Obavijesti

News

Komentari 70

Čekao srce, skinuli su ga s liste za transplantaciju jer se odbio cijepiti protiv koronavirusa

Čekao srce, skinuli su ga s liste za transplantaciju jer se odbio cijepiti protiv koronavirusa

Iako je Fergusonova supruga javno osudila bolnicu, oni se brane govoreći da je broj donatora i organa ograničen, pa ne žele dati organ nekome tko potencijalno neće preživjeti ako dobije koronu

VIDEO

Supruga teško bolesnog oca dvoje djece osudila je bolnicu u Bostonu jer su njezinog supruga skinuli s liste za transplantaciju srca jer nije cijepljen, navodeći da su gurnuti u 'ćošak' i 'pritisnuti' da 'odaberu injekciju koja bi ga mogla ubiti', prenosi DailyMail.

Bolnica je priopćila da je Fergusona uklonila s popisa donora jer svi primatelji transplantacije moraju biti cijepljeni kako bi se 'stvorila šansa za uspješnu operaciju i preživljavanje pacijenta nakon transplantacije'.

Njegova žena tvrdi da je cijepljenje za njega rizično zbog natečenog srca.

- Izuzetno je visok rizik od iznenadne smrti ako se cijepi. Stjerani smo u kut jer je vrijeme ključno. Na nas se vrši pritisak da odaberemo hitac koji bi ga mogao ubiti. Ovo nije samo političko pitanje. Ljudi moraju imati izbor - rekla je Heather, ne navodeći otkud joj ti podaci o 'visokom riziku'. 

- Nakon gotovo 50 dana u bolnici bez odgovora, Fergusona su prošli tjedan konačno pregledali neki od najboljih kardiologa- objavila je Heather na GoFundMe. 

- Nakon bezbroj testova i skeniranja saznali smo da je sada u teškoj završnoj fazi srčanog zatajenja, što znači da će mu trebati transplantacija srca da bi preživio. Povrh zatajenja srca njegovo srce je izrazito natečeno i prošireno. Što ga stavlja u veliki rizik od srčanog zastoja. Loša vijest je da ga odbor za transplantaciju neće aktivno uvrstiti na popis zbog njegovog statusa cijepljenja.

Otac: Moj sin nekako ne vjeruje u to

 Fergusonov otac, David, ranije je rekao da je cijepljenje 'nekako protiv njegovih osnovnih principa' i da njegov sin 'ne vjeruje u to'.

- Mislim da se moj dječak vraški hrabro bori i ima integritet i principe u koje stvarno vjeruje i zbog toga ga još više poštujem... To je njegovo tijelo. To je njegov izbor.

Bolnica, koja ima popis protokola za kandidate za transplantaciju koji uključuje zabrane pušačkog načina života i alkohol, priopćila je da je zahtjev za cijepljenjem protiv koronavirusa uobičajen u mnogim medicinskim centrima diljem zemlje.

Prema UCHealthu, stopa smrtnosti za primatelje transplantata koji se razbole od COVID-a je više od 20 posto.

- To je politika koju oni provode, pa su ga, budući da ne prihvaća cjepivo, skinuli s popisa za transplantaciju srca - rekao je David.

Studija: Za većinu simptoma cjepiva kriv je 'nocebo' efekt
Studija: Za većinu simptoma cjepiva kriv je 'nocebo' efekt

'Cijepljenje je uvjet'

Fergusonova obitelj razmišlja o premještaju u drugu bolnicu, no supruga je rekla da je možda preslab da bi se preselio.

Dr. Arthur Caplan, voditelj medicinske etike u medicinskoj školi NYU Grossman , rekao je da je cijepljenje uvjet za transplantaciju jer se nakon primanja novog organa imunološki sustav pacijenata u suštini isključuje.

- Gripa bi vas mogla ubiti, prehlada bi vas mogla ubiti, covid bi vas mogao ubiti. Organi su ograničeni, nećemo ih dijeliti nekome tko ima male šanse za život kada drugi koji su cijepljeni imaju veće šanse živjeti nakon operacije- objasnio je.

Ferguson nije prvi pacijent kojemu je potrebna transplantacija i koji je odbijen zbog statusa cijepljenja.

U listopadu su Leilani Lutali iz Colorada (56) skinuli s popisa za transplantaciju u zdravstvenoj bolnici Sveučilišta Colorado jer ona  njezin potencijalni darivatelj bubrega Jaimee Fougner (45) nisu primili cjepivo protiv koronavirusa. S druge strane, čovjeku iz Ohia, Mikeu Ganinu, koji je cijepljen protiv covida, odbijena je transplantacija bubrega prošlog listopada jer njegova donatorica nije primila cjepivo.

- Ne želim primiti cjepivo. Imam razloge, medicinske, vjerske, a također i slobodu- rekla je donatorica Sue George.

EU planira nove preporuke: Tko je triput cijepljen, kretanje unutar EU ne bi bilo ograničeno
EU planira nove preporuke: Tko je triput cijepljen,  kretanje unutar EU ne bi bilo ograničeno

UCHealth, koji upravlja bolnicama i ustanovama za hitnu skrb u cijelom Coloradu, rekao je da je cjepivo protiv COVID-19 jedna od nekoliko mjera koje pacijenti trebaju poduzeti kako bi organu dali najbolju šansu da ne bude odbijen.

- Transplantacija organa jedinstvena je operacija koja vodi doživotnom specijaliziranom liječenju kako bi se osiguralo da organ ne bude odbačen, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija, potrebe za naknadnom operacijom ili čak smrti. Liječnici moraju uzeti u obzir kratkoročne i dugoročne zdravstvene rizike za pacijente dok razmatraju hoće li preporučiti transplantaciju organa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa