Obavijesti

News

Komentari 128

Državni vrh zurio je u golemu rupu u zemlji, a studente morali evakuirati iz jednog paviljona

Državni vrh zurio je u golemu rupu u zemlji, a studente morali evakuirati iz jednog paviljona

Je li to bilo slučajno ili namjerno, još uvijek ne znamo, kazao je premijer Plenković

VIDEO

Dva dana nakon što se bespilotna letjelica srušila nedaleko od studentskog doma Stjepan Radić, na mjesto pada napokon je stigao i premijer Andrej Plenković u pratnji državnog vrha. Zurili su u golemu rupu u zemlji koju je napravio dron Tu-141. Istodobno, studenti iz prvog paviljona studentskog doma evakuirani iz soba.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Pokretanje videa...

video vijesti 01:17

Riječ je o paviljonu koji je najbliže mjestu pada drona, a studenti su morali napustiti svoje sobe zbog akcije izvlačenja letjelice iz kratera. Kad je dron pao, gotovo svi izlazi iz doma bili su zaključani.

- Prazni se malo krilo prvog paviljona. Strana koja gleda prema mjestu pada iz sigurnosnih razloga dok traje iskopavanje drona. Uprava doma odmah je ponudila dvoranu Pauk na korištenje te stoji na raspolaganju svim studentima. Slobodno se i nama obratite ako vam nešto zatreba - objavio je Studentski odbor SD-a “Stjepan Radić”. Kad radovi završe, moći će se vratiti u svoje sobe.

Zagreb: Teretni padobran zaglavljen u krošnji na mjestu pada letjelice

Policajci već dvije noći čuvaju krater promjera tri metra i dubok metar, gdje je završila letjelica, a jučer su dodatno ogradili prostor oko kratera. Bageri i vatrogasci počeli su izvlačiti dijelove letjelice, doznajemo da je cilj letjelicu izvući u što većem komadu. Riječ je o letjelici koja je teška više od šest tona i duža od 14 metara. Raspon krila joj je oko četiri metra. Na iskapanju su nazočni predstavnici DORH-a, vojske i policije.

POGLEDAJTE PRIPREME ZA ISKOPAVANJE:

Medved o letjelici: Svaki detalj je važan, trebamo biti oprezni
Medved o letjelici: Svaki detalj je važan, trebamo biti oprezni

- Ako nam ovakva letjelica padne velikom brzinom u glavni grad, a tu je studentski centar pokraj, naravno da nisam zadovoljan i da ne mogu reći da je sve dobro. Trebamo još sve utvrditi, ali ovo nam je pokazalo da imamo jedan jako opasan scenarij na koji moramo obratiti pozornost. Sigurnost nije ugrožena - obratio se premijer Plenković novinarima u nadi da će smiriti javnost, koja s potpunim pravom kritizira hrvatski sustav protuzračne obrane, ali i zakašnjelu reakciju odgovornih za takav propust.

Zagreb: Premijer Andrej Plenković i  nadležni članovi Vlade obišli su mjesto pada besposadne letjelice

Prisjetimo se, punih sedam minuta letjela je nepoznata vojna letjelica hrvatskim zračnim prostorom prije negoli se u četvrtak oko 23 sata srušila nedaleko od zagrebačkog Studentskog doma “Stjepan Radić”. Prije toga, čak 40 minuta letjela je Mađarskom, a preletjela je i Rumunjsku. I nitko ju nije ni pokušao zaustaviti. Vijeće za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske reagiralo je tek iduće jutro, a od konkretnih odgovora na pitanje čija je letjelica i kako je dospjela onamo zna se samo to da je lansirana u Ukrajini, a ruska agencija tvrdi da su dva drona lansirana iz Ukrajine vršila probne letove prema Krimu te da je jedan od njih skrenuo s pravca i završio u Zagrebu. Sasvim je onda logično da se javnost pita gdje je u toj cijeloj priči nestala naša obrana.

Plenković: Čuo sam se s glavnim tajnikom NATO-a i zamolio da utvrde sve činjenice o letjelici
Plenković: Čuo sam se s glavnim tajnikom NATO-a i zamolio da utvrde sve činjenice o letjelici

- Ona je prošla ukrajinski, rumunjski, mađarski i hrvatski zračni prostor. Letjela je oko sedam minuta u Hrvatskoj i onda se srušila ovdje. Ovdje je očito da nije bila dobra reakcija niti je bila dobra komunikacija s drugim zemljama. Iz ovog moramo puno naučiti - priznao je Plenković pa se osvrnuo i na NATO, ne skrivajući zabrinutost da je preko noći nestala ‘’uljuljanost’’ i sigurnost koju smo imali zbog toga što smo u NATO savezu.

Gotovo pa neopaženi ulazak letjelice u zračni prostor nekoliko država, dakako, alarm je da nešto u sustavu protuzračne obrane ne štima. Drugim riječima, ako je jedna sovjetska letjelica uspjela u svojoj putanji proletjeti kroz nekoliko zemalja u sustavu NATO-a, onda se to može nazvati i ozbiljnim incidentom jer se očekuje da zračni prostor unutar članica NATO-a bude zaštićen.

Studente evakuirali iz paviljona koji je najbliže padu drona: 'Oni mogu natrag kad radovi završe'
Studente evakuirali iz paviljona koji je najbliže padu drona: 'Oni mogu natrag kad radovi završe'

- Je li ovo bilo slučajno, je li bila greška ili je bilo namjerno, to sad ne znamo. Najprije ćemo pokušati iskopati letjelicu i vidjeti ima li u njoj nekih vrijednih podataka. Istodobno ćemo komunicirati i s drugim državama. Ovo upućuje na potrebu uske suradnje unutar NATO-a. Ovakvu situaciju više ne možemo tolerirati, ovo je bila čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati - rekao je Plenković i dodao da Vlada planira još dodatno investirati u protuzračnu obranu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 128
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C