Obavijesti

News

Glazbenik Luka Nižetić otkrio nam je svoj omiljeni recept, a evo što je poručio ekotloncima

Glazbenik Luka Nižetić otkrio nam je svoj omiljeni recept, a evo što je poručio ekotloncima

Osim u glazbu, Luka Nižetić pravi je zaljubljenik u kuhanje. Svoju je strast pretočio u djelo i otvorio dva vrhunska restorana u Komiži, koji su danas nezaobilazne postaje za sve obožavatelje mediteranske, ali i popularne street food kuhinje

VIDEO

Komiža je jedan od najočuvanijih starih gradova na Jadranu, a zbog netaknute prirode ovaj se viški biser s pravom naziva malim rajem na zemlji. Osim čistog mora i bogate povijesti, ovaj mali grad posjetitelje privlači i slasnim morskim delicijama. A jedan od onih koji nastoje tome pridonijeti iz godine u godinu jest i naš poznati glazbenik, ali i vrhunski kuhar, Luka Nižetić, koji je u ovome malome mjestu otvorio dva vrhunska restorana, koji su ubrzo postali nezaobilazna odredišta za sve one koji posjete Komižu! 

'Sakupljali smo stari namještaj od Višana'

Prije deset godina Luka Nižetić odlučio je svoju kreativnost, osim u glazbu, pretočiti u kuhinju. Otvorio je restoran u Komiži, a na početku, priznaje nam, nije bilo nimalo jednostavno. Danas je, dodaje, sretan zbog onog u što je izrasla ta mala, gotovo nemoguća ideja. 

- Nismo imali novca ni za kakva ulaganja, ali imali smo ogromnu volju, hrabrost, želju i nešto sreće. Nismo znali u što se upuštamo, svi smo bili početnici bez imalo ugostiteljskog iskustva. Gradili smo priču od početka kako najbolje znamo. Interijer smo sklepali po sistemu 'daj šta daš', sami smo izrađivali namještaj od paleta, sakupljali stari namještaj od mještana s otoka... Svi su nas gledali u čudu i pitali se kakav ovi cirkus grade nasred komiške rive. Furamo svoju priču od početka, autentično i iz srca. Napravili smo mjesto u koje bismo i mi htjeli sjesti kao gosti. Možda smo baš zato danas i prepoznati i gosti nam se rado vraćaju. Fabrika je izrasla u kvalitetan street food restoran koji, osim dobre gastronomske ponude, nudi vrlo ugodnu atmosferu - opisuje nam Luka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S obzirom na to da je Fabrika street food restoran, burgeri su mu, kaže Luka, jedno od najpopularnijih jela, a osobito onaj od kozica. 

- On nam je specijalitet kuće, kao i manistra na salsu, za koju gosti komentiraju kako imaju dojam kao da im ju je baka ili nona spremala. Gosti su ludi i za prženicama, koje smo svi jeli kao mali, ta tekstura i okus sve nas vraća u djetinjstvo. Jako su nam tražena i veganska jela, a veganska Caesar salata ove sezone je hit, kao i pašticada od seitana – rekao nam je naš sugovornik te dodao kako od početka najviše vodi računa o tome da su mu namirnice svježe i kvalitetne. 

- Sve namirnice nabavljamo od domaćih proizvođača, one su dostupnije, tako da možemo donekle bezbrižno odraditi sezonu. Kvaliteta namirnice na prvom nam je mjestu, od toga sve kreće. Bez kvalitetne namirnice nema ni kvalitetnog jela. Ne želim kamuflirati loše namirnice da bih uštedio i prošao jeftinije. Polazim od sebe. Ako ne štedim na sebi, neću ni na gostu, ni kvalitetom ni kvantitetom. Moramo držati nivo jer jedino tako gosti nam se vraćaju – priča nam Luka. 

Znate li koja je najvažnija riba u Jadranu? Ovaj legendarni splitski zbor po njoj je dobio ime
Znate li koja je najvažnija riba u Jadranu? Ovaj legendarni splitski zbor po njoj je dobio ime

Recept su strpljenje i puno ljubavi

Iako ima bogatu glazbenu karijeru, koje se, unatoč obavezama u restoranu, nije odrekao, otkrio nam je da ga nekad ponese  atmosfera, pa i sam zna zapjevati neke od svojih hitova. 

- Glazba je vrlo važan segment mog života, pa logično i Fabrike. Pazimo da bude raznolik izbor i da se gosti u svakom trenutku osjećaju ugodno. Puštamo od reggea, world musica, domaće muzike, pri čemu je često na repeatu Oliver, pa do housea, koji pretežito slušamo u večernjim satima. Ponekad bude i live svirka kao dar našim gostima, pa se dogodi i da ja otpjevam neku pjesmu – iskreno navodi naš sugovornik.

Otkrio nam je Luka i što je prema njegovu mišljenju, najvažnije za kvalitetno jelo, ali i što za njega znači kuhanje. 

- Strpljenje, nešto znanja i puno ljubavi. Kuhanje je za mene meditacija, moji suradnici u Fabrici kažu da ja, kad kuham, uđem doslovno u lonac, što bi značilo da sam sto posto, cijelim svojim bićem, prisutan u trenutku i dajem sve od sebe da jelo ispadne kako sam i zamislio – simpatično kaže naš glazbenik. 

Osim Fabrike, prije godinu dana Luka Nižetić ušao je u avanturu otvaranja pizza bara Hum u Komiži. Hum je, slikovito nam je objasnio, mlađi brat desetogodišnje Fabrike. 

- Svi u ekipi vrlo volimo pizze i štujemo ih kao kakvo božanstvo. Zaista smo uložili mnogo truda i vremena da napravimo pizzu kakvu bismo i mi htjeli negdje pojesti i mislim da smo u tome uspjeli. Pizza Napoletana je specifična, pufasti su rubovi, žilavije tijesto i ne pada tako teško na želudac kao ostale pizze, što zbog tijesta, koje fermentira dva dana, što zbog visoko kvalitetnih namirnica koje nam stižu iz Italije, kao što su mortadella s tartufima, mozzarella fior di latte, šunka prosciutto cotto, rajčica San Marzano. Komentari su zaista fantastični čak i od gostiju koji dolaze iz Italije, gdje se pizza i rodila. Imamo 12 pizza u ponudi, a poigrali smo se i slatkim varijantama pizze. Dva su deserta, Fritizza - prženo tijesto pizze u fritezi s preljevom od Nutelle, a drugi je Hummy yummy - sladoled i Nutella u pizza tijestu – otkriva nam Luka. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli @pizzabarhum

Za sve ekotlonce

Osim kuhanja i pjevanja, Luka čak nađe vremena za ostale aktivnosti. Niti jedan sport nije mu stran, ali prije nekoliko godina zaljubio se u ronjenje na dah. 

- Ronjenje je specifično i uglavnom se trenira na tašte, tako se bar preporučuje jer tad je trening najefikasniji. Inače treniram na tašte, bilo teretana ili ronjenje. Mojem tijelu tako odgovara, ali sve je stvar navike. Nakon treninga jedem obilno i kvalitetno, mnogo ugljikohidrata da mi vrate energiju, ali, naravno, i mnogo proteina, bez kojih nijedan obrok nije potpun – savjetuje Luka. 

A budući da nam se bliži 10. rujna i najveća plogging utrka u Hrvatskoj – Ekotlon, Luka Nižetić svim je sudionicima odlučio otkriti jedan lagani i zdravi recept iz svoje Fabrike.

- Meni je za početak dana idealna kajgana s avokadom, gljivama i špinatom. Vilicom zgnječite avokado, začinite ga sa solju, paprom, sokom limete i limuna. Sok agruma regulirajte po vlastitom ukusu, kao i slanoću i paprenost, a ako volite, dodajte malo čilija da biste 'podigli' cijelu priču. Na tavu stavite malo maslaca, na jačoj vatri sotirajte gljive oko minutu, neka ostanu mesnate, nikako ih nemojte previše umoriti. Na kraju dodajte šaku špinata, posolite, popaprite te stavite nekoliko kapi sezamova ulja. Sve stavite sa strane. U drugoj tavi ispecite kajganu na malo maslaca. Pecite na laganoj vatri da ostane kremasta i pufasta. Krišku kruha prepecite sa svake strane ili je stavite u toster. Možete je poškropiti i s malo maslinova ulja. Na kruh namažite avokado pa položite kajganu, zatim gljive i špinat, te na kraju pospite s malo tostiranog sezama i cvijetom soli. I to bi bilo to, u slast – ispričao nam je Luka uoči utrke Ekotlon, koju je osobno podržao i na kraju poručio: 

- Uvijek podržavam ovakve akcije poput Ekotlona jer svakog dana treba ljudima govoriti o zdravlju, govoriti o važnosti očuvanja Zemlje. Današnji način života je takav da se sve zaboravi za jedan dan, tako da sam od onih koji vjeruju da treba koristiti svaku priliku za osvješćivanje javnosti jer cilj je da se održi zdravlje i da uživamo u ljepotama koje nam još Zemlja pruža - zaključio je Luka Nižetić. 

Na Ekotlonu 10.9. u Zagrebu nastup Vatre i Frajli, u Splitu urbano uz Dj-a: Prijavite se!
Na Ekotlonu 10.9. u Zagrebu nastup Vatre i Frajli, u Splitu urbano uz Dj-a: Prijavite se!

Osim njega, Ekotlon su podržali mnogi drugi glazbenici, poput Franke Batelić, ZsaZse, Ivana Dečaka, koji će s grupom Vatra akustik i nastupati na Ekotlonu u Zagrebu. Na Ekotlonu u Zagrebu nastupit će i Frajle, ali i dječji zbor Kikići i genijalci. U Splitu će vas pak rasplesati ritmovi Dj Marina iz Urbanih evenata te najpoznatiji dalmatinski Dječji zbor Srdelice.

Na Ekotlonu će vas razgibavati i s vama ploggati poznati fitness treneri, pa vas pozivamo da u subotu, 10. rujna, uživate u glazbi, sportu, ekologiji, edukativnim radionicama i nagradnim sadržajima za sve uzraste. Prijavite se na Ekotlon 24sata OVDJE jer će ukupan iznos od prodaje kotizacija biti doniran judo klubu Fuji za osobe s invaliditetom i Športskom savezu osoba s invaliditetom grada Splita - Paraolimpijskoj školi za mlade osobe s invaliditetom. Plaćanjem kotizacije u iznosu od 40 ili 60 kuna očekuje vas bogat startni paket koji uključuje platnenu vrećicu i Decathlon run dry majicu za trčanje s logotipom Ekotlona, bočicu vode, žitne pločice, Genox pro-medical dezinficijens za ruke iz prirodnih tvari, bilježnice Stega tisak, startni broj i razne promotivne darove sponzora utrke. Naravno, rukavice i vrećice za skupljanje smeća se podrazumijevaju.

Sve informacije pratite na EKOTLON - službenoj stranici utrke ili putem društvenih mreža. I podsjećamo, dođite 10. rujna na Bundek u Zagrebu, Marjan u Splitu ili ploggajte gdje god se nalazili i pridružite nam se u najvećoj plogging utrci u Hrvatskoj! 

Organizatori Ekotlona su 24sata i missZdrava, a suorganizatori DŠR Aktivan život, Triatlon klub Split i Maraton klub Marjan. Ponosni partneri projekta su Konzum, INA, OTP banka, JYSK, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, HEP, TZ Splitsko-dalmatinske županije, JANAF, Decathlon, Stega tisak i DRACO.

Pokretanje videa...

Ekotlon najava 00:08
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje