News

Komentari 41

'Član sam HDZ-a, ne znam bih li glasao za opoziv rektora unatoč prijavama jer nemam cijeli uvid'

'Član sam HDZ-a, ne znam bih li glasao za opoziv rektora unatoč prijavama jer nemam cijeli uvid'

Na pitanje kako komentira dodjelu emeriture profesoru, koji ima prijavu za seksualno zlostavljanje i kojem je matični odsjek odbio dati to počasno zvanje, odgovara da on tad nije sjedio u Senatu

Pratimo situaciji te smo kao studentski zbor reagirali u vezi seksualnih zlostavljanja na Sveučilištu. Smatramo da tome nije mjesto u našoj instituciji te pozivamo sve koji su bili zlostavljani da se jave nama ili drugim nadležnim institucijama. Izričito osuđujemo svaki oblik nasilja, rekao nam je predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Mihovil Mioković. 

POGLEDAJTE VIDEO: Seksizam rektora Borasa

Na pitanje kako komentira dodjelu emeriture profesoru, koji ima prijavu za seksualno zlostavljanje i kojem je matični odsjek odbio dati to počasno zvanje, odgovara da on tad nije sjedio u Senatu. 

- Ja nisam ni mogao glasovati za njega i za taj slučaj jer je to bilo 2018., a na pitanje treba li mu je oduzeti i jesu li tražili, kaže da treba pričekati odluku nadležnih institucija. 

Pitali smo ga i kako komentira situaciju oko rektora Damira Borasa te hoće li studentski predstavnici u Senatu, tijelu koji jedini može opozvati rektora glasati za njegov opoziv, kaže da treba pričekati s tim jer nisu dobili nikakav poziv oko toga. 

- Nitko nas nije zvao niti obavijestio o tome, studentski predstavnici će glasovati svojom glavom to tako funkcionira - rekao je Mihovil, a na pitanje zašto se studentski predstavnici neće konzultirati sa zborom, koje ih je i delegiralo u Senat odgovara da je to kad bi stranka obvezala svoje članove da glasuju kako stranka želi. 

- Treba podržati svaki dobar prijedlog, nevezano od kuda dolazi - kaže Mihovil, koji na pitanje je li član neke stranke, ponosno odgovara:

- Da, jesam. Član sam HDZ-a - rekao nam je Mihovil. 

Podsjetimo, mladi Mioković je postao popularan kad je opravdavao nedavni seksistički ispad rektora Boras, kad je tražio kadetkinju na dodjeli diplome da skine masku i "pokaže kako je lijepa". 

- Pogledao sam video i po meni to nije nikakav ispad. Čovjek je dao kompliment mladoj djevojci da je pametna i lijepa. Nisam znao da je zabranjeno i skandalozno pohvaliti nekoga za pamet i istaknuti nečiju ljepotu. Koliko mi je puta rektor znao doći i reći kako sam se fino sredio i da sam mu baš lijepi. Što bih to trebao shvatiti kao seksistički ispad? Uostalom, ljepota nije samo površinska. Kako ljepota ovisi o kulturnom kontekstu i ako se ova gesta karakterizira kao seksistički skandal, onda smo postali društvo s upitnom kulturom. Od muhe se radi slona - rekao je Mihovil, ali i novinarima podijelio packu. 

- Kada bi glavne vijesti u mainstream medijima bile da trenutno nema niti 10% studentskog smještaja u odnosu na ukupan broj studenata u Zagrebu, kako nema adekvatne zdravstvene zaštite i kako imamo digitalni sustav koji je zaostao desetak godina za drugim zemljama u EU, a ne da su glavne vijesti izokretanje riječi rektora ili bilo kojih drugih javnih dužnosnika, vjerujem kako bi se esencijalni problemi počeli rješavati s obzirom na povećan interes javnosti - izjavio je predsjednik Studentskog zbora te nadodao da je “jako Boras otvorena osoba” i da mu kadetkinja može reći ako joj je njegov kompliment zasmetao i ako se uvrijedila. Kratko je još odgovorio da Studentski zbor neće tražiti rektorovu ispriku.

- Svi prenose vijesti o ‘seksističkom’ ispadu rektora, a nitko nije pitao kako se kadetkinja osjećala i kako se osjeća. Po meni, svaki normalan čovjek voli čuti iskreni kompliment - rekao je Mihovil Mioković za portal Srednja.hr.