Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Gubitak Croatia Airlinesa oko 80 mil. kuna: Bolje nego 2017.

Kako se navodi u priopćenju, gubitak u poslovanju za prvo polugodište niži je za 16,4 milijuna kuna nego u istom razdoblju lani. Uprava ostvareni rezultat ocjenjuje najboljimu posljednje četiri godine

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
13 komentara

Nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines završio je prvo polugodište 2018. s gubitkom u poslovanju od 79,6 milijuna kuna, što je 17 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, stoji u financijskom izvješću objavljenom u utorak.

Kako se navodi u priopćenju, gubitak u poslovanju za prvo polugodište niži je za 16,4 milijuna kuna nego u istom razdoblju lani, iz kojeg je radi realnosti usporedbe izuzeta jednokratna stavka djelomične prodaje slotova na zračnoj luci Heathrow u visini od 138,6 milijuna kuna. Uprava ostvareni rezultat ocjenjuje najboljim financijskim rezultatom u posljednje četiri godine.

NAKNADE Croatia Airlines zbog kašnjenja lani platio 9,6 milijuna kuna

Prihodi od putničkog prometa povećani su za 9 posto, na 639,2 milijuna kuna, dok su od prijevoza tereta smanjeni 5 posto, na 5,3 milijuna kuna.

Ukupni operativni prihodi veći su za 4 posto u odnosu na ostvarenje prvog polugodišta 2017. godine te su dosegnuli 726 milijuna kuna. Operativni rashodi, pak, u istom su razdoblju porasli za 2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 803,6 milijuna kuna.

JAMSTVA ZA KOLEKTIVNI Radnici Croatie Airlines neće u štrajk, avioni će letjeti redovno

Pritom su najviše porasli troškovi letenja za 8 posto, i to zbog cijena mlaznog goriva. Veći su i troškovi usluga putnicima, troškovi održavanja, troškovi usluga u zračnom prometu te opći i administrativni troškovi. Svi ostali operativni troškovi ostvareni su na nižem nivou od troškova usporednog razdoblja prošle godine, navodi Uprava.

U prvoj polovini ove godine Croatia Airlines ostvarila je 12.802 leta, ukupno prevezavši 949.007 putnika, što je 5 posto više nego u istom razdoblju lani, uz ostvareni putnički faktor popunjenosti (PLF) od 70,9 posto što je povećanje od 1,3 postotna boda.

NA SASTANKU Nastavak razgovora Sindikata ORCA i Uprave C. Airlinesa

Investicije su u tom razdoblju iznosile 82,6 milijuna kuna, pretežito zbog ulaganja u flotu, s čime je vrijednost imovine porasla za 17 posto u odnosu na stanje na kraju 2017. godine.

U prvih šest mjeseci 2018. godine Croatia Airlines je raspolagao s flotom od 12 zrakoplova: šest zrakoplova Airbus, od kojih je jedan Airbus A320 u operativnom najmu te šest zrakoplova Q400 u operativnom najmu. 

'NUŽNE MJERE' Croatia Airlines štrajkašima će rezati godišnji odmor i plaće

Zbog širenja mreže odredišta i održavanja planiranog reda letenja kompanija je za turističku sezonu, kao i lani, unajmila dva zrakoplova CRJ1000 sa 100 sjedala u razdoblju od svibnja do listopada 2018. godine, čime je upotpunjena postojeća flota od 12 zrakoplova.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message