News

Komentari 119

Ledeni val i u Hrvatskoj: Snijeg diljem RH, u Zagrebu i do -7°C

Ledeni val i u Hrvatskoj: Snijeg diljem RH, u Zagrebu i do -7°C

Nakon sjeverne i središnje Europe 'Zvijer s istoka', kako već zovu ovaj ledeni val koji nam stiže, sad je i pred našim vratima

Ovom prodoru hladnog zraka prethodio je niz događaja koji su još početkom siječnja dali naslutiti da bi se ovakvo nešto moglo dogoditi, piše Dnevnik.hr.

- Prije otprilike mjesec i pol, primijetili smo slabljenje polarnog vrtloga. Njega čine jake struje koje, pojednostavljeno, na neki način zadržavaju polarnu zračnu masu na sjeveru, tamo gdje joj je i mjesto. Vrtlog je slabio jer se jedna pacifička anticiklona snažno gurala prema njemu, a viši slojevi atmosfere istodobno su se pojačano zagrijavali - tvrdi meteorolog.

Sve skupa rezultiralo je poremećajem u cirkulaciji. Mlazna struja počela je snažnije meandrirati, a mrzli polarni zrak, umjesto na jednom mjestu, u konačnici se podijelio u dvije mase koje su se onda krenule razlijevati prema jugu. Jedna od njih već ovih dana donosi nezapamćene minuse sjevernoj Americi, a druga se sa sjevera spušta preko europskog kontinenta - objašnjava meteorolog Darijo Brzoja.

Idućih nekoliko dana, a moguće i cijeli sljedeći tjedan, temperatura će biti prava zimska. Najjači val hladnoće očekuje se ovog vikenda, kada se očekuju minusi. Jutros se Zagreb se probudio na -1, Varaždin na -3, a Bjelovar na -2. Temperature se preko noći mogu spustiti i do -7°C.

Na jugu Hrvatske prijepodne oblačno s kišom i grmljavinom, sredinom dana postupno će prestati, a naoblaka se smanjiti. U noći i ujutro puhat će umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar. Popodne će okrenuti na buru koja će jačati, a potkraj dana bit će i olujnih udara. Temperatura od 9 do 14°C, u padu prema kraju dana.

U Slavoniji i Baranji bit će vjetrovitije uz sjeverozapadnjak. Poslijepodne će biti djelomice sunčano te, kao i na zapadu, dosta hladno uz koji stupanj ili dva iznad nule.

Prava zima stiže sutra. Temperatura će se idućih dana spuštati i do -10 stupnjeva, možda i koji stupanj niže, dok će danju biti oko nule.

Na Jadranu će danas zapuhati bura, a ta kombinacija niskih temperatura i vjetra znači da će i osjet hladnoće biti znatno pojačan. Tijekom jutra će na moru mjestimice biti kiše i pljuskova.

Snijeg pada mjestimice u središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru i Lici, a ponegdje ima magle. Prema sredini dana u središnjoj Hrvatskoj će postupno doći do prestanka oborina i do djelomičnog razvedravanja. Puhat će umjeren, povremeno i jak vjetar sa sjevera, na sjevernom Jadranu mjestimice jaka bura s olujnim udarima, pod Velebitom i orkanskim, koja poneku pahulju snijega može donijeti i na obalu.

DHMZ je izdao posebno priopćenje u ponedjeljak:

Nakon iznadprosječno toplih, u prvom dijelu ovog tjedna i kišovitih dana, od četvrtka, 11. veljače, slijedi nekoliko dana vrlo hladnog, uglavnom suhog i sunčanijeg vremena. Štoviše, u četvrtak će zahladnjeti doslovno preko noći te će do kraja tjedna biti zamjetno hladnije od prosjeka, na Jadranu s jakom i olujnom burom.

Treba naglasiti da će na Jadranu prije zahladnjenja mjestimice biti obilnije oborine, uz pljuskove i grmljavinu. Uz nastavak prognozirane oborine očekuje se povećanje vodostaja rijeka na područjima uz Jadran te u njegovu zaleđu, što će biti izraženije prema jugu. Puhat će umjereno i jako jugo te jugozapadnjak.

U četvrtak, s odmicanjem ciklone preko Hrvatske na istok Europe i jačanjem anticiklone nad sjevernom i srednjom Europom, u naše će krajeve prodrijeti vrlo hladan zrak sa sjevera kontinenta.

Jak vjetar otežava promet

Jak vjetar jutros ograničava promet na više cesta te u pomorskom prometu. Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina): na A7 Draga-Šmrika; DC1 Borje-Vaganac; DC8 Jadranska magistrala Bakar-Novi Vinodolski i Senj-Sveta Marija Magdalena; DC217 Ličko Petrovo Selo (DC1)-GP Ličko Petrovo Selo i LC58107 Križišće-Kraljevica.

Zabrana je prometa za za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina) na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Senja.

Jak vjetar puše i na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između tunela Bristovac i vijadukta Božići gdje se vozi se vozi uz ograničenje brzine 60 km/h, no autocesta je otvorena za sve skupine vozila.

Zbog vjetra u prekidu su: trajektna linija: Lopar-Valbiska, katamaranske linije: Ubli-Vela Luka -Hvar-Split, Vis-Split.

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema, na cestama u Lici i Gorskom kotaru.

Podsjetimo, ledeni val već danima paralizira Njemačku. U srijedu rano ujutro istočna njemačka država Tiringija zabilježila je najniže temperature u cijeloj Njemačkoj, javlja Njemačka meteorološka služba (DWD). Grad Mühlhausen bio je rekorder s najhladnijom temperaturom od -26,7°C. Snijeg još uvijek pada u sjevernoj polovici Njemačke, što i dalje blokira promet na prugama između metropola, a zbog loših vremenskih uvjeta promet je otežan i u zračnim lukama

Najčitaniji članci