Obavijesti

News

Komentari 35

Covid afera: Filip Mihalić bio je napokon na razgovoru u policiji. U istragu se uključio i USKOK

Covid afera: Filip Mihalić bio je napokon na razgovoru u policiji. U istragu se uključio i  USKOK

U nedjelju navečer, više od mjesec dana od prvog članka u našoj istraživačkoj seriji, Filip Mihalić je po prvi put izravno pokušao komunicirati s novinarima 24sata

Filip Mihalić bio je nedavno na razgovoru u policiji, a u istragu se uključio i USKOK, neslužbeno doznajemo. 

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa ...

Podsjetimo, 24sata su nakon višemjesečne istrage ekskluzivno otkrila kako je Filip (24), sin bivšeg zastupnika HDZ-a Anđelka Mihalića, a i sam HDZ-ovac, osuđen 2020. za krivotvorenje novca. Prije nekoliko mjeseci prijavljen je za prijetnje i silovanje, a trenutačno ga istražuju policija i PNUSKOK zbog sumnje u krivotvorenje COVID testova. Prema informacijama s kojima raspolažemo, Filip je u početku uvozio originalne kineske testove, ali se u drugoj polovici prošle godine prebacio na drugu vrstu biznisa. Sumnja se da je uvozio krivotvorine iz jedne turske tvornice, a zatim ih raspačavao po Hrvatskoj i Europskoj uniji. U slučaj je uključen i Interpol.

Filip (24) je dobio milijune od RH za covid testove. Istražuje se je li dio tih testova krivotvoren
Filip (24) je dobio milijune od RH za covid testove. Istražuje se je li dio tih testova krivotvoren

Sada doznajemo da je policija razgovarala s mladim Mihalićem o otkrićima 24sata. Također, neslužbeno doznajemo da je USKOK preuzeo slučaj te provodi izvide i predistražne radnje. Neslužbeno doznajemo i da je prijava za silovanje i prijetnje odbačena na Odvjetništvu u Velikoj Gorici s obrazloženjem na dvadesetak stranica, uz uputu oštećenoj da u određenom roku može poduzeti progon nad Filipom.

U međuvremenu, javio nam se i sam Filip. Nakon saznanja da pokušavamo komunicirati s ljudima povezanim s njim, nazvao je u nedjelju navečer, predstavio se kao Filip Mihalić i pokušao dogovoriti sastanak s novinarima 24sata s prijedlogom da će on odgovoriti na pitanja umjesto ljudi do kojih smo pokušali doći. Odbio je prijedlog da se sastanemo u našoj redakciji, rekavši naposljetku da će ipak razmisliti o tome.

Usporedili test koji je uvezao Mihalić i original: 'Odgovorno tvrdim da su krivotvoreni'
Usporedili test koji je uvezao Mihalić i original: 'Odgovorno tvrdim da su krivotvoreni'

Inače, prije objave prvog u seriji istraživačkih tekstova o Mihaliću, javio nam se Anđelko Mihalić, Filipov otac, i otvoreno zatražio sastanak. Anđelko je prokurist u Filipovoj firmi. Sastali smo se u jednom zagrebačkom hotelu, a on je nešto više od sat vremena pokušavao objasniti čime se točno bavi njegov sin. Filipa nije bilo, baš tog dana morao je otputovati u inozemstvo. Tada nam je obećao dogovoriti zajednički sastanak s Filipom kako bismo razriješili sve nedoumice. Također je obećao detaljno odgovoriti na sva naša pisana pitanja, s priloženom dokumentacijom i fakturama. Sastanak s Filipom nikad se nije dogodio. Odgovori na poslana pitanja nikad nisu stigli. 

EKSKLUZIVNO Svjedočanstvo iz istanbulske tvornice: 'Filip im je kupio strojeve, testovi su lažni'
EKSKLUZIVNO Svjedočanstvo iz istanbulske tvornice: 'Filip im je kupio strojeve, testovi su lažni'

U nedjelju navečer, više od mjesec dana od prvog članka u našoj istraživačkoj seriji, Filip Mihalić je po prvi put izravno pokušao komunicirati s novinarima 24sata.