News

Komentari 55

Heroj Trnja ipak neće u zatvor: 'Sve je dobro završilo. Bilo mi je stresno, voda mi je ušla u kuću'

Heroj Trnja ipak neće u zatvor: 'Sve je dobro završilo. Bilo mi je stresno, voda mi je ušla u kuću'

Tihomir je u srpnju 2020. spasio Trnje od potopa provalivši u objekt Hrvatskih voda. Sutradan došlo je do prepirke s policajcima jer ih je snimao, a optužili su ga za remećenje reda i mira te napad na službenu osobu

Pao mi je kamen sa srca, iako smo svi znali da je tako trebalo biti, rekao nam je Tihomir Blagus nakon što mu je 11. svibnja stigla presuda u kojoj je oslobođen od dvije optužbe - one za remećenje javnog reda i mira te za napad na službenu osobu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Blagus o presudi

Prisjetimo se, Tihomir je zajedno sa svojim susjedom Domagojem Vorbergerom spasio svoj kvart Trnje od poplave koja je u srpnju 2020., doslovce potopila Zagreb. Tu večer, kiša je nemilice padala, gotovo pola grada je bilo pod vodom. Nadležne službe bile su zatrpane pozivima, a sirene su neprestano odzvanjale cijelu noć.

Tihomir i Domagoj bili su prisiljeni provaliti u ostavu Hrvatskih voda kako bi podignuli branu te kako bi voda, koja im je već prodrla u kuće, otekla nazad u Savu. Nitko od nadležnih se za vrijeme nevremena nije javljao, a šahtovi su bili prepuni vode koja se u kratkom vremenu prelila na ulicu i ušla u kuće stanovnika.

POGLEDAJTE VIDEO: Priveli Tihomira Blagusa 

Blagus je spasio susjedstvo. Policiji su Hrvatske vode prijavile neovlašteni ulazak u njihov objekt, a kada je tek sutra policija došla na teren, Blagus ih je snimao. Policajac mu je naložio da to ne smije i uzeo mu mobitel, on se pobunio i vikao da mu vrate mobitel. Srušili su ga na pod, stavili nogu na vrat, lisice i odveli u pritvor. Nije u njemu prenoćio tek zbog pritiska javnosti.

Nedugo zatim, stigao je poziv za prekršajni sud. Policija ga teretila da je prekršio dva članka zakona. Vikom i svađom je remetio javni mir, ali ga se tereti i  za omalovažavanje ili vrijeđanje službene osobe. Za svako od tih dijela, ako sudac odluči da je kriv, propisana je kazna od oko 200 do 800 kuna (u zakonu piše vrijednost u njemačkim markama jer zakon još iz 90-ih). Za svako od tih dijela može dobiti i do 30 dana zatvora. 

POGLEDAJTE VIDEO: Heroj s Trnja u suzama 

- Nije mi nimalo svejedno. U životu nisam bio pozvan pred suca i nikada nisam bio u toj situaciji jer nisam nikada bio ni prekršajno gonjen. Malo se i bojim kako će sve proći iako sam uvjeren da nisam kriv - rekao nam je tad.

Prije par dana stigla mu je oslobađajuća presuda, a Tihomir je i više nego zadovoljan. 

- Ja sam samo 'poletio' za mobitelom kad mi ga je policajac izbio iz ruke. Nisam nikog htio napasti, policajci su me samo bacili na pod. Snimao sam mobitelom jer sam htio imati sve evidentirano. Istina je da sam bio malo ljut jer smo cijelu večer čitavu noć čistili. Voda mi je ušla u kuću, automobil i napravila ogromnu štetu. Bilo je jako stresno. Posebno što nismo mogli dobiti ni policiju niti nadležne službe čitavu večer, i sutradan se svi pojave. Ali, sve je dobro završilo, bilo bi glupo da je bio drugačiji ishod. Čuo sam i da mi je DORH odbacio optužbu Hrvatskih voda za neovlašteni upad u njihove prostorije, iako nisam dobio nikakvo službeno rješenje - rekao nam je Blagus. 

Najčitaniji članci