News

Komentari 80

'Dr. House' u problemu: Tvrtki prijatelja isplaćeno 4,7 mil. kn

'Dr. House' u problemu: Tvrtki prijatelja isplaćeno 4,7 mil. kn

Tijekom 2018. i 2019. toj maloj i novoj tvrtki s dva zaposlena isplaćeno je 4,7 milijuna kuna za nabavu medicinske opreme, objavio je prvi portal Telegram službene podatke iz državne riznice

Dva mjeseca nakon što je Milan Kujundžić postao ministar zdravstva, njegov prijatelj i susjed Neven Mrkša osniva novu tvrtku Smart medical, a zatim sklapa milijunske poslove s državnim bolnicama.

Tijekom 2018. i 2019. toj maloj i novoj tvrtki s dva zaposlena isplaćeno je 4,7 milijuna kuna za nabavu medicinske opreme, objavio je prvi portal Telegram službene podatke iz državne riznice.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Podaci državne riznice kažu da je novac isplaćen iz Ministarstva zdravstva. Ministarstvo je kratko odgovorilo da oni nisu surađivali s tvrtkom niti im bilo što isplatili. Kujundžić je zaprijetio i tužbama “u slučaju daljnjeg iznošenja neistina”. Ali riječ je o tome da ministarstvo prosljeđuje novac državnim bolnicama. Šest najvećih kliničkih bolnica, od Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, kupile su materijal od tvrtke Smart medical.

Ministra su već ranije prozivali za potencijalni sukob interesa jer je Mrkša bio zastupnik Olympusa koji prodaje opremu bolnicama. Kujundžić je tad bio ravnatelj bolnice koja ju je kupovala. Supruge Kujundžić i Mrkša su zajedno gradile zgrade na Markuševcu u kojima i živi Kujundžić, a Mrkše su im susjedi i imaju tri od četiri stana u dvije zgrade. Također, u Novalji, Mrkše imaju apartmane u istoj zgradi gdje i Kujundžić. A ministar tvrdi da je te apartmane prodao pa ih zato nije naveo u imovinskoj kartici. Zemljišne knjige kažu da su ministrovi. Što se tiče Smart medicala, pronašli smo dva ugovora iz 2018. godine u KBC-ima Split i Rijeka.

Smart medical prodaje opremu za gastroenterologiju, koja je i Kujundžićeva specijalnost. Rijeci su prodali ugradbeni i potrošni materijal. Ugovor iz 2018. je bio vrijedan 582.000 kuna, ali je raskinut prije roka, a plaćeno je tek nešto manje od 69.000 kuna. Nisu poznati razlozi raskida. U Splitu su kupili materijal za gastroendoskopiju vrijedan 482.000 kuna. Ne piše koliko je na kraju plaćeno.

Kujundžiću je inače pomogao pozajmicom od 300.000 kuna i drugi prijatelj Miro Palac, vlasnik ljekarni Palac. Rekao je da mu ministar ne može pomoći jer on posluje s HZZO-om koji je samostalan i da je ministru pomogao kao prijatelju.

Kujundžić ni jučer nije objasnio zašto u imovinsku karticu nije upisao okućnicu od više od tisuću kvadrata za kuću kraj Imotskog. Također, ona je u zemljišnim knjigama površine 184 kvadrata, a ne 100 kvadrata, koliko ministar tvrdi. Bit će zanimljivo vidjeti i ministrovo obrazloženje zašto dva apartmana još glase na njega iako tvrdi da ih je prodao. Kujundžići imaju još dvije kuće (eng. house).

Najčitaniji članci