Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Crodux: 'Nema teorije da je istjecanje krivo za onečišćenje'

Crodux je na danas održanoj konferenciji za novinare demantirao izjave i napise da je istjecanje benzina iz produktovoda krivo za onečišćenje vode u Slavonskom Brodu

crodux
Foto: Igor Soban/PIXSELL
49 komentara

Crodux je danas sazvao pressicu cilj je bio upoznati javnost sa činjenicama i nalazima kojima žele demantirati, kako kažu, 'sve izjave, krive napise, nagađanja iznesena putem medija o uzrocima zagađenja pitke vode u Slavonskom Brodu 30.03.20158.

Na konferenciji su sudjelovali Branko Radošević direktor Crodux energetike, Milan Vranešić direktor investicija, i dr. sc. Darko Mayer profesor emeritus i hidrogeolog.

Crodux: “Istjecanje benzina iz produktovoda nije uzrok onečišćenja pitke vode u Slavonskom Brodu” Reporter: Bogdan Blotnej

Objavljuje 24sata Politiko u 13. travnja 2018

Opskrba plinom Rafinerije nafte Bosanski Brod preko Croduxa omogućit će prelazak na ekološki prihvatljivi energent prirodni plin. Time će se smanjiti onečišćenje zraka uzrokovano radom rafinerije. Kao najbrže moguće provedivo rješenje Crodux je ponudio priključenje rafinerije na plinski sustav putem izravnog plinovoda odnosno prenamjenom dijela produktovoda od Slobodnice do Bosanskog Broda. Produktovod kao naftovod je pušten u rad 1971. ali nije bio u funkciji od 1991, istaknuto je na konferenciji.

Marko Lukunić/Pixsell 'TO JE TRAGEDIJA, ALI...' Čermak: Optužbe su laprdanja. Crodux nije kriv za onečišćenje

Navode i da su sve dionice osim ove, od Slobodnice do RBB-a su ranije prenamijenjene ili služe kao plinovodi.

- Budući da Plinacro kao vlasnik cjevovoda nema poslovni interes za isti, Crodux je s Plinacrom sklopio ugovor o ispitivanju kako bi se vidjelo stanje cjevovoda s ciljem stavljanja u funkciju. Uz odobrenje i nadzor predstavnika Plinacro-a, Crodux je 28.03. u 10:15 započeo s tehničkim ispitivanjem radi utvrđenja stanja cjevovoda i to probom na nepropusnost - kazala je glasnogovornica.

ŠEF VATROGASACA: 'U Brodu je iscurilo puno više od 150-200 litara tekućine...'

Prema njihovim riječima, ispitivanje se provodilo utiskivanjem dušika do tlaka od 2 bara te je prekinuto kod tlaka 1,7 radi propuštanja dušika pored mjesta utiskivanja.

- Odmah se pristupilo rasterećenju cjevovoda i o rezultatima ispitivanja s predstavnicima Plinacro-a napravljen je izvještaj o ispitivanju. Provjerom trase produktovoda u 13 sati uz državnu cestu kod mjesta Slobodnica primijetili smo na površini zemlje u betonskom kanalu manju količinu nepoznate tekućine. Tada je bilo procijenjeno da se radi o oko 200 litara koja je imala miris po benzinu - kažu iz Croduxa.

- Istog trena alarmirana su sva nadležna tijela, služba 112, MUP, vatrogasna postrojba, vodopravna inspekcija, inspekcija zaštite okoliša. U 13:15 na lokaciju su stigli predstavnici MUP-a a dolaskom  vatrogasne postrojbe u 13:20 započeta je intervencija. U 13:28 na lokaciju je stigla inspektorica za zaštitu okoliša koja je preuzela upravljanje nad situacijom na terenu i naredila poduzimanje nužnih mjera za sprečavanje štetnih posljedica. Odbacujemo sve tvrdnje iznesene u medijima da Crodux prikriva događaj istjecanja tekućine iz produktovoda. Kao što smo u dosadašnjim izjavama naveli, sve mjere propisane u ovim situacijama provedene su odmah te su nadležne institucije obaviještene istog trenutka, a iste su bile na terenu u roku od pola sata - ističu.

NAKON 10 DANA Stručno povjerenstvo: Voda u Sl. Brodu ispravna je za piće

- Površina tla i talog preventivno su prekriveni vatrogasnom pjenom u obuhvatu od oko 1000 metara kvadratnih kako bi se spriječilo zapaljenje. Betonski kanal je odmašćen i ispran. Tekućina koja se nakon intervencije našla na tlu, a radi se o vodi od vatrogasne pjene, voda za odmašćivanje i ispiranje betonskog kanala, vode od prethodnih oborina te tanki film onečišćujuće tvari pomiješan sa zemljom usisana je i odvezena s terena te propisno zbrinuta na odlagalište. Ovdje se radi o 36880 litara te tekućina i 86020 kg onečišćene zemlje s površinskog sloja kako bi se spriječilo zagađenje tla i što preciznije utvrdio obim površinskog onečišćenja - naglasili su.

- Iskopane su dvije upojne jame neposredno na mjesto istjecanja, za sakupljanje i iscjeđivanje ostatka tekućine. Za sanaciju u interventnim uvjetima angažirana je ovlaštena tvrtka AEKS do.o. koja je preuzela sanaciju terena - kažu iz Croduxa.

Ovime odbacujemo sve insinuacije i netočne informacije plasirane u medijski prostor da se se s terena odvozili deseci tisuća litara izlivene nafte te da se sanaciji pristupilo neodgovorno i nepropisno - ističu.

MILAN KUJUNDŽIĆ: 'Razumijem strah Brođana, ali voda je ispravna i može se piti'

Na konferenciji ja rečeno da kako je nakon stabilizacije stanja, mjesto istjecanja osigurano i stavljeno pod nadzor i promatranje. Inspektorica zaštite okoliša sačinila je zapisnik kojim je propisala daljnje mjere sanacije.

- Trasa produktovoda je dvaput detaljno vizualno pregledana i ispitana detektorom plinske faze prilikom čega nisu pronađeni tragovi istjecanja tekućine. Lokacija je cijelo vrijeme pod nadzorom te se svakoga dana zbrinjavala manja količina tekućine koja se sakuplja u upojnim jamama. Nakon što su stvoreni sigurnosni i tehnički uvjeti, u suradnji s Plinacro-om, a sukladno zapisniku inspektorice zaštite okoliša 03.04.2018. pristupilo se nastavku sanacije i usisavanju preostale tekućine u produktovodu, prilikom koje je iz cijevi u kontroliranim uvjetima izvučeno i odloženo te propisno zbrinuta veća količina tekućine (od koje je oko 31.710 litara benzina) - kažu.

Istjecanje onečišćujuće tvari/benzina iz produktovoda kao posljedica probe na nepropusnost nije uzrok onečišćenju pitke vode u Slavonskom Brodu 30.03.2018. odnosno vodocrpilišta Jelas.

- Nema ni teorijske mogućnosti da se onečišćujuća tvar (benzin) mogla pojaviti u zdencima, vodospremniku i slavini caffe bara dana 30.03.2018. dakle u roku samo od 48 sati od vremena incidenta - tvrde iz Croduxa. Kao dokaz tome navode Odluke o zonama sanitarne zaštite izvorišta Jelas i Elaborat zaštitnih zona izvorišta Jelas.

- Iz uzorka tekućine istekle iz cijevi produktovoda utvrđeno je da se radi o benzinu, s udjelom benzena, a u spornoj analizi vode od 30. ožujka nisu pronađeni ugljikovodici iz benzina niti benzen - zaključuju.

- Stručno mišljenje hidrogeologa je da nečišćenje uslijed istjecanja benzina na toj lokaciji (sastav tla, udaljenost i dubina) nije teorijski moguće - naglasili su.

 

 


 

 

Možda vas zanima i ovo:
Message