Obavijesti

News

Komentari 132

Filipović: 'Volio bih da ste išli sa mnom u Ameriku tad, da skupa primijetimo tipku na semaforu'

Filipović: 'Volio bih da ste išli sa mnom u Ameriku tad, da skupa primijetimo tipku na semaforu'

Kaže da je to bila šala na njegov račun. Tada nije bilo te tipke, a ja sam se tada pridržavao pravila, tako ću se pridržavati i dalje, kazao je

VIDEO

Novoizabrani ministar gosopdarstva i održivog razvoja Davor Filipović za RTL je komentirao što će biti ako Rusija 'zatvori pipu' za plin Hrvatskoj, u čemu je pogriješio na izborima i otkrio ide li se u smjeru novog paketa pomoći te bi li premijeru Andreju Plenkoviću pustio da ga 'dobije' u košarci.

Svjestan je da je nema dobar imidž u javnosti. Otkrio je zašto je pristao na ministarsku fotelju.

- U prošlosti, prošle godine, dao sam, istina, i neke nespretne izjave. Međutim, ima poslovica koja kaže da utakmica ne završava posljednjim sučevim zviždukom, nego kad svi nešto nauče. Ja sam naučio neke stvari, bilo je i izjava koje su pogrešno interpretirane. Tu sam kako bih sve ono što sam do sada radio, učio i u inozemstvu i kod nas, stavio na raspolaganje našim sugrađanima - rekao je.

Poduzetnici opleli po Filipoviću: 'Pa njemu ne bismo dali ni dvije nacrtane ovce na čuvanje. Loše'
Poduzetnici opleli po Filipoviću: 'Pa njemu ne bismo dali ni  dvije nacrtane ovce na čuvanje. Loše'

- Čovjek uvijek razmišlja, ovo su izazovni trenuci, morao sam razgovarati s obitelji. Međutim, shvaćam ovo kao veliku odgovornost, obavezu i veliku čast - otkrio je Filipović.

Prvi ministarski potez

Otkrio je i koji će mu biti prvi ministarski potez.

- Ovaj vikend će biti djelomično radni, moram se pripremati za Bruxelles. U ponedjeljak je izvanredno vijeće ministara energetike. Prema tome, ova situacija agresija Rusije na Ukrajinu iziskuje razgovaranje na najvišoj razini kako rješavati ove probleme. U nedjelju idem u Okučane obilježiti 27 godišnjicu VRO Bljesak... - rekao je.

Kaže da Vlada radi na novom paketu pomoći građanima. Inflacija raste prema osam posto.

'Zašto niste tražili ostavku osumnjičenika Jakupčića?', Filipović: 'On nije osumnjičenik'
'Zašto niste tražili ostavku osumnjičenika Jakupčića?', Filipović: 'On nije osumnjičenik'

- Predviđanja su da će biti 7,8 posto. Predviđanja su da će dogodine biti 3,7 posto, a one tamo godine 2,5 posto. Može se vidjeti... Vlada RH je već donijela jedan paket mjera od skoro pet milijardi kuna pomoći građanima i gospodarstvo. Taj paket mjera su pohvalili skoro svi. Time se omogućilo da plin ne poskupi koliko je trebao poskuptjeti, da cjenovni udar na struju bude puno niži... Idemo u tom smjeru. Znači, situacija je kompleksna, mijenja se iz dana u dan...

- Konkretno se prate kretanja svaki dan. Ako bude potrebe, građani naše domovine neće biti ostavljeni na cjedilo kao niti jednom do sada - kazao je.

'Ne znam kada sam zadnji put bio u prodavaonici'

Cijene namirnica naglo su porasle. Filipović kaže da ne zna kada je zadnji put bio u prodavaonici.

- Pa, ide to prema 18 kuna, ako sam dobro... ne znam kad sam zadnji put bio u prodavaonici. Ali pratimo to, budite sigurni da ćemo reagirati kao što je ovaj paket mjera koji je krenuo od 1.4. pokazao - kazao je te dodao da je opcija zamrzavanja cijena otvorena.

Na pitanje do kada će gledati rast cijena kazao je da treba objektivno sagledati stanje.

Filipović dobio zeleno svjetlo u Saboru, potvrdili i Šimpragu i Piletića za nove članove Vlade
Filipović dobio zeleno svjetlo u Saboru, potvrdili i Šimpragu i Piletića za nove članove Vlade

- Evo, 1.4. je krenuo ovaj paket mjera. Treba objektivno sagledati stanje. Niti Vlada RH ne diktira sve odnose na tržištu. U ovoj situaciji bi bilo dobro da i oni koji prodaju te proizvode... Sve odluke koje budem donosio osobno temeljit će se na ozbiljnim analizama, razgovorima s ozbiljnim ljudima, jer ako nemate temeljitu sliku, neozbiljno je govoriti ovo ili ono... - kazao je.

Stanovnicima Banovine, ljudima u kontejnerima počeli stizati ogromni računi za struju. Filipović kaže da nema tu informaciju.

- Moram priznati da nemam tu informaciju. Danas sam tek imenovan, preuzet ću resor, pogledat ću to što ste rekli i nastojati riješiti tu situaciju - kazao je novoizabrani ministar.

Ako Rusija 'zatvori pipu'...

Vidjet će, kaže, i plan ako Rusija obustavi plin Hrvatskoj.

-  U ponedjeljak izvanredno vijeće ministara analizirat ćemo, vidjet ćemo i donosit će se odluke na razini cijelog EU-a. Konkretno, 57 posto plina mi zadovoljavamo preko LNG-a, 21 posto je vlastita proizvodnja, 22 posto je plin iz Rusije. Tu se pokazuje koliko je LNG bio strateški važan projekt i da možemo imati sigurnu opskrbu plinom - rekao je Filipović.

Ako se 'pipa zatvori', kaže, dolazi do proširenja kapaciteta LNG-a, prema tome i sigurnost opskrbe plinom u Hrvatskoj je na odgovarajućoj razini i takva će biti i dalje. 

Da onaj Amerikanac nije stisnuo dugme na semaforu, Filipović vjerojatno ne bi postao ministar
Da onaj Amerikanac nije stisnuo dugme na semaforu, Filipović vjerojatno ne bi postao ministar

Na upit po kojoj cijeni će biti taj plin, kazao je 'Vidjet ćemo'.

- Cijene energenata, uzmimo goriva, da nije bilo intervencije Vlade oko ograničavanja trošarina, marži, naknada za biogorivo, cijena goriva bila bi veća nego što je to sada. Vlada je već intervenirala i intervenirat će opet, ako to bude potrebno...- kazao je.

Otkrio je i zbog čega najviše žali u kampanji za lokalne izbore.

- Kao što sam rekao, davao sam neke nespretne izjave. Međutim, naučio sam, napredovao sam. Kada pogledamo što se tada događalo, bilo je četiri ili pet kandidata s mog političkog spektra. Budimo realni, ja sam započeo kampanju u drugom mjesecu, izbori su bili u petom, bilo bi dobro da sam imao više vremena, da sam ja imao više iskustva. Ali čovjek uči najbolje na vlastitoj koži - otkrio je ministar.

Damir, Davor ili..?

Zbog činjenice da mu u medijima krivo izgovaraju ime, kaže, ima i njegove krivice.

- Ima moje krivice dosta, ja od toga ne bježim, ispravio sam neke pogreške, a pet kandidata s istog političkog spektra... - kazao je.

Filipović: Nije točno da nemam iskustva u energetici. Bio sam pet mjeseci u Ini i stekao uvid
Filipović: Nije točno da nemam iskustva u energetici. Bio sam pet mjeseci u Ini i stekao uvid

Otkrio je i misli li da bi građani glasali za njega da se nije dogodio taj lapsus.

- Znate što, ja se na tu temu ne bih vraćao. Lokalni izbori su bili prije godinu dana. Mi smo sada u jednoj teškoj situaciji, ne sastaje se vijeće ministara za energetiku, i to izvanredno, bez veze. Evo, recite mi vi nekoga tko nije rekao nešto nespretno u kampanji. Ja mislim da nema takvoga... Bio sam u NO INA-e, bio sam predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, školovao sam se u inozemstvu. Tu sam da dam sve od sebe - objasnio je.

- Ponovno ću vam reći, evo ću vam reći nešto drugačije, da ću početkom lipnja ili početkom srpnja iskoristiti ono što se nalazi u nacionalnom planu za otpornost i oporavak, što je komponenta koja se zove "održivo, zeleno, digitalno", bit će raspisan natječaj od 2 milijarde kuna koji će biti usmjeren mikro, malim i srednjim poduzetnicima kao i onima koji imaju do 3000 zaposlenih... kako bi se oni okrenuli zelenim i digitalnim tehnologijama... - dodao je.

Filipović: 'Znate da ja volim poštovati pravila, i kad trebam prijeći cestu čekam upute'
Filipović: 'Znate da ja volim poštovati pravila, i kad trebam prijeći cestu čekam upute'

O otvaranju tvornice cjepiva protiv korone i karcinoma, kaže, odustao je.

- Bilo je nekih nespretnih izjava i ne bih se više na to vraćao. To je nešto što je ad acta. Okrenimo se budućnosti. Rekao sam jučer na odborima, tu su i gospoda iz NGO-a... - kazao je.

Stigao je kasno, stajao na cesti. Slučajno semafor ugledao tada. Ni slutio nije, da ministar će biti

Ranije je otkrio kako tijekom boravka u Americi je imao problem s prelaskom preko ceste. "Jednom sam nekakvih 15-20 minuta stajao na semaforu, nigdje nije bilo žive duše dok se nije pojavio jedan čovjek i pritisnuo na semaforu ono što mi danas imamo i upalilo se zeleno svijetlo", otkrio je za Jutarnji tada. 

- Semafor, evo, drago mi je da ste i u prilogu sad istaknuli, taj semafor... Znate što, evo, prošle godine u kampanji jedna vaša kolegica novinarka je napravila prilog sa svim kandidatima i zamolila je da se ispriča anegdota iz života. Kad sam došao u SAD, a došao sam nakon što smo postali prvaci Europe, evo, ovom prilikom pozdravljam Roka Ukića, skupa smo postali prvaci Europe, ja sam poslije toga otišao u Ameriku, dobio stipendiju, koja je bila jako puno novaca. Imali smo tamo predavanja da se striktno moramo držati pravila, načina kako se ophodi, do eventualnih prekršaja. U Americi imate nešto što se zove 'jail-walking'. Vi dolazite iz Splita, ja sam tad živio u Splitu, u Splitu 2002. nije bilo ovoga na semaforu, a ja sam htio poštovati pravila - objasnio je Filipović.

Kaže da je to bila šala na njegov račun.

-  Tada nije bilo te tipke, a ja sam se tada pridržavao pravila, tako ću se pridržavati i dalje - kazao je, a na pitanje kako nije primijetio tipku kazao je: 

- Ja bih volio da ste vi 2002. iz Splita otišli sa mnom tamo, pa da smo onda zajedno primijetili tu tipku - kazao je Filipović za RTL.

'Na košarkaškom terenu nemam milosti, pa ni prema Plenkoviću'

Svojevremeno je rekao i da je bolji od premijera Andreja Plenkovića, ali da ipak nikada ne bi dopustio da ga pobijedi.

- Pa, to je isto još jedan neuspjeli pokušaj šale. Ja sam isto tako platio danak političkom neiskustvu. Ali na košarkaškom terenu nemam prema nikome milosti. Evo, pitajte Roka Ukića. Ali znate što je, premijer i ja uvijek igramo u istoj ekipi - zaključio je Davor Filipović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke