News

Komentari 59

'Izjava Grbina je patetična, jadna, kriva i skroz promašena'

'Izjava Grbina je patetična, jadna, kriva i skroz promašena'

Bilo bi mu bolje da je osudio izjavu tog gospodina iz (kafića) 'Tri majmuna', prokomentirao je Plenković te ocijenio da Grbin 'vjerojatno ne prati igru' te se 'u cijeli slučaj uključio kasno i krivo

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je ocijenio 'jadnom i potpuno politički promašenom' izjavu čelnika SDP-a Peđe Grbina da je ispod svake razine Plenkovićeva reakcija na objavu riječkog ugostitelja.

- Izjava Grbina je jadna, patetična, kriva, neispravna, pogrešna, politički promašena skroz - rekao je Plenković u Šibeniku zamoljen da komentira Grbinovu izjavu.

Šef SDP-a ranije je ustvrdio da je ispod svake razine Plenkovićeva usporedba članova HDZ-a sa Židovima.

- Bilo bi mu bolje da je osudio izjavu tog gospodina iz (kafića) 'Tri majmuna' - prokomentirao je Plenković te ocijenio da Grbin 'vjerojatno ne prati igru' te se 'u cijeli slučaj uključio kasno i krivo'.

- Ako netko kaže da nisu dobrodošli članovi, simpatizeri i birači HDZ-a - to se zove diskriminacija - poručio je Plenković referiravši se na objavu vlasnika kafića.

Naglasio je kako je na tu objavu reagirao nakon što to nitko u javnosti nije učinio u proteklih deset dana.

- A skakali bi do neba da je predznak u toj objavi bio obrnut, odnosno da je, primjerice, vlasnik kafića HDZ-ovac i da je rekao da u kafić neće primiti članove, simpatizere i birače SDP-a, Srbe, Židove Rome, članove Armade… - dodao je.

Plenković je dodao da je reagirao i zbog dijela objave vlasnika kafića u kojoj za njega piše da, kao predsjednik HDZ-a, za svakog tko misli drukčije kaže da je srbo-četnik.

- I to govori meni, nakon što smo učinili enormne napore protiv niza drugih političkih aktera u Saboru koji bi eliminirali manjine iz najvišeg predstavničkog tijela, koji su protiv koalicije s manjinama u Hrvatskoj, koji su protiv pomirbe, protiv suživota, uključivanja, zaštite manjinski prava.  E onda ja moram ustati i reći - ne. Ne - radi europskih, hrvatskih vrijednosti, dobrobiti hrvatskog društva i uključivosti - naglasio je šef HDZ-a.

Premijer Plenković je odgovarao na novinarska pitanja u sklopu svog boravka u Šibensko-kninskoj županiji te je potvrdio da će Vlada u četvrtak, a na prijedlog Upravnog vijeća, imenovati čelnog čovjeka Fonda za obnovu Zagreba, rekavši da je riječ 'o dobrom čovjeku koji se razumije u temu'.

Ministar graditeljstva Darko Horvat jučer je bio najavio da će Upravnom vijeću predložiti da za ravnatelja Fonda izaberu dosadašnjeg privremenog ravnatelja Damira Vanđelića.

Njega je Vlada 29. studenoga prošle godine imenovala privremenim ravnateljem Fonda za obnovu Zagreba do imenovanja čelnog čovjeka glavne ustanove za obnovu nakon javnog natječaja, a najdulje na godinu dana.

Upravno je vijeće potom krajem prosinca raspisalo javni natječaj za ravnatelja na kojem su bile tri valjane prijave, među kojima i Vanđelićeva.

Plenković: Adriatic Business Centar u Šibeniku inkubator inovativnih ideja

Adriatic Business Centar otvoren je u utorak u Šibeniku, projekt vrijedan 20 milijuna kuna potpuno je financiran sredstvima EU, a premijer Andrej Plenković istaknuo je da je Šibensko-kninska županija dobila suvremenu poslovnu zgradu koja će biti inkubator inovativnih ideja.

Na svečanom otvorenju Adriatic Business Centra (ABC) na šibenskom području Ražine, uz predsjednika Vlade RH Plenkovića bili su i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

 - Šibensko-kninska županija dobila je suvremenu poslovnu zgradu za 50-tak poduzetnika, koja će postati inkubator inovativnih ideja - istaknuo je Plenković.

Riječ je o poslovnom centru koji je namijenjen podršci malim i srednjim poduzetnicima i javnoj upravi u svim procesima i fazama poslovanja: od otvaranja poduzeća, komercijalizacije poslovanja, prijave na natječaje, pripreme projekata, marketinga, brendiranja i sl.

Centrom će upravljati Razvojna agencija Šibensko-kninske županije koja će organizirati pružanje navedenih usluga svim zainteresiranim dionicima.

Za projekt izgradnje ABC centra iz europskih fondova dobiveno je bespovratnih 20 milijuna kuna.

- Ovo je primjer uspješne revitalizacije neiskorištene infrastrukture - naglasio je Plenković, vezano za činjenicu da je Šibensko-kninska županija za ovaj projekt kupila napuštenu zgradu nekadašnje Prešaonice Tvornice lakih metala.

- ABC centar generirati će nove vrijednosti za ovu županiju, stvarat će bitne preduvjete za izlazak poduzetnika na tržište, poticati unaprjeđenje poslovanja malih i srednjih poduzetnika te poboljšati investicijsku i poduzetničku klimu - dodao je.

Plenković je podsjetio da je u Šibensko-kninsku županiji dosad dodijeljeno 120 milijuna bespovratnih kuna.

ABC Centar uklapa se smjer hrvatskog poduzetništva - Digitalna i zelena transformacija !

Također je naglasio kako se ABC idealno uklapa u oba smjera kojima hrvatsko poduzetništvo teži:

- Digitalna i zelena transformacija! ABC centar je na tom tragu i u tom smislu će biti zamašnjak poduzetništva u županiji, Dalmaciji i cijelom hrvatskom priobalju - rekao je

 Nositelj projekta Adriatic Business Centra je Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a obuhvaća 36 ureda.

 Uz poslovne urede, ABC će imati i veliku konferencijsku dvoranu, dvije manje sale za sastanke, zajednički prostor za rad, veliki parking i druge sadržaje.

Poduzetničko-marketinška platforma za bolje pozicioniranje na globalnom tržištu

 Ravnateljica Razvojne agencije Mira Lepur izjavila je na otvorenju da je ABC centar rezultat osluškivanja svjetskih trendova u marketingu, dizajnu i poslovanju.

- ABC je zamišljen kao poduzetničko-marketinška platforma, koja će svim korisnicima pružati usluge u području komunikacije, brendiranja i boljem pozicioniranju na globalnom tržištu - kazala je Lepur.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk naglasio je da je ABC Centar 'jak vjetar u leđa lokalnom i nacionalnom gospodarstvu'.

 - Osnovni cilj je potpora poduzetnicima, ABC će postati referentna točka potpore, pogotovo tvrtkama koje se bave audio i video djelatnostima - rekao je Pauk.

  Nakon obilaska Adriatic Business Centra, premijer Plenković će zajedno s ministrima Ćorićem i Malenica te ministricom Tramišak, posjetiti i tvrtku Impol-TLM gdje će se sastati s predstavnicima Uprave.

 Nakon toga ide u Zadarsku županiju gdje će obići radove na projektu navodnjavanja u Baštici i gradilište ribarske luke Gaženica. Također će Ribarskoj luci Vela Lamjana u Kalima uručiti odluku o dodjeli sredstava iz mjere 'Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze  riba i zakloništa', a sastat će se i sa  zadarskim županom  Božidarom Longinom i zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem.

Najčitaniji članci