Obavijesti

News

Komentari 131

'Institucije su znale da Kristian ima teškoća, a nisu reagirale...'

'Institucije su znale da Kristian ima teškoća, a nisu reagirale...'
1

Riječ je o mladiću koji je imao intelektualna i tjelesna oštećenja zbog kojih mu je HZZO 2018. utvrdio teži invaliditet trećeg stupnja. Slučaj će istražiti i Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

VIDEO

Još nam nije stigao nalaz obdukcije. Nemamo nikakvih novih informacija, kratko je kazala Tonka, shrvana baka Kristiana Vukasovića (18).

Kristian je preminuo 24. kolovoza u KBC Split gdje je 1. kolovoza dovezen u komatoznom stanju iz zatvora na splitskim Bilicama. Tamo je završio 1. travnja zbog sumnje u podmetanje požara. Kako su izvijestili iz Općinskog državnog odvjetništva u Splitu koje je vodilo slučaj, teretili su ga da je u četiri navrata u kratkom razdoblju od svega tri dana, tijekom loših vremenskih uvjeta (puhala je bura), izazvao više velikih požara u naseljenim mjestima, u blizini obiteljskih kuća i stupova električne energije i time prouzročio konkretnu opasnost za živote i tijela ljudi te imovinu većeg opsega.

Vapaj obitelji: 'Hoćemo pravdu za našeg voljenog Kristiana...'
Vapaj obitelji: 'Hoćemo pravdu za našeg voljenog Kristiana...'

- Daljnje širenje i razmjeri tih požara su zaustavljeni brzom intervencijom četiri vatrogasne postrojbe s većim brojem vatrogasaca, 20 vatrogasnih vozila i kanaderom zbog čega su izostale teže posljedice - priopćili su iz odvjetništva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na ispitivanju pred istražnim sucem priznao je da je počinio djela, naveo da je i ranije podmetao požare, da mu jednostavno dođu crne misli, čuje nečije glasove, uznemiri se i ne može se smiriti dok nešto ne zapali. Istražni sudac zbog toga prihvaća zahtjev odvjetništva te mu određuje istražni zatvor kako ne bi ponovio djelo. Zbog produljenog kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine krajem srpnja osuđen je na osam mjeseci zatvora. S kaznom su se usuglasili on i njegov tadašnji branitelj. Tijekom četiri mjeseca koliko je Kristian boravio na Bilicama, čak je triput završio u Bolnici za osobe lišene slobode (BOLS) u Zagrebu.

Slučaj Kristian: Prstom nitko nije mrdnuo puna tri tjedna
Slučaj Kristian: Prstom nitko nije mrdnuo puna tri tjedna

Nitko nije reagirao

Bio je suicidalan te je u BOLS-u proveo čak 47 dana, no svaki put bi ga vraćali natrag u Split.

Iz ćelije je, u konačnici, iznesen na nosilima, a njegov otac u splitskoj bolnici primijetio je modrice na njegovu trbuhu.

Riječ je o mladiću koji je imao intelektualna i tjelesna oštećenja zbog kojih mu je HZZO 2018. utvrdio teži invaliditet trećeg stupnja. Slučaj će istražiti i Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

- Odmah nakon saznanja provjerili smo evidencije i utvrdili kako nam se nitko nije obraćao vezano uz ovaj slučaj niti smo imali saznanja do objave u medijima. Nevjerojatno je da je svim institucijama bilo poznato da mladić ima teškoća i da na to nitko nije reagirao - rekla nam je Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Pita se zašto se nije tražilo drugo rješenje s obzirom na to da je očito da je mladić vrlo teško podnosio zatvorske uvjete.

- Mi još uvijek imamo mnogo nepoznanica. Na koji je način on tretiran prije dolaska u zatvor, je li bio uključen u druge tretmane, boravio u drugim institucijama? Postavlja se pitanje tko je trebao pravodobno reagirati jer njegovi problemi nisu nastali preko noći. Ishod je strašan. Čovjek se zapita je li se to moglo spriječiti - kaže Pekeč Knežević.

Smatra da kao društvo nemamo razvijen sustav podrške u zajednici za osobe s takvim teškoćama jer je, primjerice, psihijatrijska ustanova, samo privremeno rješenje, a upućivanjem iz jedne institucije u drugu ništa se ne rješava.

- Briga za takve osobe u našem društvu općenito nije zadovoljavajuća, nije adekvatna i nije dovoljna. Institucije, pravosuđe, socijalna skrb, zdravstvo, ne smiju biti odijeljene, one moraju komunicirati i pokušati naći pravo rješenje. Treba istražiti ima li kaznene odgovornosti nekoga u tom lancu i, ono što nažalost jedino možemo u ovom trenutku, izvući pouku kako se tako nešto ne bi više dogodilo nikome drugome - odlučna je naša sugovornica.

I ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je jučer kako će se ispitati nove okolnosti Kristianove smrti.

‘Kristian je bio dobričina, takvi uvijek loše završe u zatvoru...'
‘Kristian je bio dobričina, takvi uvijek loše završe u zatvoru...'

Davali mu terapiju u 22 sata

- Po informacijama koje su meni referirali, nadležni su bili u kontaktu s roditeljima koji su četiri, pet puta dolazili u zatvor posjetiti sina. Nikakvih primjedbi ili prijedloga nije bilo - komentirao je Bošnjaković tvrdnje roditelja da su tražili pomoć institucija, no reakcije nije bilo. Najavio je kako će posebno tražiti očitovanje je li nešto posebno traženo, a eventualno nije ispunjeno.

Slučaj su komentirali i iz Sindikata pravosudne policije Hrvatske (SPPH). Bole ih izjave da su za mladića u ćeliji brinuli drugi zatvorenici jer “pravosudni policajci nisu mogli sami paziti na njega”.

- Kontrola svih soba se vrši stalno što je i vidljivo iz dnevnog izvješća na odjelu. Logično je da zatvorenici u kasnim noćnim satima ako je potrebno zatraže pomoć za nekog kome nije dobro u sobi. U konkretnom slučaju pravosudni policajci su K. V. svaki dan prije spavanja u 22 sata davali terapiju - priopćili su i dodali da u Splitu trenutno nedostaje 26 pravosudnih policajaca.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 131
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a