Obavijesti

News

Komentari 8

Čabraja kasnio sat vremena na suđenje, a njegov odvjetnik je zatražio izuzeće sutkinje Strinić

Čabraja kasnio sat vremena na suđenje, a njegov odvjetnik je zatražio izuzeće sutkinje Strinić

Čabraja se tereti da je ispalio jedan metak iz Makarova koji je pogodio Marina Matijaša u glavu te je mladić preminuo dan kasnije u splitskoj bolnici

VIDEO

Prilično očekivano, na suđenju Jozi Čabraji (29) ništa se nije dogodilo. Ništa konkretno naime, no svejedno je ročište u ponovljenom postupku zbog ubojstva 20-godišnjeg Marina Matijaša u lipnju 2014. godine ponudilo 'spektakl'.

Za početak Čabraja se nije pojavio u 11 sati, kada je bila zakazana rasprava. Iako jesu njegov odvjetnik, brat pa i svjedoci. Nekako je ipak ostvaren kontakt s mladim Kaštelaninom, pala je serija opravdanja – kako su mu u zatvoru u Gospiću (odakle je pušten po vlastitim riječima 8. prosinca) kazali da je rasprava 12. prosinca, a potom i kako se osjeća loše nakon boravka iza rešetaka...

POGLEDAJTE VIDEO: Tko je Jozo Čabraja? 

Pokretanje videa...

01:17

Sutkinja Višnja Strinić nije se pak dala smesti, odgodila je raspravu nakratko, do podneva, a u međuvremenu je izdala nalog policiji za dovođenjem Joze Čabraje. Njegov odvjetnik ga je u tom intermezzu pozvao i blagonaklono upozorio kako će policija doći po njega ako se ne pojavi. Pa se Čabraja 'nacrtao' na Županijskom sudu u Splitu, intervencija 'plavaca' nije bila potrebna. Ali to nije sve! 

Svjestan kako će se stvari odvijati, njegov branitelj je u međuvremenu pripremio B plan, koji je omogućio njegovom klijentu da predstojeće blagdane provede u miru vlastitog doma – zatražio je naime izuzeće sutkinje Strinić jer je pristrana. De facto zbog nehumanog postupanja, jer je naložila Čabrajino policijsko dovođenje na optuženičku klupu, a čovjek se loše osjeća... Kako o izuzeću sutkinje odlučuje predsjednik Županijskog suda, tako je rasprava odgođena na neodređeno.

Čabraja slobodan, nema dokaza da je pucao na Jakova Šimića
Čabraja slobodan, nema dokaza da je pucao na Jakova Šimića

Sudi mu se zbog zločina počinjenog prije šest i pol godina, oko jedan sat poslije ponoći, ispred OŠ Bijači u Kaštel Novom. Bio je dogovoren sukob dvije skupine mladića, u automobilu je bio Čabraja s bratom i svojom ekipom, a na cesti Matijaš i njegovi. Čabraja se tereti da je ispalio jedan metak iz Makarova koji je pogodio Matijaša u glavu te je mladić preminuo dan kasnije u splitskoj bolnici. Za automobilom u prolazu je bačen čekić. Prije ili poslije kobnog hica, koliko su bile udaljene dvije skupine te vidljivost te noći, utvrđivala se na prvom suđenju koje je završilo s 13 godina zatvora za Čabraju.

Međutim, presuda je pala na Vrhovnom sudu pa je sad u tijeku ponovljeni postupak. Kako je u međuvremenu Jozo Čabraja u istražnom zatvoru proveo maksimalno vrijeme zakonom predviđeno do pravomoćnosti presude, već nekoliko godina je na slobodi. A u tom vremenu je čak tri puta izbjegao asasinaciju!

'Nisam likvidirao Pajkića, niti propucao Čabraju': Našli 20-ak čahura, pištolj, pušku...
'Nisam likvidirao Pajkića, niti propucao Čabraju': Našli 20-ak čahura, pištolj, pušku...

U dva odvojena incidenta je lakše ranjen, jednom je tvrdio istražiteljima kako se sam pogodio čisteći oružje koje je potom bacio u more... Drugi put je priznao da su ga pokušali likvidirati nepoznati s motora, dok je čekao djevojku s kojom se dogovorio u Kaštel Sućurcu. Taj neuspio pokušaj likvidacije nešto kasnije će se pokazati značajan i za ovaj postupak. Koji mjesec kasnije je 'pala' organizirana kriminalna skupina pod vodstvom Željka Rajića, a član bande je bio Duje Pivčević, stoji između ostalog u optužnici protiv njih. Upravo je Pivčević bio uz Marina Matijaša tog kobnog lipnja 2014. godine, navodno je baš Pivčević bacio čekić za automobilom s Čabrajom! A kada je 'mrski neprijatelj' konačno izašao iz zatvora, Pivčević je naručio njegovu likvidaciju za 40 tisuća eura, smatraju istražitelji.

POGLEDAJTE VIDEO: Čabraja propucan desetak puta u Kambelovcu 

Pokretanje videa...

U Kaštelu ubijen Mario Boljat 01:12

Ono što nisu uspjeli njegov egzekutori, nije pošlo za rukom niti Jakovu Šimiću (33) u još jednom noćnom vatrenom obračunu u Kaštelima, ovaj put Kambelovcu, sredinom lipnja ove godine. Ugostitelj Šimić je završio iza rešetaka jer je te večeri 'iz bezobzirne osvete' ubio boksača Marija Boljata zvanog Pajkić (36), dok je Pajkićev kompanjon Čabraja završio u bolnici propucan desetak puta! Gotovo čudotvorno se oporavio, samo da bi u kolovozu završio u pritvoru jer je osumnjičen da je pokušao ubiti Šimića, koji je tijekom sukoba pogođen u slabine...

Ključni dokaz krvavog obračuna u Kambelovcu su parafinske rukavice: Otkrit će tko je pucao
Ključni dokaz krvavog obračuna u Kambelovcu su parafinske rukavice: Otkrit će tko je pucao

Daljnji tijek istrage je, barem zasad, pokazao da je Čabraja zapravo pucao u tlo pa se metak odbio od asfalta u Šimićevu nogu te je zbog toga kvalifikacija kaznenog djela smanjena na – opće opasnu radnju. Tako je Čabraja pušten iz zatvora u Gospiću gdje se nalazio zbog sigurnosnih razloga jer je na Bilicama previše 'poznanika', a koliko će u budućnosti biti revan u dolascima na sud, ostaje vidjeti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.