Obavijesti

News

Komentari 70

Čekao srce, skinuli su ga s liste za transplantaciju jer se odbio cijepiti protiv koronavirusa

Čekao srce, skinuli su ga s liste za transplantaciju jer se odbio cijepiti protiv koronavirusa

Iako je Fergusonova supruga javno osudila bolnicu, oni se brane govoreći da je broj donatora i organa ograničen, pa ne žele dati organ nekome tko potencijalno neće preživjeti ako dobije koronu

VIDEO

Supruga teško bolesnog oca dvoje djece osudila je bolnicu u Bostonu jer su njezinog supruga skinuli s liste za transplantaciju srca jer nije cijepljen, navodeći da su gurnuti u 'ćošak' i 'pritisnuti' da 'odaberu injekciju koja bi ga mogla ubiti', prenosi DailyMail.

Bolnica je priopćila da je Fergusona uklonila s popisa donora jer svi primatelji transplantacije moraju biti cijepljeni kako bi se 'stvorila šansa za uspješnu operaciju i preživljavanje pacijenta nakon transplantacije'.

Njegova žena tvrdi da je cijepljenje za njega rizično zbog natečenog srca.

- Izuzetno je visok rizik od iznenadne smrti ako se cijepi. Stjerani smo u kut jer je vrijeme ključno. Na nas se vrši pritisak da odaberemo hitac koji bi ga mogao ubiti. Ovo nije samo političko pitanje. Ljudi moraju imati izbor - rekla je Heather, ne navodeći otkud joj ti podaci o 'visokom riziku'. 

- Nakon gotovo 50 dana u bolnici bez odgovora, Fergusona su prošli tjedan konačno pregledali neki od najboljih kardiologa- objavila je Heather na GoFundMe. 

- Nakon bezbroj testova i skeniranja saznali smo da je sada u teškoj završnoj fazi srčanog zatajenja, što znači da će mu trebati transplantacija srca da bi preživio. Povrh zatajenja srca njegovo srce je izrazito natečeno i prošireno. Što ga stavlja u veliki rizik od srčanog zastoja. Loša vijest je da ga odbor za transplantaciju neće aktivno uvrstiti na popis zbog njegovog statusa cijepljenja.

Otac: Moj sin nekako ne vjeruje u to

 Fergusonov otac, David, ranije je rekao da je cijepljenje 'nekako protiv njegovih osnovnih principa' i da njegov sin 'ne vjeruje u to'.

- Mislim da se moj dječak vraški hrabro bori i ima integritet i principe u koje stvarno vjeruje i zbog toga ga još više poštujem... To je njegovo tijelo. To je njegov izbor.

Bolnica, koja ima popis protokola za kandidate za transplantaciju koji uključuje zabrane pušačkog načina života i alkohol, priopćila je da je zahtjev za cijepljenjem protiv koronavirusa uobičajen u mnogim medicinskim centrima diljem zemlje.

Prema UCHealthu, stopa smrtnosti za primatelje transplantata koji se razbole od COVID-a je više od 20 posto.

- To je politika koju oni provode, pa su ga, budući da ne prihvaća cjepivo, skinuli s popisa za transplantaciju srca - rekao je David.

Studija: Za većinu simptoma cjepiva kriv je 'nocebo' efekt
Studija: Za većinu simptoma cjepiva kriv je 'nocebo' efekt

'Cijepljenje je uvjet'

Fergusonova obitelj razmišlja o premještaju u drugu bolnicu, no supruga je rekla da je možda preslab da bi se preselio.

Dr. Arthur Caplan, voditelj medicinske etike u medicinskoj školi NYU Grossman , rekao je da je cijepljenje uvjet za transplantaciju jer se nakon primanja novog organa imunološki sustav pacijenata u suštini isključuje.

- Gripa bi vas mogla ubiti, prehlada bi vas mogla ubiti, covid bi vas mogao ubiti. Organi su ograničeni, nećemo ih dijeliti nekome tko ima male šanse za život kada drugi koji su cijepljeni imaju veće šanse živjeti nakon operacije- objasnio je.

Ferguson nije prvi pacijent kojemu je potrebna transplantacija i koji je odbijen zbog statusa cijepljenja.

U listopadu su Leilani Lutali iz Colorada (56) skinuli s popisa za transplantaciju u zdravstvenoj bolnici Sveučilišta Colorado jer ona  njezin potencijalni darivatelj bubrega Jaimee Fougner (45) nisu primili cjepivo protiv koronavirusa. S druge strane, čovjeku iz Ohia, Mikeu Ganinu, koji je cijepljen protiv covida, odbijena je transplantacija bubrega prošlog listopada jer njegova donatorica nije primila cjepivo.

- Ne želim primiti cjepivo. Imam razloge, medicinske, vjerske, a također i slobodu- rekla je donatorica Sue George.

EU planira nove preporuke: Tko je triput cijepljen, kretanje unutar EU ne bi bilo ograničeno
EU planira nove preporuke: Tko je triput cijepljen,  kretanje unutar EU ne bi bilo ograničeno

UCHealth, koji upravlja bolnicama i ustanovama za hitnu skrb u cijelom Coloradu, rekao je da je cjepivo protiv COVID-19 jedna od nekoliko mjera koje pacijenti trebaju poduzeti kako bi organu dali najbolju šansu da ne bude odbijen.

- Transplantacija organa jedinstvena je operacija koja vodi doživotnom specijaliziranom liječenju kako bi se osiguralo da organ ne bude odbačen, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija, potrebe za naknadnom operacijom ili čak smrti. Liječnici moraju uzeti u obzir kratkoročne i dugoročne zdravstvene rizike za pacijente dok razmatraju hoće li preporučiti transplantaciju organa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 70

VIDEO

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'
LED VELIČINE ORAHA

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'

Čitatelj nam je poslao fotografije nevremena koje je pogodilo Unčane u općini Dvor u ponedjeljak poslijepodne. DHMZ je poslao posebno upozorenje za dvije regije u utorak

Tragedija kod Varaždina: Sin je ubio svog oca pa ranio i majku?
POLICIJA GA JE UHITILA

Tragedija kod Varaždina: Sin je ubio svog oca pa ranio i majku?

Nakon pružanja hitne medicinske pomoći, ozlijeđeni muškarac je preminuo na mjestu događaja
Izdali narančasto upozorenje za dio zemlje: Stiže nam novo jako nevrijeme uz pljuskove i tuču
PRIPAZITE!

Izdali narančasto upozorenje za dio zemlje: Stiže nam novo jako nevrijeme uz pljuskove i tuču

Narančasto upozorenje izdano je za nevrijeme od sredine utorka u većini središnje Hrvatske, zbog obilnijih pljuskova pogotovo u zapadnijim područjima, a tuče i olujnih udara vjetra u istočnijim