Obavijesti

News

Komentari 252

HZJZ o AstraZeneci: Nema veze između poremećaja zgrušavanja i cjepiva, treba nastaviti cijepiti

HZJZ o AstraZeneci: Nema veze između poremećaja zgrušavanja i cjepiva, treba nastaviti cijepiti

Trenutno dostupne informacije ukazuju da broj tromboembolijskih događaja u cijepljenih osoba nije veći od broja koji je zabilježen u općoj populaciji

VIDEO

Pozivajući se na izvješće Povjerenstva pri Europskoj agenciji za lijekove, iz HZJZ-a su priopćili kako nema veze između poremećaja zgrušavanja i cjepiva AstraZeneca.

Prema izvješću Povjerenstva za ocjenu rizika na području farmakovigilancije pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) nema uzročno-posljedične povezanosti između primjene cjepiva COVID-19 Vaccine AstraZeneca i poremećaja zgrušavanja, korist primjene predmetnog cjepiva nadmašuju rizike i cjepivo se treba nastaviti primjenjivati, izvijestili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezano uz pojavu informacija o slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka i obustavljanju cijepljenja ovim cjepivom u nekoliko zemalja članica Europske unije iz predostrožnosti.

HZJZ i HALMED istražuju slučaj: Žena (91) preminula tri dana nakon cijepljenja AstraZenecom
HZJZ i HALMED istražuju slučaj: Žena (91) preminula tri dana nakon cijepljenja AstraZenecom

U povodu smrtni jedne osobe u Austriji zbog stvaranje krvnih ugrušaka u krvnih žilama te razvoja plućne embolije nakon cijepljenja sa AstraZenecinim cjepivom u druge osobe, Europska agencija za lijekove (EMA) je po žurnom postupku pokrenula pregled postojeće te zatražila dostavu dodatne dokumentacije od strane proizvođača, stoji u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Trenutno dostupne informacije ukazuju da broj tromboembolijskih događaja u cijepljenih osoba nije veći od broja koji je zabilježen u općoj populaciji. Tako je do 10. ožujka 2021. godine prijavljeno 30 slučajeva tromboembolijskih događaja na približno pet milijuna ljudi cijepljenih cjepivom COVID-19 Vaccine AstraZeneca u Europskom gospodarskom prostoru (EGP), što je značajno manje od očekivanog broja tromboembolija u općoj populaciji koje se dogode neovisno o cijepljenju, stoji u priopćenju.

Coronavirus - Vaccination in a family practice

Stoga je preliminarna ocjena Povjerenstva da korist primjene toga cjepiva i dalje nadmašuje rizike te se za vrijeme trajanja ocjene cjepivo može nastaviti primjenjivati. Odbijanjem cjepiva osobe se izlažu povećanom riziku zaražavanja i obolijevanja od COVID-19, sa svim popratnim komplikacijama, uključujući i razvoj tromboza i embolija, istaknuto je.

'Tromboembolija i cjepivo nisu povezani, ja sam primio Pfizer, da nisam, uzeo bih AstraZenecu'
'Tromboembolija i cjepivo nisu povezani,  ja sam primio Pfizer, da nisam, uzeo bih AstraZenecu'

Spomenute osobe u Austriji cijepljene su serijom ABV5300 cjepiva, pa su one države koje imaju istu seriju iz predostrožnosti privremeno zaustavile cijepljenje, dok se ne isključi uzročno-posljedična povezanost ovih događaja. Navedena serija nije stavljena u promet u Republici Hrvatskoj, no iz predostrožnosti je istragom obuhvaćena serija ABV3025 koja je dostupna u RH, izvijestili su iz HZJZ-a.

Prema navodima HALMED-a, preliminarna istraga pokazuje da nema odstupanja od dobre proizvođačke prakse koja bi mogla utjecati na kakvoću predmetnih serija cjepiva.

Svjetska zdravstva organizacije se također oglasila s tvrdnjom da nema opravdanja za prestanak cijepljenja cjepivom tvrtke AstraZeneca jer da nema utvrđene uzročno-posljedične povezanosti između tromboembolije i cijepljenja, naveli su iz HZJZ-a.

Izvijestili su i da je u Hrvatskoj do 12. ožujka 2021.  zabilježeno 1.408 prijava sumnji na nuspojave cjepiva, a nije zaprimljena ni jedna prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem cjepivima protiv bolesti COVID-19.

Istraživanje potvrdilo: Četvrtina Hrvata bila u doticaju s virusom
Istraživanje potvrdilo: Četvrtina Hrvata bila u doticaju s virusom

Zabilježena je jedna prijava plućne embolije sa smrtnim ishodom u 91-godišnje osobe koja je vremenski povezana s primjenom cjepiva COVID-19 Vaccine AstraZeneca. Međutim, iz trenutačno dostupne medicinske dokumentacije nije moguće ocijeniti uzročno-posljedičnu povezanost s cijepljenjem pa je zatražena dodatna dokumentacija kako bi se mogla ocijeniti uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i smrtnog ishoda, stoji u priopćenju.

S obzirom na sve navedeno, u Hrvatskoj je neophodno kontinuirano nadalje provoditi cijepljenje cjepivom proizvođača AstraZeneca, kao i proizvođača Moderna i Pfizer, sukladno Planu cijepljenja, poručili su iz HZJZ-a.

'80% cjepiva AstraZenece je primijenjeno u dobi od 65 godina i više' 

Dr. Sanja Kurečić Filipović, epidemiologinja iz HZJZ-a, komentirala je za N1 slučaj 91-godišnje žene koja je preminula od tromboembolije tri dana nakon cijepljenja AstraZenecom.

- Kod evaluacije takvih događaja potrebno je prikupiti sve podatke, kako o komorbiditetima odnosno kroničnim bolestima i stanjima od kojih je gospođa eventualno bolovala, tako i o medikaciji, lijekovima koje je primala te o nekim drugim značajnijim neposrednim događajima prije samog smrtnog ishoda - rekla je. 

Svaki treći Hrvat odbio primiti cjepivo AstraZenece: 'Ključno je pratiti sve sumnje i nuspojave'
Svaki treći Hrvat odbio primiti cjepivo AstraZenece: 'Ključno je pratiti sve sumnje i nuspojave'

Epidemiologinja je pojasnila kako je Europska agencija za lijekove navela da nema razloga da se prestane koristiti cjepivo AstraZenece.

- Redovito imamo sastanke na kojima raspravljamo o svim zaprimljenim nuspojavama i procjenjujemo ozbiljnost i uzročno-posljedičnu povezanost te evaluiramo još neke događaje koji su nastali nakon mRNA cjepiva - objasnila je i dodala kako su to pojedinačni slučajevi i da nemaju izolirani slučaj samo na AstraZenecu. 

U Hrvatskoj je od 150.000 zaprimljenih doza, potrošilo ih se malo manje od 80.000, a od toga je 80% primijenjeno u dobi od 65 godina i više, otkrila je Kurečić Filipović. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 252
VIDEO

Utrka za većinom. DP-ovac: 'Još nismo odlučili s kime ćemo ići'. Oglasio se šef Ustavnog suda!
POSTIZBORNI PREGOVORI

Utrka za većinom. DP-ovac: 'Još nismo odlučili s kime ćemo ići'. Oglasio se šef Ustavnog suda!

Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud to može poništiti, rekao je Šeparović

Cezar je narko biznis vodio iz zatvora: Drogu nabavili u Crnoj Gori i Turskoj, a oružje u BiH
UHODANI BIZNIS

Cezar je narko biznis vodio iz zatvora: Drogu nabavili u Crnoj Gori i Turskoj, a oružje u BiH

Plus+ Šef narko klana Dino Muzaferović Cezar u poslove je uključio i obitelj, a jedini čovjek koji je trebao svjedočiti protiv njega je ubijen...
Uspjeh Splićanke u čuvenoj američkoj bolnici: 'Tu me dovela ljubav, razmišljam o povratku'
EKSKLUZIVNO: 24SATA U NEW YORKU

Uspjeh Splićanke u čuvenoj američkoj bolnici: 'Tu me dovela ljubav, razmišljam o povratku'

Plus+ NOVI EXPRESS Dr. Petra Zubin Maslov, zamjenica ravnatelja Kardiovaskularnog instituta čuvene njujorške bolnice Mount Sinai Morningside, otkriva kako se postiže uspjeh u jakoj konkurenciji