News

Komentari 17

'Hoću li umrijeti?': Abramoviča su otrovali ili kloropikrinom ili vrlo malom dozom novičoka

'Hoću li umrijeti?': Abramoviča su otrovali ili kloropikrinom ili vrlo malom dozom novičoka

Znanstvenici ne mogu sa sigurnošću utvrditi vrstu otrova jer je prošlo previše vremena od trenutka trovanja do trenutka u kojem je Abramovič stigao do laboratorija koji su opremljeni za detekciju ovakvih otrova

''Umiremo li?'' - upitao je Roman Abramovič nakon što je otrovan tijekom mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine.

Ruskog oligarha otrovali su ili kloropikrinom ili manjom dozom novičoka, tvrde stručnjaci. Tim stručnjaka vjeruje kako se radi upravo o kemijskom oružju iz Prvog svjetskog rata kloropikrinu, prenosi Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO:

U međuvremenu se doznalo kako je Abramoviču bilo toliko loše nakon trovanja da je liječnike koji su ga pregledavali upitao hoće li umrijeti.

Abramovič i još nekoliko pregovarača zadobili su teške simptome trovanja, među kojima i privremenu sljepoću, nakon što su početkom ožujka sudjelovali na mirovnim pregovorima.

Abramovič se nakon trovanja liječio u Turskoj, a jedna od teorija o motivima trovanja jest da su to počinili pojedinci bliski Vladimiru Putinu koji su željeli omesti pregovore i iproduljiti rat.

Stručnjaci koji su pregledali Abramoviča i ostale otrovane pregovarače slažu se kako nije riječ o nikakvoj slučajnosti ili trovanju hranom već se najvjerojatnije radi upravo o kloropikrinu.

Međutim, kloropikrin ima poprilično snažan miris i teško ga je ne primjetiti, ali stručnjaci kažu da postoje i verzije ovog otrova koje su razvijene bez mirisa. Druga opcija, ukoliko se ne radi o kloropikrinu, jest mala doza novičoka. Oba otrova imaju slične simptome.

<<< Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE >>>

Znanstvenici ne mogu sa sigurnošću utvrditi o kojem se otrovu radi jer je prošlo previše vremena od trenutka trovanja do trenutka u kojem je Abramovič stigao do bolnice i laboratorija koji su opremljeni za detekciju ovakvih vrsta otrova. Može se samo nagađati, ali prema simptomima koje su otrovani imali najvjerojatnije je da je riječ o kloropikrinu ili novičoku.

Kloropikrin je snažan pesticid koji se koristi u poljoprivredi i zabranjen je za vojno korištenje. Može ga se koristiti u spreju, a zagađuje vodu i hranu. Čovjek ga može udahnuti ili unijeti u organizam kroz hranu i piće. Izrazito je štetan i nadražuje pluća, oči i kožu.

Najčitaniji članci