Obavijesti

News

Komentari 53

Članica Pussy Riota uhićena je u Hrvatskoj: 'Ako je deportiraju u Turkmenistan, ubit će je...'

Članica Pussy Riota uhićena je u Hrvatskoj: 'Ako je deportiraju u Turkmenistan, ubit će je...'
4

Interpol je za njom raspisao tjeralicu zbog navodne "krađe stoljeća" iz 2002. godine, točnije pronevjeru čak 20 milijuna dolara koji pripadaju Središnjoj banci Turkmenistana

VIDEO

Članicu ruskog punk kolektiva Pussy Riot, Aysoltanu Niyazovu, prije nekoliko dana uhitila je policija u Sloveniji, a sada je u zatvoru u Hrvatskoj i čeka što će biti s njezinom sudbinom. Bend je u ponedjeljak nastupao u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Članica Pussy Riota pobjegla iz Rusije unatoč policijskom nadzoru
Članica Pussy Riota pobjegla iz Rusije unatoč policijskom nadzoru

Interpol je za njom raspisao tjeralicu zbog navodne "krađe stoljeća" iz 2002. godine, točnije pronevjeru čak 20 milijuna dolara koji pripadaju Središnjoj banci Turkmenistana. Njezino prezime povezano je s prezimenom bivšeg turkmenistanskog predsjednika Saparmurata Niyazovim.

- Na slici je naša prijateljica Aya Niyazova, ruska aktivistica porijeklom iz Turkmenistana. Njezina priča zaslužuje film, ali za sada pišem objavu o tome. Turkmenistan je jedna od najgorih diktatura na svijetu. Tamo se ubijaju opozicionari, ali vi za to ne čujete, nema interneta, sada ne možete napustiti Turkmenistan. Ali tada, 2000-ih, nakon sljedećeg vala čistki u zemlji, mnogi su opozicionari bili zatvoreni i ubijeni, a među njima je bio i Ayin otac - piše Olga Borisova, članica Pussy Riota na Facebooku.

Pjevačica Pussy Riota: 'Trpjela sam zlostavljanje od stražara i radila 18 sati dnevno u Sibiru'
Pjevačica Pussy Riota: 'Trpjela sam zlostavljanje od stražara i radila  18 sati dnevno u Sibiru'

Kako je Večernji doznao u razgovoru s članovima Pussy Riota, njezin otac bio je član opozicije te je uhićen u valu s tisućama navodnih konspiratora u pokušaju atentata na tadašnjeg diktatora Saparmurata, nakon čega je umro, ili je ubijen, u zatvoru.

Olga Borisova objasnila je da su Niyazova i njezin izbjegli u Švicarsku, odakle nije mogla biti izručena u Turkmenistan.

- Par relativno mirnih godina. Ako se život u stalnom strahu uopće može nazvati mirnim - navodi Olga.

- Postalo je poznato da je u Turkmenistanu pokrenut slučaj o "krađi stoljeća", o navodnoj krađi iz središnje banke Turkmenistana. U kojoj, naravno, nikada nisu radili ni Aya ni njezin otac. U ovom slučaju uhićeno je mnogo ljudi bez ikakvih dokaza, Nijazovljevih neprijatelja i članova njihovih obitelji (ironično, Aya ima isto prezime) - objasnila je.

Članice Pussy Riota u zatvoru štrajkaju glađu: Traže smještaj u jednoj ćeliji i da mogu pričati
Članice Pussy Riota u zatvoru štrajkaju glađu: Traže smještaj u jednoj ćeliji i da mogu pričati

U Švicarskoj je boravila do 2011. godine. Rusija je, na zahtjev turkmenistanskih vlasti, za njom izdala tjeralicu. 

- Turkmenistan je zahtjev Interpolu podnio još 2002. godine. Ali iz Švicarske ih nemaju pravo izručiti Turkmenistanu, ovo je diktatura, ima mučenja i ubojstava. Tada je predsjednik odletio u Rusiju i dogovorio se s Putinom i Lavrovom o Ajinom izručenju Rusiji. U Rusiji je to moguće. Došli su po Ayu u Ženevu. 8 mjeseci zatvora, čeka se izručenje - objašnjava članica ruskog punk benda.

Odslužila je zatvorsku kaznu, a tamo je upoznala i Mašu Aljohinu, također članicu benda Pussy Riot koja je u zatvoru bila zbog performansa u Katedrali Krista Spasitelja u Moskvi. Niyazova nakon dobiva putovnicu, piše Olga Borisova na Facebooku te s bendom odlazi na turnene diljem svijeta. U Sloveniji su počeli problemi, no tužitelj i sudac na koncu su se ispričali zbog nesporazuma.

Rusija proglasila dvije članice Pussy Riota stranim agentima
Rusija proglasila dvije članice Pussy Riota stranim agentima

- Aya se pridružuje našoj turneji. U Austriji, Litvi, Islandu, Njemačkoj, Belgiji nema pitanja za nju, bilo je puno letova i provjera. Dolazimo u Sloveniju i policija je agresivno izvlači iz hotelske sobe, pozivajući se na Interpolovu tjeralicu iz 2002. godine. Sedam sati u policiji, govore o mogućem izručenju Turkmenistanu (gdje će je, naravno, ubiti). Onda sud, ali sud je shvatio, sudac gugla "krađu stoljeća" i ispričava se zbog monstruoznog nesporazuma, donosi rješenje kojim se objašnjava greška sustava - navodi članica ruskog benda Olga Borisova.

Zbog Dana državnosti sudovi nisu zasjedali, a na hrvatskoj granici, tvrdi Olga, Niyazova je ponovno privedena te su je u utorak ponovno odveli na sud gdje joj nisu osigurali ni tumača ni odvjetnika. Ostala je u zatvoru.

- Tri dana kasnije, kasno u noć, ulazimo na hrvatsku granicu. "Aysoltan Niyazova? Molim te izađi iz auta". Aya je opet prilično grubo privedena, a poslijepodne - sud. Ali na ovom suđenju, gdje joj nije osiguran tumač ni odvjetnik, ostaje u zatvoru. Aya zove i plače, traži da se prenese toplu odjeću, oni odbijaju prihvatiti transfer, jučer je bio Dan neovisnosti - objasnila je.

Kako neslužbeno doznaje Večernji, Niyazovoj je zbog toga određen ekstradicijski pritvor, što znači da joj prijeti deportacija u Turkmenistan.

Članica Pussy Riota kaže da je Rusiji potrebna denacifikacija
Članica Pussy Riota kaže da je Rusiji potrebna denacifikacija

Iz MUP-a su za Večernji rekli da je hrvatska policija postupila isto kao i slovenska, no reakcija pravosuđa bila je drugačija.

- Interpolovu tjeralicu se ne može ignorirati i obje su policije postupile isto. Članica Pussy Riota privedena je nadležnom sucu. U Sloveniji je proces trajao jako kratko i tamošnji je sudac odmah donio presudu da je se pusti. Ista procedura je ponovljenja u Hrvatskoj - kažu iz MUP-a, no tu je sudac na Županijskom sudu u Zagrebu odlučio drugačije i odredio ekstradicijski pritvor. Sada traje postupak, koji ima svoje faze, a uhićena članica Pussy Riota ima pravo žalbe.

Pussy Riot nastupile u Zagrebu, tijekom koncerta nosile maske
Pussy Riot nastupile u Zagrebu, tijekom koncerta nosile maske

Olga je navela da su trenutno u kontaktu s odvjetnikom te čekaju žalbu, a u sve su uključile medije, aktiviste za ljudska prava.

- Jako smo zabrinuti za Ayu. Njezin otac Niyazov odavno je u grobu, ali turkmenski bauk represije proganja Ayu čak i nakon 6 godina zatvora uzalud. Smrt diktaturama - napisala je Olga Borisova na Facebooku.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Borba sa sustavom: 'Dijete ne može u vrtić jer je tata stranac'
DRAMA OBITELJI IZ ZAGREBA

Borba sa sustavom: 'Dijete ne može u vrtić jer je tata stranac'

Marcella i Nevenko imaju troje djece. Dvoje ide u vrtić, ali treće ne može jer su mijenjali pravilnik. Marcella zbog toga ne može raditi
Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...