Obavijesti

News

Komentari 250

Golotinja u crkvi izazvala kaos; Biskup: Mora se održati pokora

Golotinja u crkvi izazvala kaos; Biskup: Mora se održati pokora
1

Snimanje gole žene u dubrovačkoj crkvi izazvalo je lančanu reakciju i osude sa svih strana. Dok se odgovorni ispričavaju, dubrovačka biskupija podnijela je prekršajnu prijavu i tražit će zabranu objavljivanja fotografija

VIDEO

Direktor Njemačke akademije za film i televiziju (DFFB) Ben Gibson ispričao se u srijedu vjernicima i građanima Dubrovnika zbog snimanja golotinje u crkvi svetog Ignacija. Deutche Film und Fernsehakademie Berlin akademija za film i televiziju proteklih je nekoliko dana u Dubrovniku snimala dokumentarni film 'The Colour Nude', a u filmu se pojavljuje i dubrovački fotograf Stijepo Brbora, koji fotografira nagi model na nekoliko lokacija u Dubrovniku, između ostalih i u crkvi svetog Ignacija, atriju palače Sponza te na gradskim zidinama. 

Biskupa uvrijedila gola žena u crkvi: 'Oče, ne znaju što čine!'
Biskupa uvrijedila gola žena u crkvi: 'Oče, ne znaju što čine!'

Gibson je u priopćenju objavljenom na službenoj stranici Akademije istaknuo kako je filmska ekipa studenata DFFB-a, koja je u zadatak dobila snimiti kratki dokumentarni film, snimala fotografije prema temi filma. 

'Bilo je nenamjerno. Ispričavamo se vjernicima i građanima'

- Sad shvaćamo da je snimanje uključivalo fotografiranje polunagih modela u dubrovačkoj crkvi. Ponekad, kad filmaši dobiju pozamašnu slobodu raditi svoje prve filmove, događaju se pogreške koje mogu naštetiti i uvrijediti druge, koliko god bile nenamjerne - naveo je Gibson. 

Dodao je kako Akademija, koja iznimno drži do umjetničke slobode, nije bila upoznata s detaljima snimanja i odabranim lokacijama. 

- Zbog toga što je ekipa DFFB-a snimanjem prouzročila uvredu, od sveg srca se ispričavamo zajednici vjernika i građanima Dubrovnika - istaknuo je Gibson. 

Snimanje u crkvi svetog Ignacija osudili su dubrovački gradonačelnik Mato Franković, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić te dubrovački biskup Mate Uzinić.

Župan: Ne može se snimati golotinju u crkvi

- Ne može se snimati golotinju u crkvi. Ako se to ne zna trebalo je pitati dopuštenje pa bi se saznalo. Crkve su katolicima svete, a golotinja u crkvi je katolicima svetogrđe, tako to treba prihvaćati i poštivati! Svaka sloboda, pa i umjetnička, ograničena je slobodom i pravom drugih - rekao je župan Dobroslavić, javlja Dubrovački dnevnik.

Dubrovačka biskupija: Nitko nas nije tražio dopuštenje

Iz Dubrovačke biskupije u priopćenju su istakli kako 'nitko od nje niti od drugih osoba odgovornih za upravljanje tom crkvom nije  tražio nikakvo dopuštenje za bilo kakvo fotografiranje u sakralnim prostorima'. Protiv počinitelja su podnijeli prekršajnu prijavu te najavili da će tražiti zabranu objave spornih fotografija iz dubrovačkih crkava.

- O samom događaju, Biskupija je saznala iz medija, a njegov karakter akteri su javno opisali nazivajući taj čin „gerilskom akcijom“ i „oskvrnjivanjem“. Zbog oprečnih informacija koji se pojavljuju u medijima, za sada ne možemo potvrditi, da li se takvo snimanje dogodilo i u nekoj od drugih crkava za koje je nadležna Dubrovačka biskupija. S obzirom na to da se radi o teškom djelu uvrede koje je izazvalo javnu sablazan u crkvi sv. Ignacija nije dopušteno obavljati bogoslužje, prema kan. 1211 Zakonika kanonskog prava. Bogoslužje će biti ponovno dozvoljeno nakon što se u crkvi sv. Ignacija, u četvrtak 8. ožujka u 17 sati, održi sat euharistijskog klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Nakon klanjanja biti će slavljena sveta misa i blagoslovljena crkva. Na nakanu zadovoljštine za počinjeno svetogrđe namijenit će se i ovogodišnja inicijativa „24 sata za Gospodina“, koja će se održati u subotu, 10. ožujka. Biskup vjernicima preporučuje da se tog dana pridruže ovoj inicijativi sudjelujući u euharistijskim klanjanjima i sakramentu pomirenja, ondje gdje to bude organizirano, kao i da to također učine, ako im je moguće, dobrovoljnim postom i nemrsom - stoji u priopćenju biskupije.

'Fotografije vrijeđaju vjernike. Podnijeli smo prijavu'

Navode kako se otvorenost crkve zloupotrijebila za snimanje neprimjerenih fotografija pod krinkom umjetnosti, koje duboko vrijeđaju osjećaje vjernika i predstavljaju svetogrđe.

- Svaka zlouporaba te otvorenosti za vlastite interese i promociju, nakaradan je i neprimjeren čin, koji Dubrovačka biskupija najoštrije osuđuje. Zbog toga je Dubrovačka biskupija podnijela prekršajnu prijavu protiv počinitelja. Kako bismo sa svoje strane učinili sve što je u našoj moći da se u budućnosti ne bi ponovile slične stvari, dubrovački biskup je donio odluku kojom se od danas ni jedna crkva u Dubrovačkoj biskupiji, što uključuje i one redovničke, ne smije držati otvorena bez nadzora.  Medijska pozornost koju je ovo izazvalo potaknula je mnoge neprimjerene reakcije vrijeđanja, od kojih se ograđujemo, a na poseban način vjernike pozivamo da se u svojim komentarima i drugim reakcijama ponašaju kršćanski, što nikad ne može i ne smije uključivati osudu i vrijeđanje čovjeka - priopćila je biskupija.

Također, navode kako će zbog neovlaštenog snimanja, ulaska filmske ekipe i svih aktera u crkvene prostore bez adekvatne dozvole, te vrijeđanja osjećaja vjernika Biskupija iskoristi sve pravne mogućnosti protiv Deutsche Film und Fernsehakademie Berlin, te svih aktera koji su bili u ovo uključeni, kako bi zabranili javno publiciranje neprimjerenih fotografija koje su nastale u dubrovačkim crkvama. 

Biskup: Nema bogoslužja u crkvi dok se ne održi pokora

Objavljujemo cijelo biskupovo pismo povodom oskvrnuća crkve: 

Poštovana braćo svećenici, redovnici i redovnice, draga braćo i sestre vjernici Dubrovačke biskupije,

polazeći od sablazni koje je izazvao čin oskvrnuća crkve sv. Ignacija u Dubrovniku, kao i od pretpostavke da je počinjeno s namjerom da povrijedi svetost crkve u kojoj se mi vjernici okupljano da bismo slavili euharistiju, držim da je, u skladu s kan. 1211 Zakonika kanonskog prava, u ovom slučaju riječ o teškom djelu zbog kojega u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku u kojoj se ono dogodilo, nije dopušteno obavljati bogoslužje dok se uvreda ne nadoknadi pokorničkim obredom. 

Određujem da se, kao naša naknada za počinjeno nedjelo oskvrnuća, u oskvrnutoj crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku, u četvrtak, 8. ožujka 2018., u 17 sati, održi jedan sat euharistijskog klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Nakon klanjanja ćemo slaviti i misu na tu nakanu i ponovno blagosloviti crkvu. Sve vjernike grada Dubrovnika koji to mogu pozivam da se odazovu i sudjeluju na ovom klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i na misi. 

Također određujem da u cijeloj Dubrovačkoj biskupiji na ovu nakanu bude namijenjena i ovogodišnja inicijativa „24 sata za Gospodina“, koja će se održati u subotu, 10. ožujka 2018. u crkvi Male braće. Vjernicima preporučujem da se tog dana pridruže ovoj inicijativi sudjelujući u euharistijskim klanjanjima i mogućnosti sakramenta pomirenje ondje gdje to bude organizirano, kao i da to također učine, ako im je to ikako moguće, dobrovoljnim postom i nemrsom. 

Da bismo sa svoje strane učinili sve što je u našoj moći da se u budućnosti ne bi ponovile slične stvari, određujem da se od danas ni jedna crkva u Dubrovačkoj biskupiji, što uključuje i one redovničke, ne smije držati otvorena bez nadzora.

Na župnicima i upraviteljima crkava je naći način da bi se to postiglo. 

S poštovanjem uz blagoslov u Gospodinu, mons. Mate Uzinić.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 250
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...