Obavijesti

News

Komentari 41

'Član sam HDZ-a, ne znam bih li glasao za opoziv rektora unatoč prijavama jer nemam cijeli uvid'

'Član sam HDZ-a, ne znam bih li glasao za opoziv rektora unatoč prijavama jer nemam cijeli uvid'

Na pitanje kako komentira dodjelu emeriture profesoru, koji ima prijavu za seksualno zlostavljanje i kojem je matični odsjek odbio dati to počasno zvanje, odgovara da on tad nije sjedio u Senatu

VIDEO

Pratimo situaciji te smo kao studentski zbor reagirali u vezi seksualnih zlostavljanja na Sveučilištu. Smatramo da tome nije mjesto u našoj instituciji te pozivamo sve koji su bili zlostavljani da se jave nama ili drugim nadležnim institucijama. Izričito osuđujemo svaki oblik nasilja, rekao nam je predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Mihovil Mioković. 

POGLEDAJTE VIDEO: Seksizam rektora Borasa

Pokretanje videa...

boras 01:15

Na pitanje kako komentira dodjelu emeriture profesoru, koji ima prijavu za seksualno zlostavljanje i kojem je matični odsjek odbio dati to počasno zvanje, odgovara da on tad nije sjedio u Senatu. 

- Ja nisam ni mogao glasovati za njega i za taj slučaj jer je to bilo 2018., a na pitanje treba li mu je oduzeti i jesu li tražili, kaže da treba pričekati odluku nadležnih institucija. 

Pitali smo ga i kako komentira situaciju oko rektora Damira Borasa te hoće li studentski predstavnici u Senatu, tijelu koji jedini može opozvati rektora glasati za njegov opoziv, kaže da treba pričekati s tim jer nisu dobili nikakav poziv oko toga. 

Dio Senata na zagrebačkom sveučilištu želi smijeniti Borasa
Dio Senata na zagrebačkom sveučilištu želi smijeniti Borasa

- Nitko nas nije zvao niti obavijestio o tome, studentski predstavnici će glasovati svojom glavom to tako funkcionira - rekao je Mihovil, a na pitanje zašto se studentski predstavnici neće konzultirati sa zborom, koje ih je i delegiralo u Senat odgovara da je to kad bi stranka obvezala svoje članove da glasuju kako stranka želi. 

- Treba podržati svaki dobar prijedlog, nevezano od kuda dolazi - kaže Mihovil, koji na pitanje je li član neke stranke, ponosno odgovara:

- Da, jesam. Član sam HDZ-a - rekao nam je Mihovil. 

Podsjetimo, mladi Mioković je postao popularan kad je opravdavao nedavni seksistički ispad rektora Boras, kad je tražio kadetkinju na dodjeli diplome da skine masku i "pokaže kako je lijepa". 

Žrtve profesora kojeg je Boras nagradio: 'Stavio mi je ruku na koljeno i krenuo prema meni...'
Žrtve profesora kojeg je Boras nagradio: 'Stavio mi je ruku na koljeno i krenuo prema meni...'

- Pogledao sam video i po meni to nije nikakav ispad. Čovjek je dao kompliment mladoj djevojci da je pametna i lijepa. Nisam znao da je zabranjeno i skandalozno pohvaliti nekoga za pamet i istaknuti nečiju ljepotu. Koliko mi je puta rektor znao doći i reći kako sam se fino sredio i da sam mu baš lijepi. Što bih to trebao shvatiti kao seksistički ispad? Uostalom, ljepota nije samo površinska. Kako ljepota ovisi o kulturnom kontekstu i ako se ova gesta karakterizira kao seksistički skandal, onda smo postali društvo s upitnom kulturom. Od muhe se radi slona - rekao je Mihovil, ali i novinarima podijelio packu. 

- Kada bi glavne vijesti u mainstream medijima bile da trenutno nema niti 10% studentskog smještaja u odnosu na ukupan broj studenata u Zagrebu, kako nema adekvatne zdravstvene zaštite i kako imamo digitalni sustav koji je zaostao desetak godina za drugim zemljama u EU, a ne da su glavne vijesti izokretanje riječi rektora ili bilo kojih drugih javnih dužnosnika, vjerujem kako bi se esencijalni problemi počeli rješavati s obzirom na povećan interes javnosti - izjavio je predsjednik Studentskog zbora te nadodao da je “jako Boras otvorena osoba” i da mu kadetkinja može reći ako joj je njegov kompliment zasmetao i ako se uvrijedila. Kratko je još odgovorio da Studentski zbor neće tražiti rektorovu ispriku.

Smjena rektora puno ne mijenja
Smjena rektora puno ne mijenja

- Svi prenose vijesti o ‘seksističkom’ ispadu rektora, a nitko nije pitao kako se kadetkinja osjećala i kako se osjeća. Po meni, svaki normalan čovjek voli čuti iskreni kompliment - rekao je Mihovil Mioković za portal Srednja.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa