News

Komentari 112

Kaić o strahu od poliovirusa: 'I mi pratimo otpadne vode, a i kod nas moguć takav scenarij'

Kaić o strahu od poliovirusa: 'I mi pratimo otpadne vode, a i kod nas moguć takav scenarij'

Britanci će u Londonu docjepljivati protiv dječje paralize gotovo milijun djece u dobi do devet godina zbog otkrića virusa u kanalizacijskim vodama

Britanski mediji javljaju da su u kanalizacijskim vodama u Londonu stručnjaci detektirali poliovirus, koji uzrokuje dječju paralizu, pa će zbog toga dodatnom dozom cjepiva docjepljivati svu djecu u dobi do devete godine, njih oko milijun. Navode kako je rizik od obolijevanja u ovom trenutku nizak, no docjepljivanje će spriječiti bilo kakvu mogućnost zaraze.

POGLEDAJTE VIDEO: Na skladištima propalo 355.000 doza cjepiva provi COVID-a

- U ovom trenutku oni nemaju slučajeva dječje paralize nego su u uzorcima otpadnih voda samo pronašli virus. Inače, on se u otpadnim vodama može detektirati mnogo prije nastanka paralitičkih bolesti. Kako su ga pronašli više puta i na različitim mjestima uzorkovanja, zaključili su da bi docjepljivanje bilo dobra mjera prevencije. Njihovi su cijepni obuhvati niži nego kod nas. Inače, i mi imamo sustav praćenja poliovirusa u otpadnim vodama i takav scenarij nije nemoguć i u Hrvatskoj - upozorava dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Poliovirus je virus iz grupe enterovirusa, izlučuje se stolicom te prenosi feko-oralnim putem ili zagađenom hranom i vodom, a u posebnom riziku od razvoja teških posljedica su djeca. Simptomi se mogu manifestirati kroz tri faze bolesti te su oni vrlo blagi i prolazni ako se virus umnožava u sluznici ždrijela i odlazi u limfne čvorove.

Ako dospije u krvotok, simptomi uključuju vrućicu, kašalj i proljev, što kod dijela oboljelih završava nakon nekoliko dana. U trećoj fazi virus može prodrijeti u središnji živčani sustav, pri čemu uzrokuje paralizu udova, koja može ostati trajna.

- Osim prirodnog virusa, bolest može prouzročiti i živo cjepivo, koje se još koristi u nekim državama, no kod nas, kao i u Londonu, koristimo mrtvo trovalentno cjepivo. Ono ne izaziva paralizu jer virus ne može mutirati budući da je mrtav. Na to cjepivo prešli smo 2008. godine, i od tada u našim otpadnim vodama nemamo cijepnog virusa. Sad pratimo hoće li se unijeti izvana zbog migracija - nastavio je dr. Kaić.

Na taj je način dospio i u londonsku kanalizaciju, a stručnjaci su ga povezali sa oralnim cjepivom koje koriste u drugim državama svijeta. Iako je sigurno za primjenu, navode, iz cjepiva je mutirao virus koji bi potencijalno mogao biti opasan.

 Kaić je objasnio da se u Hrvatskoj i Britaniji protiv dječje paralize djeca cijepe u prvoj godini života triput, u okviru cjepiva 6 u 1, docjepljuju se u drugoj godini te u prvom i osmom razredu osnovne škole.

- Dakle, do kraja škole djeca kod nas, ako se cijepe po rasporedu, dobiju šest doza. Možemo reći da su cijepni obuhvati dobri, te čak i ako bude unesen, vrlo su male šanse da će virus krenuti u cirkulaciju. Zadnji slučaj zaraze uzrokovan prirodnim virusom imali smo 1989. godine, a zadnji postvakcinalni uzrokovan živim cjepivom imali smo 1995. godine - zaključio je dr. Kaić.

Najčitaniji članci