Obavijesti

News

Komentari 133

'Klimatske promjene mogle bi biti krivac za vodu u Sl. Brodu'

'Klimatske promjene mogle bi biti krivac za vodu u Sl. Brodu'
1

U ovom konkretnom području smo imali situaciju velikih naplavnih voda, imamo dva kanala i dvije male rječice i bilo bi neozbiljno isključiti bilo koju mogućnost onečišćenja, rekao je Šiljeg...

VIDEO

Državni tajnik za zaštitu okoliša i stručnjak za vode Mario Šiljeg govorio je o zagađenju vode u Slavonskom Brodu istaknuvši da za to možda i nije krivo pucanje produktovoda. Na pitanje kako je moguće da je u jednom trenutku voda 20 puta više opterećena ugljikovodicima od dopuštenog, a da su svega dan, dva nakon vrijednosti ispod maksimale, odgovorio je:

- Ja se mogu složiti sa zabrinutošću građana i njihovom zbunjenošću. Rekao bih da nije samo riječ o zagađenju vode nego i medijskog prostora. Svi izjavljuju svašta. Ono što mi u Ministarstvu tvrdimo je da su mjere koje poduzimamo pravovremene, od prve dojave su inspekcijske službe na terenu, radi se korodirani inspekcijski nadzor, uveden je još jedan dodatni koordinirani inspekcijski nadzor na svim objektima u širem krugu koji imaju vodopravnu dozvolu, koji u tehnološkom ili proizvodnom procesu imaju bilo kakav doticaj s ugljikovodicima. Rezultati jesu iznenađujući, složio bih se i zbunjujući, ali jedino na temelju čega možemo donijeti racionalni sud su preliminarni rezultati ove istrage. Ukoliko je stvarno došlo do incidentnog onečišćenja s nekom tvari koju su pumpe povukle i pustile u vodoopskrbnu mrežu onda se može reći da ako su pumpe povukle onečišćenje koje je bilo na jednom mjestu onda je moguće i da su tako čudnovati rezultati. Molim građane Slavonskog Broda da se strpe, ako itko željno iščekuje rezultate onda smo to mi u Ministarstvu, rekao je Šiljeg za N1.

'Zdravlje djece je ugroženo, a njihovo djetinjstvo ograničeno'
'Zdravlje djece je ugroženo, a njihovo djetinjstvo ograničeno'

Izlila se nafta, vatrogasci kažu da je zahvaćen najmanje jedan kilometar kvadratni površine... Jeste li vi dobili tu informaciju od inspektora s terena i kada?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Od prve dojave dobivamo redovno informacije naših inspektora zaštite okoliša i siguran sam da je u njihovom izvještaju ova situacija detektirana. Njihova je dužnost surađivati na terenu sa službama koje provode istragu. Siguran sam, mogu to tvrditi, da su sve informacije koje se događaju i koje su mogli uočiti da su iskomunicirane.

Došla je optužba gradonačelnika Duspare i drugih aktera za prikrivanje u korist tvrtke Crodux. Oni tvrde da se izlilo tek 150 litara, to bi bilo manje područje, jeste li imali informacije da je veće izlijevanje i ako jeste, zašto niste demantirali Crodux?

- Nije posao Ministarstva da demantira tvrtku koja radi na terenu. Mi definitivno ne pogodujemo, tvrdim odgovorno da smo od početka na terenu, aktivirali smo sve svoje resurse. I Hrvatske vode su se uključile, interventno smo osigurali 5 milijuna kuna za spajanje na Sikirevce, smanjili račune građanima... Pregledava se trasa cijelog produktovoda, vodočuvarske službe su također na terenu. Riječ je o velikom području i zato smo osigurali sve raspoložive resurse, a eliminacija će na kraju utvrditi tko nije kriv. Očekujemo vrlo brzo preliminarne rezultate istrage, ništa nećemo skrivati od hrvatske javnosti.

'Voda u Sl. Brodu idući tjedan će vjerojatno biti dobra za piće'
'Voda u Sl. Brodu idući tjedan će vjerojatno biti dobra za piće'

Zašto mislite da je onečišćenje stiglo iz drugog izvora?

- Nismo isključili nijedan potencijalni izvor onečišćenja, ali ako gledamo geologiju tla i slušamo stručnjake onda je mala vjerojatnost da bi ovakav incident u tako kratkom vremenu uzrokovao ovakvo onečišćenje. Nismo isključili tu mogućnost. Nažalost, mi smo dio mediteranskog bazena i podložni smo klimatskim promjenama. U Splitu imamo situaciju zamućenja vode, imamo situaciju gdje su bujične vode sve intenzivnije, veće padaline u kraćem vremenu uzrokuju te situacije. Bili smo izloženi poplavama i klizištima gdje ih nismo očekivali. U ovom konkretnom području smo imali situaciju velikih naplavnih voda, imamo dva kanala i dvije male rječice i bilo bi neozbiljno isključiti bilo koju mogućnost onečišćenja.

Brodska heroina: Naša djeca to nisu zaslužila, borit ćemo se...
Brodska heroina: Naša djeca to nisu zaslužila, borit ćemo se...

Znači moguće je da su uzrok klimatske promjene?

- Klimatske promjene su tu, moramo biti svjesni da su moguće i ovakve situacije, poplave, bujične vode i naplavne vode su uzrok svakojakih onečišćenja. Nitko ne može isključiti niti jednu mogućnost.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 133
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina