Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
213 komentara

'Diplomati bi trebali jačati naš ugled, ne ga ovako narušavati'

Prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu, Elizabeta Mađarević, pozvana je u MVEP jer je preko društvenih mreža širila rasističke, ksenofobne i homofobne stavove

Foto: Facebook
213 komentara

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dodatno se ogradilo od izjava prve tajnice veleposlanstva u Berlinu Elizabete Mađarević. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Potaknuti pojačanim interesom javnosti, a nastavno na jučerašnje priopćenje Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, kojim se Ministarstvo ogradilo od stajališta koja je na svome Facebook profilu objavila djelatnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Elizabeta Mađarević, od siječnja 2019. godine na diplomatskom mandatu u Berlinu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova proširuje dano priopćenje sljedećim navodima:

NAKON SRAMOTNIH OBJAVA Diplomatkinja: 'Hakirali su mi profil, cilj napada je Vlada RH'

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ograđuje se od svih izjava i postupaka obilježenih ksenofobijom, rasizmom i svim drugim oblicima netolerancije, bez obzira na to od koje osobe dolaze i koja je pozicija te osobe u hijerarhiji Službe vanjskih poslova Republike Hrvatske.

- Prema odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, prihvaćene svugdje u svijetu, miješanje u unutarnje stvari države primateljice, tj. države u kojoj diplomat djeluje, uključujući i komentare o dužnosnicima te države, je neprihvatljivo. Diplomati su upućeni u inozemstvo djelovati u pravcu jačanja ugleda Republike Hrvatske, a ne narušavanja njezina ugleda i nanošenja političke štete.

ŠIRI RASIZAM I HOMOFOBIJU Diplomatkinju hitno pozvali u MVEP zbog sramotnih objava

- Diplomati su svjesni da što god da rade tijekom mandata, u privatnoj sferi ili u slobodnom vremenu, može imati i ima veze s diplomatskim poslom koji vrše. Pravo na drugačije mišljenje i sloboda govora ne može podrazumijevati nepoštivanje Ustava Republike Hrvatske i svih drugih zakona te međunarodnih konvencija na snazi u Republici Hrvatskoj, kao i normi diplomatske profesije.

Osobe koje su se posvetile diplomatskom pozivu ujedno prihvaćaju odgovornost predstavljanja države, svih njezinih institucija i građana, u privatnom i službenom svojstvu za mandata u inozemstvu, te svojim stajlištima ne smiju izlaziti iz okvira službene politike Republike Hrvatske. U tome smislu, propisi koji uređuju prava i obveze djelatnika u Službi vanjskih poslova Republike Hrvatske, potpuno su jasni.

SKANDALOZNI STATUSI NA FEJSU Ovo je hrvatska diplomatkinja: 'Bijela Europa je čista Europa'

- Republika Hrvatska zagovara i provodi borbu protiv svih oblika nesnošljivosti i omalovažavanja na svim razinama.

Kako je javnost obaviještena, postupak utvrđivanja činjenica u ovome slučaju je pokrenut. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message