Obavijesti

News

Komentari 72

Medved o letjelici: Svaki detalj je važan, trebamo biti oprezni

Medved o letjelici: Svaki detalj je važan, trebamo biti oprezni

Teško je reći koliko će trajati da se letjelica izvuče iz tla, da se prebaci na odgovarajuće mjesto i da se provede izvid, rekao je Medved i poručio da će podaci iz letjelice, ako postoje, dati odgovore na mnoga pitanja

Ministar Tomo Medved je u posjeti Petrinji zajedno s novim ministrom graditeljstva Ivanom Paladinom. Medved je poručio kako ni u jednom trenutku proces obnove nije zaustavljen niti doveden u pitanje, iako se posljednjih dana mnogo pažnje posvećivalo ratu u Ukrajini. 

POGLEDAJTE UŽIVO: GOST U EMISIJI BIVŠI MINISTAR MIRO KOVAČ

Dodao je kako će idućeg tjedna biti poznati izvođači prvih 10 stambenih zgrada. Naglasio je važnost koordinacije stožera s jedinicama lokalne samouprave. 

- Ovaj Stožer i današnji dan su iznimno važni za ministra Paladinu koji je prvi put nazočio. S uvjerenjem da će sa svim što donosi njegovo imenovanje, dodatno intenzivirati obnovu Banovine, i uvjeren sam da ćemo postići taj efekt i da će građani biti zadovoljni - poručio je Medved, prenosi N1

Paladina: Treba mi još malo vremena da prikupim sve informacije 

Paladina je rekao kako je današnju sjednicu Stožera shvatio kao dio aktivnosti koje provodi te da mu je bila korisna za detektiranje prepreka čijem je rješavanju odmah pristupio. 

- Treba mi još malo vremena, siguran sam da ću za mjesec dana moći iznijeti konkretnije brojke o tome kada počinjemo i kada završavamo - rekao je i dodao da zna da građani od njega očekuju informaciju o tome kada će započeti i završiti gradnja nekonstrukcijskih obnovljenih i izgrađenih kuća, no da mu je potrebno malo vremena kako bi prikupio sve informacije. 

Novi ministar: 'Imam puno više kredita, bit će dovoljni prihodi od ostale imovine za vraćanje'
Novi ministar: 'Imam puno više kredita, bit će dovoljni prihodi od ostale imovine za vraćanje'

Na pitanje hoće li prekinuti suradnju s nekim ljudima koji su do sad bili uključeni u proces obnove, Paladina je rekao kako ne vidi kako bi to za njega bila otegotna okolnosti. 

- Što se tiče procesa ubrzavanja obnove, to nije bitno i time se ne zamaram - poručio je. 

Milošević: Situacija u kojoj se nalazim svakako nije ugodna 

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević rekao je kako situacija u kojoj se nalazi "svakako nije ugodna" i da najveći teret to predstavlja njemu. 

- Moram biti spreman nositi se s takvim teretom - rekao je i dodao kako smatra da može pomoći novom ministru da "pohvata konce" oko stvari koje se događaju na Banovini. 

Na pitanje je li razmišljao da se povuče zbog situacije u kojoj se našao, Milošević je rekao kako nije kriv i da ne postoji njegova kazneno-pravna odgovornost, no da će se to utvrditi pred institucijama. 

FOTO Pogledajte kako letjelica koja je pala u Zagrebu izgleda izbliza. Danas će je izvući van
FOTO Pogledajte kako letjelica koja je pala u Zagrebu izgleda izbliza. Danas će je izvući van

- Što se tiče političke odgovornosti, sve u svoje vrijeme - rekao je. 

Medved je još jednom pozvao građane na još malo strpljenja i poručio kako odgovornost Vlade prema Banovini nikada nije prestala te da je cijeli proces bio organiziran. Dodao je kako će do kraja ožujka vi korisnici stambenih jedinica s manjim stupnjem oštećenja biti iseljeni iz kontejnera i da će im kuće biti obnovljene. 

Medved o dronu: Svaki detalj je važan 

Komentirao je i pad drona u Zagrebu. 

- Od trenutka kad smo doznali za taj incident, svo vrijeme jučer i danas smo analizirali svaki pedalj preleta, rutu kojom se kretao i sve vezano uz taj objekt, tu bespilotnu letjelicu. Jutros smo obišli mjesto pada gdje se provode istražne radnje. Imamo određenih nepoznanica oko lokacija ispaljivanja letjelice, pričekajmo da izvadimo iz zemlje samu letjelicu i dođemo do sadržaja. Nadam se da ćemo iz toga moći vidjeti mnogo korisnih detalja - rekao je. 

Prvi rezultati istrage: Letjelica je u Zagrebu završila zbog greške navigacijskog sustava
Prvi rezultati istrage: Letjelica je u Zagrebu završila zbog greške navigacijskog sustava

Ministar je uvjeren da će letjelica dati odgovore na mnoga pitanja, ukoliko se iz nje budu mogli iščitati podaci. 

- Svaki detalj i sadržaj vezan uz letjelicu je važan za proces istražnih radnji. Treba biti jako oprezan. Teško je reći koliko će trajati da se letjelica izvuče iz tla, da se prebaci na odgovarajuće mjesto i da se provede izvid. Nije nikakva tajna da se radi o namjenskom objektu, doduše starijem, ali pitanje je modifikacije i novih sustava. Što se tiče NATO-a, vidjeli ste pismo koje je premijer uputio čelnicima zemalja NATO-a u kontekstu budnosti i nužnosti izravne suradnje vezano za vrijeme i okolnosti u kojima živimo - rekao je.