Peđa Grbin: Jasna je Plenkovićeva uloga u aferi Softver, treba na obavijesni razgovor | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 33

Grbin: 'Jasna je Plenkovićeva uloga u aferi Softver, on treba na obavijesni razgovor'

Grbin: 'Jasna je Plenkovićeva uloga u aferi Softver, on treba na obavijesni razgovor'

Bilo bi izuzetno odgovorno od Plenkovića da izađe pred hrvatsku javnost i odgovori na brojna pitanja, kazao je

VIDEO

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u subotu je poručio da od Plenkovića i HDZ-a očekuje da daju jasne odgovore javnosti što se događalo u aferi Softver, a smatra i da bi DORH i policija trebali pozvati premijera na obavijesni razgovor jer je, kaže, jasno koja je njegova uloga u toj priči.

„Ja se neću šaliti s tim tko je AP jer je potpuno jasno tko je Andrej Plenković i koja je njegova uloga u čitavoj ovoj priči. Bilo bi izuzetno odgovorno od Plenkovića da izađe pred hrvatsku javnost i odgovori na brojna pitanja. HDZ i Plenković moraju odgovoriti kako su ponovno doveli Hrvatsku u situaciju da se hrpe novca nose u nekakvim torbama, izvlače iz države i državnih poslova i da se korupcija opet razmahuje", rekao je Grbin nakon konstituirajuće sjednice Glavnog odbora Foruma žena SDP-a.

Plenkoviću u uredu prezentirali preplaćeni softver zbog kojeg su optužili Gabrijelu Žalac?
Plenkoviću u uredu prezentirali preplaćeni softver zbog kojeg su optužili Gabrijelu Žalac?

Korupcija nije stvar samo jedne političke stranke, ona je problem države i problem koji košta sve građane ove zemlje i zato, poručio je Grbin, "Plenković i HDZ moraju itekako objasniti što se događalo jer ovdje nije stvar samo jedne osobe nego je bilo uključeno i jako puno ministara i državnih tajnika i direktora, apsolutno sve sfere upravljanja državom”.

Teško mi je, naglasio je, zamisliti da je sve stalo samo na Žalac, Rimac, u nekim drugim slučajevima Kuščeviću i ostalima. Građani ove zemlje to nisu zaslužili, Hrvatska zaslužuje bolje od ovog. Očekujemo od Plenkovića i HDZ-a da daju jasne odgovore što se ovdje događalo, poručio je u vezi s aferom Softver i prepiske Gabrijele Žalac i Josipe Rimac u kojoj se spominje AP.

Podrška najnovijoj Mostovoj inicijativi

Grbin je najavio da će podržati Mostovu inicijativu prikupljanja potpisa da se glavna državna odvjetnica dovede u Sabor jer se, ističe, o njenom izvješću mora raspravljati.

Inače, Most je danas na Twitteru objavio da pokreće oporbenu inicijativu prikupljanja potpisa za dovođenje glavne državne odvjetnice u Sabor zbog afere koja se, kako kažu, "zvala Žalac, a sad se zove afera AP". "Sad je jasno zašto se taj predmet 'kiselio' u ladicama DORH-a. Zato što je u njega upleten glavom i bradom Andrej Plenković", ustvrdio je Most.

Kako je danas rekao predsjednik SDP-a, već neko vrijeme izvješća i glavne državne odvjetnice i predsjednika Vrhovnog suda o stanju u pravosuđu na dnevni red Sabora dolaze isključivo i jedino na inicijativu oporbe jer "HDZ ne želi o tome razgovarati".

Žalac i Rimac su razmjenjivale WhatsApp poruke o softveru: 'Ovo će biti po mom. Što prije'
Žalac i Rimac su razmjenjivale WhatsApp poruke o softveru: 'Ovo će biti po mom. Što prije'

O tim izvješćima se razgovara isključivo kada oporba skupi potpise, a ima se pričati o puno toga, primjerice, zašto je ovaj konkretan slučaj toliko dugo čučao u ladici i zašto je morao doći Ured europskog javnog tužitelja u Hrvatsku da bi se ovaj postupak pomaknuo s mrtve točke, istaknuo je Grbin.

„Ne mogu se oteti dojmu da inicijali AP u ovoj 'smradex' aferi imaju veze s time. Očekujem dodatni angažman DORH-a i policije da se stvar raščiste jer je iz poruka vidljivo da je 'AP ili bio potpuno nesposoban da vidi što mu se događa iza leđa ili je u to bio uključen, trećeg odgovora nema i to se mora istražiti', kazao je na pitanje treba li Plenkovića pozvati na obavijesni razgovor u aferi Softver. Ako DORH i policija ne postupe na taj način, oni će morati hrvatskim građanima podnijeti raport zašto to nisu napravili”, kazao je čelnik SDP-a.

SDP spreman na izbore izaći sam

Novinare je zanimalo i bi li mu bilo prihvatljivo da Sandra Benčić bude kandidatkinja za premijerku na predstojećim izborima, na što je Grbin odgovorio da će tu odluku donijeti temeljem kriterija koja je od stranaka vodeća i najuspješnija. Što se tiče klubova zastupnika, izbori će pokazati koji je najveći, a što se tiče koja stranka uživa najveću podršku, oko toga dvojbe nema, to je SDP, istaknuo je.

'Tražimo da državna odvjetnica dođe u Sabor. Sad je jasno da je Plenković upleten u aferu Žalac'
'Tražimo da državna odvjetnica dođe u Sabor. Sad je jasno da je Plenković upleten u aferu Žalac'

Komentirajući ultimatum potpredsjednika SDP-a Siniše Hajdaša Dončića Možemo i Centru da do travnja odluče hoće li sa SDP-om na izbore, kazao je to nije shvatio kao ultimatum nego da je 'Hajdaš na sebi svojstven način poslao poruku da mi kao najveća opozicijska stranka imamo odgovornost razgovarati s drugima, ali da ti razgovori ne moraju nužno završiti dogovorom'. SDP ima obvezu, radit ćemo na suradnji, razgovaralo o tome, ali spremni smo i na izbore izaći sami, poručio je, napomenuvši da s, kako je rekao, 'Plenkovićevim Socijaldemokratima nema razloga pričati'.

Forum žena SDP-a koji vodi Sandra Krpan za čelnicu svog Glavnog odbora izabrao je saborsku zastupnicu Andreju Marić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 33

VIDEO

Putovali smo vlakom iz Osijeka za Split. Vožnja je trajala 14 sati: 'Stranci su oduševljeni...'
SEZONSKA VOŽNJA

Putovali smo vlakom iz Osijeka za Split. Vožnja je trajala 14 sati: 'Stranci su oduševljeni...'

Plus+ Krenuli smo u 19.48 sati • Stigli smo 14 sati kasnije • U vlaku se izmjenjuju čak i strasti • Njime se najviše voze mladi stranci

Veliki požar na Pelješcu: 'Bolje je nego što je bilo. Nema širenja vatre, ali i dalje moramo paziti'
IZ MINUTE U MINUTU

Veliki požar na Pelješcu: 'Bolje je nego što je bilo. Nema širenja vatre, ali i dalje moramo paziti'

Svi vatrogasci s Pelješca su na terenu, a pripremam i dodatne snage. Dva kanadera su već stigla, podigao sam sad i treći, rekao nam je dubrovački županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.
Daruvar oplakuje žrtve. Danas je sprovod njegovatelju Damiru.  I dalje cure jezivi detalji pokolja
HRVATSKA TUGUJE

Daruvar oplakuje žrtve. Danas je sprovod njegovatelju Damiru. I dalje cure jezivi detalji pokolja

Krešimir Pahoki dobio je mjesec dana istražnog zatvora. Tereti ga se za 11 kaznenih djela. Njegov suludi krvavi pohod na Dom u Daruvaru odnio je šest života...