Obavijesti

News

Komentari 27

Jeftini štosovi, prepucavanja i vrijeđanja... Počela je kampanja

Jeftini štosovi, prepucavanja i vrijeđanja... Počela je kampanja
1

Iako je Škoro želio okupiti što širu koaliciju, kako bi uzdrmao duopol HDZ-a i SDP-a, to mu nije uspjelo. Na ljevici SDP za sada nije uspio ispregovarati suradnju u važnoj III. izbornoj jedinici

VIDEO

Ugodni nedjeljni razgovori. Stay tuned, napisao je Stjepo Bartulica na Facebooku uz fotografiju s Miroslavom Škorom i Tihomirom Oreškovićem, bivšim premijerom s najkraćim stažem.

Budući da čelnik Domovinskog pokreta slaže tim za parlamentarne izbore 5. srpnja, postavilo se pitanje hoće li Orešković, koji je u narodu ostao upamćen po izjavi da će služiti “hrvatskim građevinama”, biti njegovo novo pojačanje. Nagađanja su prekinuli iz Domovinskog pokreta.

Pogledajte video: Neradna nedjelja kao prvi jak predizborni potez

Pokretanje videa...

02:07

- Pozdravljamo razgovore sa svim akterima koji imaju ideju kako promijeniti Hrvatsku nabolje, no to ne znači i da će svatko tko se fotografira s Miroslavom Škorom nužno postati dio platforme Domovinskog pokreta - objavili su na Facebooku. 

Škoro je za dnevnik.hr objasnio kako se društvo s fotografije okupilo jer je Bartulica, koji je već dio pokreta, slavio rođendan. Kazao je i da je Tihomira Oreškovića tad vidio drugi put u životu i poručio kako on ni na koji način neće biti s njima na izborima. Još se čeka rezultat pregovara s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom o zajedničkom nastupu na izborima, nakon što je on istupio iz HDZ-a.  

HDZ je imao pobjedu na dlanu. Sad zbog Penave kreće panika
HDZ je imao pobjedu na dlanu. Sad zbog Penave kreće panika

'Škori okupljanje što šire koalicije nije uspjelo'

Škoro je za to vrijeme u svoj tim doveo poznatoga kvizaša i putopisca Roberta Pauletića, koji je ranije bio s mostovcima, a s kojima se čelnik Domovinskog pokreta nije uspio dogovoriti. Škori nije uspjelo ni s Ninom Raspudićem, koji će na politički teren istrčati u jednoj od zagrebačkih jedinica kao neovisan kandidat na listi Mosta. Za isti tim zaigrat će i njegova supruga Marija Selak Raspudić.

Iako je Škoro želio okupiti što širu koaliciju, kako bi uzdrmao duopol HDZ-a i SDP-a, to mu nije uspjelo. Napustio ga jedan od najpoznatijih hrvatskih vinara Ivan Enjingi jer to više nije politička opcija s kojom se želi poistovjetiti. Zasmetala mu je koalicija s propalim političarima. 

Raspudić: Jandroković je dijete 4 političke mame, uskoro i pete
Raspudić: Jandroković je dijete 4 političke mame, uskoro i pete

Iako su ove izbore trebali obilježiti veliki blokovski savezi kako bi se spriječilo rasipanje glasova, do toga će doći u manjoj mjeri.  

S lijeva i desna ostaju manje stranke ili savezi koji će “krasti” glasove HDZ-u, SDP-ovoj koaliciji i Škorinu Domovinskom pokretu.

Liberalni centar ide na izbore prilično razjedinjen, ako manje stranke ne prijeđu izborni prag od pet posto, ti glasovi će zbog metode preračunavanja otići strankama koje osvoje najviše glasova.

SDP ima problem u trećoj izbornoj jedinici

Most i Domovinski pokret idu odvojeno, pa će Škorina lista uzimati HDZ-u desnije birače, a Most Domovinskom pokretu dio konzervativnijih birača.

Na ljevici SDP za sada nije uspio ispregovarati suradnju u važnoj III. izbornoj jedinici s Matijom Posavcem. Najveća opasnost prijeti mu u četiri zagrebačke izborne jedinice, gdje lijeva oporba, koja se iskazala u Skupštini grada Zagreba, ide s platformom Možemo.

SDP-ov bivši ministar Mirando Mrsić ide s Laburistima. Na glasače centra računa Stranka s imenom i prezimenom, koja je okupila dosta uglednih pojedinaca, a računaju na birače razočarane HDZ-om i SDP-om. HNS ide samostalno, a od liberalnih snaga su se udružili Pametno i Fokus. HSLS na čelu s Darijem Hrebakom mogao bi s HDZ-om.

Pogledajte video: Miroslav Škoro na sastanku s Tihomirom Oreškovićem

Pokretanje videa...

Tihomir Orešković 01:11

Verbalna šamaranja su krenula

Dok se slažu karte na političkoj sceni, kampanja, iako nije ni službeno počela, već traje. Iz dosad viđenog jasno je da neće biti lišena udaraca ispod pojasa.  Verbalna šamaranja su krenula, a posljednja su vezana uz Ninu Raspudića, koji ne zna u kojoj će se izbornoj jedinici kandidirati jer “lovi Jandrokovića”. Na društvenim mrežama Gordan Jandroković piše:  

- Nisam gledao. Bio sam kod kćeri na ručku. Naime, imam troje djece... s istom ženom. 

Naime, Raspudić ima dvoje djece s dvije žene. Na Raspudića se obrušio i Krešo Beljak (HSS) jer se požalio na tretman u medijima, i to zbog izbora fotografija.  

- Stavili mu ružnu fotku gdje kuglu baca, umjesto da su stavili neku drugu, konzervativniju, u skladu s ideologijom koju zastupa. S vjenčanja u crkvi, na primjer - napisao je.  

Raspudić nije ostao dužan i u razgovoru za N1 Jandrokoviću poručio da je “umiljato dijete četiri političke mame: Ive Sanadera, Jadranke Kosor, Tomislava Karamarka i sad Andreja Plenkovića, a kad Plenković padne, pokušat će naći i petu političku majku”. Beljaku je obećao pokazati fotografiju crkvenog vjenčanja s drugom suprugom, na jesen, “ako uđe u Sabor preko SDP-a”. 

'Škorini partneri nisu moje društvo, on je partner SDP-u'
'Škorini partneri nisu moje društvo, on je partner SDP-u'

Kreću mnogobrojna obećanja

Predizborna kampanja bit će vrijeme u kojem će nas politički akteri i oni koji to žele postati zasipati predizbornim mantrama o boljoj Hrvatskoj koju nude i zasipati nas mnogobrojnim obećanjima.  

Još je u studenom 2007. godine Ivo Sanader obećao da će naporno raditi na stvaranju zemlje blagostanja. Obećao je i taj isti Sanader borbu protiv korupcije, a danas je na optuženičkoj klupi u nizu procesa.

Kad je riječ o obećanjima, njih olako daju svi akteri na političkoj sceni, pa tako prije izbora obećavaju reforme, pružaju nadu i novu viziju. Naslušali smo se obećanja o manjim parafiskalnim nametima, manjoj, učinkovitoj i efikasnoj javnoj upravu. Voljeli su političari obećavati i smanjenje opće stope PDV-a, ali dosad to još nismo doživjeli.

'Ja sam za neradnu nedjelju, to je politički stav Vlade i HDZ-a'
'Ja sam za neradnu nedjelju, to je politički stav Vlade i HDZ-a'

Neizostavna izborna mantra su im veće plaće, mirovine, socijalna davanja. Gotovo da nema opcije koja nije obećala da će baš tijekom njezina mandata pravosuđe konačno postati neovisno, učinkovito i efikasno, no građani i dalje godinama čekaju na pravdu.

Političke garniture se mijenjaju, a većina obećanja uglavnom je ostala neispunjena. Politički akteri i sad će se rastrčati po zemlji, a većina građana bila bi sretnija da im nitko više ništa ne obeća. Svi u društvu znamo koje su promjene nužne. Ono što trebamo su političari koji će te promjene konačno i provesti, odnosno početi raditi posao za koji su izabrani. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa