa direktorima-početnicima. 

"U predloženim Vladinim mjerama za spas gospodarstva nigdje ne spominju poduzetnici početnici, koji su često jedini zaposlenici u vlastitim tvrtkama. Naime, zbog visine propisane direktorske osnovice i obveznog osmosatnog radnog vremena, trošak doprinosa u takvim tvrtkama predstavlja veći udio u ukupnim troškovima od prosjeka te će većina takvih poduzeća biti prisiljena ugasiti poslovanje nakon ove krize", upozoravaju iz Udruge Lipa, zamjerajući što ministri financija i gospodarstva nisu odgovorili na njihov prijedlog.

Vučković: Pomoć kako bi se našli distribucijski kanali za male poljoprivrednike

Ministarstvo poljoprivrede trudi se pomoći malim poljoprivrednicima u pronalaženju odgovarajućih distribucijskih kanala za njihove proizvode, a zaprima se i velik broj zahtjeva za propusnice za poljoprivrednike, istaknula je u četvrtak ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

"Trudimo se pomoći našim malim poljoprivrednicima u pronalaženju odgovarajućih distribucijskih kanala", kazala je Vučković odgovarajući nakon sjednice Vlade na pitanja novinara kako komentira zatvaranje tržnica, čime je malim proizvođačima onemogućeno da prodaju svoje proizvode te kako osigurati da se njihovi proizvodi pojave na tržištu.

Poručila je kako u Ministarstvu razumiju taj problem te dva dana razgovaraju s Nacionalnim stožerom civilne zaštite.

"Pripremili smo prijedlog protokola koji u ovom trenutku mi u Ministarstvu poljoprivrede smatramo mogućim. No, puna je odgovornost i puno znanja na Nacionalnom stožeru pa ćemo pričekati još nekoliko sati da vidimo kakva će biti konačna odluka", istaknula je Vučković. 

Pozvala je hrvatske građane da služeći se svim kanalima, čuvajući svoje zdravlje i sigurnost, obrate pažnju na domaće proizvode "kojih ima, koji su kvalitetni, koji su certificirani i standardizirani i u koje je proteklih godina, uz pomoć EU sredstva, ali i uz nacionalne potpore uložen značajan novac".

Vezano uz propusnice za poljoprivrednike, jer je nedavnom odlukom o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u pitanje dovedeno i nesmetano obavljanje poljoprivredne proizvodnje, rekla je kako su prije par dana uskladili protokol za izdavanje propusnica OPG-ovima kao fizičkim osobama.

Za propusnice su nadležni županijski civilni stožeri, no dogovoreno je da u tome sudjeluje i pomažu službe na terenu Ministarstva poljoprivrede u više od 100 ureda, kazala je Vučković.

Istaknula je kako je Ministarstvo objavilo kontakt telefone, obrazac i formu, a zahtjevi za propusnice zaprimaju se putem e-maila, telefonom ili web forme, ali i u uredima. Dolaske u urede nismo zabranili, ali poštujemo upute epidemiologa i Nacionalnog stožera civilne zaštite, rekla je Vučković.

"Situacija se prilično uhodava i primamo velik broj zahtjeva", naglasila je.

Poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj je oko 170 tisuća, od čega 97,5 posto čine obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), rekla je. 

HGK: Računovođe traže odgodu predaje financijskih izvještaja

Iz Udruženja računovođa Hrvatske gospodarske komore (HGK) poručuju da o njima ovisi kvalitetna provedba Vladinih mjera pomoći gospodarstvu zbog koronavirusa te ističu nekoliko zahtjeva za olakšanjem njihova poslovanja, među kojima i odgodu predaje financijskih izvještaja.

Zbog poteškoća u primopredaji dokumentacije i otežanim uvjetima rada, komorsko udruženje računovođa u suradnji s inicijativom profesionalnih računovođa Hrvatske traži odgodu predaje financijskih izvještaja za 2019. godinu, po uzoru na druge zemlje (Poljska mjesec dana, Slovenija dva mjeseca, Italija šest mjeseci).

Traži se i odgoda predaje obrazaca PDV-a za ožujak, travanj i svibanj te toleriranje kašnjenja predaje obrazaca za veljaču, navodi se u priopćenju HGK objavljenom u četvrtak.

Računovođe žele naći i rješenje situacije sa JOPPD obrascima i onemogućenim uvjetima za njihovo podnošenje, kao i rješenje problema odjave i prijave radnika na HZMO u zakonom propisanom roku ako se uvede potpuna zabrana kretanja. Žele i uvođenje rokova tolerancije zbog nemogućnosti dostave dokumentacije za mjere očuvanja radnih mjesta i nekih drugih mjera (za koje su potrebni podaci računovodstva i kadrovske) te ukidanje statističkog izvještavanja DZS-u koje dodatno opterećuje poduzetnike.

"Svakodnevno smo zatrpani pozivima i mailovima klijenata koji od nas traže informacije vezane uz mjere Vlade, poput zatvaranja poslovnih prostora putem ePorezne, podataka za ispunjavanje tablica usporedbe prihoda, odjave radnika, promjene s punog na nepuno radno vrijeme i slično", kažu u udruženju računovođa.

Dodaju da su pored toga u kratkom roku morali organizirati rad u skladu s preporukama stožera civilne zaštite, omogućiti rad od kuće gdje je izvedivo radi tehničkih mogućnosti, pri tom misleći i na GDPR, certifikate potrebne za slanje izvještaja.

Predsjednik Udruženja računovođa HGK Davor Brkić ističe da stabilnost cijelog financijskog sektora ovisi o izvještajima koje za poduzetnike predaju upravo računovođe.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava