Obavijesti

News

Komentari 6

Inspektorat: Svim radnicima na Jakuševcu, poslodavac mora omogućiti sigurne radne uvjete

Inspektorat: Svim radnicima na Jakuševcu, poslodavac mora omogućiti sigurne radne uvjete

Stigle su i prve analize otpada koji se urušio u studenome. Analizom je utvrđeno da se radi o miješanom komunalnom otpadu, ali je otkriveno i jedan dovoz biootpada. Donesena je zabrana rada dijela odlagališta

VIDEO

Državni inspektorat se opširno očitovao na naš upit vezan za sigurnost odlagališta otpada Jakuševec, ali su nam danas odgovorili i da su napokon stigli rezultati analize otpada koji se urušio 11. studenog i koji je poslan na laboratorijsku analizu. Analiza urušenog otpada od ponedjeljka je u tijeku i njeni rezultati će se znati kasnije. 

- Analiza otpada sa urušenog dijela plohe odlagališta pokazala je da se radi o miješanom komunalnom otpadu - odgovaraju iz Inspektorata. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Snimke: udruga ekologija grada 01:17

Također su analizirali i dvije pošiljke koje su zaustavili u iznenadnom nadzoru 20. studenog jer su sumnjali da se radi o dovoženju biootpada. 

- U jednom slučaju riječ o biootpadu dok drugi uzorak odgovara miješanom komunalnom otpadu. Pošiljke su od strane upravitelja odlagališta vraćene pošiljatelju te će se protiv pošiljatelja biootpada poduzeti Zakonom o gospodarenju otpadom propisane mjere - odgovaraju iz Državnog inspektorata.

Grad Zagreb: 'Kvaliteta zraka na Jakuševcu je dobra. Plinovi su ispod graničnih vrijednosti'
Grad Zagreb: 'Kvaliteta zraka na Jakuševcu je dobra. Plinovi su ispod graničnih vrijednosti'

Što se tiče sigurnosti radova na odlaganju otpada, kažu .kako "inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata nije nadležna za davanje suglasnosti i/ili donošenje odluka vezanih uz sigurnost radova na odlaganju otpada niti je iste donosila." Ali napominju kako su postupci inspekcija Državnog inspektorata; zaštite okoliša, građevinske i inspekcija rada u području zaštite na radu u tijeku.

- Po utvrđenju svih činjenica bit će poduzete sve zakonom propisane mjere - kažu. 

Benčić o HDZ-u i otpadu, HDZ-ovci joj uzvratili 'paljbom': 'Nesposobni ste, ali i besramni'
Benčić o HDZ-u i otpadu, HDZ-ovci joj uzvratili 'paljbom': 'Nesposobni ste, ali i besramni'

Ponovili su dio priopćenja od ponedjeljka gdje je zabranjen rad  u precizno određenom krugu od urušenih ploha. 

- U inspekcijskom nadzoru inspektora rada Državnog inspektorata nadležnog za nadzor zaštite na radu, obavljenom povodom ozljeđivanja dvojice radnika na odlagalištu otpada Prudinec – Jakuševec, uslijed urušavanja dijela odlagališta, utvrđeno je da nema uvjeta za sigurno obavljanje poslova u blizini mjesta događaja, te je tom prilikom, usmenim rješenjem upisanim u zapisnik o inspekcijskom nadzoru, zabranjeno korištenje sjevernog dijela odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec, uz Sajmišnu cestu od betonske zgrade spremišta strojeva prema istoku u duljini od 300 m, u dubini od 100 m od Sajmišne ceste prema jugu i zapadnog dijela odlagališta otpada u dijelu plohe 6-3, gdje je došlo do urušavanja otpada 11. studenoga 2023. te obavljanje svih radnih postupaka u području između sjevernog dijela odlagališta otpada i Sajmišne ceste, i to od betonske zgrade spremišta strojeva prema istoku u duljini od 300 m - pišu iz Inspektorata.  

Rješenjem je utvrđeno da mjere zabrane traju sve dok se ne osiguraju uvjeti za siguran rad i boravak radnika i drugih osoba. 

Dakle, inspekcija rada u području zaštite na radu je u skladu sa svojim ovlastima zabranila korištenje dijela odlagališta otpada za koje je utvrđeno da postoji opasnost za sigurnost i zdravlje radnika, a obveza poslodavca je osigurati da su mjesta rada koja se koriste u svakom trenutku sigurna za rad, zaključuju iz Inspektorata. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.