Obavijesti

News

Komentari 23

Grbin: Žetončići su se pretvorili u 'hreljtončiće'. Orešković: Čačić je shvatio sad 'suptilnu' poruku

Grbin: Žetončići su se pretvorili u 'hreljtončiće'. Orešković: Čačić je shvatio sad 'suptilnu' poruku

Saborska zastupnica Centra Dalija Orešković ocijenila je u petak glasovanje o rebalansu proračuna zanimljivim osvrnuvši se na podršku Silvana Hrelje (HSU) vladajućima

VIDEO

Čestitam Silvanu Hrelji što je bio jedini zeleni glas među nama ostalim crvenima. Uvjerena sam da je Radimir Čačić shvatio ovu suptilnu poruku osiguranog 77 glasa, rekla je Orešković u slobodnom govoru.

Orešković o sucima: Davnih se dana moglo primijetiti da nešto nije u redu u ponašanju i radu
Orešković o sucima: Davnih se dana moglo primijetiti da nešto nije u redu u ponašanju i radu

Naime, prilikom glasovanja o rebalansu ruku za dignuo je dosad oporbeni Silvano Hrelja (HSU), dok se proteklih dana prognoziralo se da bi HDZ-ovi partneri Reformisti mogli uskratiti podršku vladajućoj većini.

 - Očekivala sam da će ovaj saziv Sabora biti bolji i da građani više neće gledati ovu koruptivnu praksu koju smo imali prilike gledati u prethodnom sazivu no očito dok je HDZ-a i njegove korupcije bit će uvijek osiguranih saborskih žetona- zaključila je Orešković.

 - Danas smo u Saboru dobili dvije stvari koje nisu dobre – rebalans proračuna za 2021. godinu koji po uzoru na legendarne proračune Ive Sanadera upumpava novac u sustav bez da riješava ijedan sistemski problem Hrvatske i počeli smo dobivati 'žetončiće' ove Vlade  - izjavio je Grbin u Saboru.

'Žetončići' sada mogu imati novo ime i zvati se 'hreljtončići', ali, u konačnici, stvar je ista i stare navike Plenkovića i njegove Vlade teško umiru, rekao je Grbin nakon izglasavanja rebalansa proračuna za što je, kao 77. ruka, glasao i Hrelja.

Orešković slala prigovor jer ju je Reiner izbacio sa sjednice, HDZ-ovci kažu da je sama kriva za to
Orešković slala prigovor jer ju je Reiner izbacio sa sjednice, HDZ-ovci kažu da je sama kriva za to

Kaže da može premijer sada tvrditi da su riječi poput 'žetončića' uvredljive, ali istina ne može nikoga uvrijediti, može samo boljeti,

Boli istina da se Vlada koja je nastavila promovirati korupciju, koruptivnim metodama slaže svoju većinu. To je Hrvatska realnost, a SDP će se protiv te realnosti boriti, istaknuo je.

Grbin je odbacio tezu da SDP pokazuje slabost jer ne može u svojim redovima zadržati one koji su na njegovim listama ušli u Sabor, istaknuvši da je prelazak pojedinaca u redove vladajućih pokazatelj njihove slabosti i karaktera, kao i pokazatelj karaktera HDZ-a koji je spreman na sve kako bi se održao na vlasti.

Grbin: 'Previše smo se bavili sobom. Danas smo tome rekli - ne. Okrećemo se građanima'
Grbin: 'Previše smo se bavili sobom. Danas smo tome rekli - ne. Okrećemo se građanima'

Na pitanje o mogućnostima daljnje suradnje SDP-a i HSU-a, Grbin je kazao da mu je teško zamisliti suradnju za parlamentarne izbore ili u Hrvatskom saboru sa strankom koja uđe u izbore s jednom platformom, a to je platforma borbe protiv HDZ-a i svega što ta stranke radi Hrvatskoj, a onda u manje od godinu dana daš ruku HDZ-u.

Dakle, opredijelio si se, poručio je Grbin HSU-u.

Taritaš pozvala zastupnike da osude izjavu o 'žetončićima'
Taritaš pozvala zastupnike da osude  izjavu o 'žetončićima'

Iako su HDZ i HSU najavili buduću programsku suradnju, Grbin ju je nazvao koruptivnom i pojasnio da je riječ o podršci i dogovoru samo zato da bi politički opstao, a ne zato što se s nekim slažeš, podržavate se, vjerujete jedni drugima ili jedni za druge mislite da ste dobri. Što je to nego politička korupcija, zapitao je čelnik SDP-a.

Ponovio je i da je Zlata Đurđević odlična kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda i da će imati potporu SDP-a.

No, kaže, boji se da neće biti prihvaćena u Saboru jer je previše poštena, previše nepotkupljiva i nepokolebljiva da bi je HDZ podržao za čelnu osobu hrvatskog pravosuđa.

Dalija Orešković: Nisam mogla u sabornicu danas. Straža me spriječila po Reinerovu nalogu
Dalija Orešković: Nisam mogla u sabornicu danas. Straža me spriječila po Reinerovu nalogu

Ima sve one pozitivne karatekteristike za većinu građana ove zemlje koje su HDZ-u i njegovoj šapi na hrvatskom pravosuđu trn u oku, zaključio je Grbin.

Bačić: Hreljina podrška je programska i projektna

Iako je za pojedinosti zbog kojih je Silvano Hrelja (HSU) u petak glasovao za rebalans državnoga proračuna, uputio na samog Hrelju, predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić objasnio je kako je odlučio održavati Vladu u nekim programima i projektima.

Konkretno riječ je o onima koji se tiču gospodarske i financijske stabilnosti, socijalne jednakosti i pravednosti, međugeneracijske solidarnosti, rekao je Bačić novinarima.

Dodao je da u ostalim temama Hrelja ima slobodu odlučiti kako će glasovati, pa i u slučaju kandidature Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda, o čemu će Sabor raspraviti u idući četvrtak, a glasovati u petak.

Glasovanje za rebalans ne znači da će sve teme Hrelja podržati, prije svih one koje se tiču ideoloških, svjetonazorskih tema, precizirao je šef HDZ-ova Kluba i podsjetio da se i u prošlom mandatu Vlade s Hreljom surađivalo na nekim projektima.

Bačić uvjerava: Stabilnost koalicije i većina nisu u pitanju
Bačić uvjerava: Stabilnost koalicije i većina nisu u  pitanju

U ovom slučaju, radi se o projektu obiteljske mirovine za koji se i on zalaže, odlučio je podržati Vladu, pa danas i na rebalansu, kazao je.

„Mi smo te mirovine imali namjeru realizirati u ovom mandatu, zato smo ih i predložili u programu Vlade, Hrelja, koji se zauzima za taj oblik mirovina, u tome je našao svoj interes“, objasnio je Bačić i naveo kako se s njime „već dugo razgovara“, ne samo o tim projektima.

Osobno je, kaže, razgovarao, s HSU i predsjednikom Veselkom Gabričevićem, kao predsjednik (HDZ-ove) županijske organizacije.

„Već tri mandata koaliram sa HSU u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, i prije ovih izbora sam sjeo s Gabričevićem i Hreljom i na razini županije i države, odnosno Vlade, sam s njima o tome razgovarao, ali on je prije svega razgovarao s ministrom i premijerom“, izjavio je.

Na novinarski upit, zašto do suradnje dolazi baš sada, odgovara da su se „stekli određeni uvjeti, dogovori“, odnosno suglasje o terminima kada bi se moglo krenuti s provedbom obiteljske mirovine i drugih prijedloga koje Hrelja upućuje u Sabor.

„Nadam se da će i drugi zastupnici u ovakvom načinu rada Vlade naći načina da je podrže u određenim projektima“, kazao je Bačić i istaknuo kako ne misli „da je s Hreljom broj zastupnika koji podržavaju Vladu završen“.

„U ovom trenutku, doista, ni na koga nisam mislio“, uzvratio je na upit misli li na zastupnike iz Hreljina Kluba. „Tri godine su vrijeme u kojem se neke stvari događaju i vjerujem da će biti još zastupnika koji će podržavati Vladu“, rekao je.

Izglasali rebalans proračuna: Plenković imao i glas viška
Izglasali rebalans proračuna: Plenković imao i glas viška

Tvrdi i da Hreljinom 'rukom', HDZ nije otupio oštricu Radimiru Čačiću koji je proteklih dana uvjetovao podršku rebalansu.

„Vladin stav se nije promijenio, projekte važne za sjever Hrvatske na kojima Čačić inzistira i dalje ćemo nastaviti, pa sam bio uvjeren da ćemo nastaviti našu suradnju“, poručio je.

Niječno odgovara i na upit je li se još netko od zastupnika nudio da dade podršku Vladi.

„U ovom trenutku, koliko imam informacije, ni s kim ne razgovaramo o podršci, ali razgovaramo s brojnim zastupnicima svakodnevno o njihovom radu u Saboru. Ali ni sa kim o trenutnoj podršci“, kaže.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela