News

Komentari 12

Maleni dioničari prehrambenog lanca Dukat preko noći zaradili milijunske iznose od dionica

Maleni dioničari prehrambenog lanca Dukat preko noći zaradili milijunske iznose od dionica

Većinski vlasnik odlučio je sada ‘izbaciti’ male dioničare iz priče te im isplatiti otpremninu od 928 kuna po dionici. Mali dioničari drže oko 130.000 dionica, a prema ovoj otpremnini za njih će dobiti ukupno 120 milijuna kuna...

U srijedu će svi udjeli koji pripadaju malim dioničarima poznate prehrambene kompanije prijeći u vlasništvo najvećeg udjeličara te će mali dioničari preko noći postati milijunaši. Odlučila je to skupština Dukata čije vlasništva čak 95 posto dionica pripada belgijskom BSA International, tvrtka u sustavu francuskog Lactalisa. Prema zakonu da bi istisnuli male dioničare i ulagače moraju imati više od 95 posto udjela u vlasništvu u dionicama.

Lactalis je preuzeo  Dukata 2007. godine kojeg je kupio od Luke Rajića. Većinski vlasnik odlučio je sada ‘izbaciti’ male dioničare iz priče te im isplatiti otpremninu od 928 kuna po dionici. Mali dioničari drže oko 130.000 dionica, a prema ovoj otpremnini za njih će dobiti ukupno 120 milijuna kuna. Mnogi će mali dioničari od ovog tjedna zbog toga biti milijunaši.

Investitor Antun Radić iz Zagreba, najveći mali dioničar Dukata, drži 6472 dionice i za njih će dobiti čak 6 milijuna kuna. Inače, riječ je o poznatom ulagaču koji je imao dionice i u Končaru, Jamnici i čak nekim bankama.
Dobro će proći i poznati investitor iz Pule, Kristijan Floričić koji posjeduje 5211 dionica Dukata, za što će mu biti isplaćeno oko 4,8 milijuna kuna, prenosi Danica.hr.

Floričić je već s 18 godina kupio prve dionice u životu od koprivničke Podravke. Do danas je ulaganjem u dionice zaradio desetke milijuna kuna, a obogatio se na TDR-u.

Samo u zadnjih godinu dana cijena dionice Dukata na Zagrebačkoj je burzi narasla za otprilike 40 posto.mVerica Dropučić iz Svetog Ivana Zeline ima 4632 dionice Dukata i za njih će dobiti oko 4,3 milijuna kuna. Marija Devčić iz Bjelovara za svojih 3997 dionica dobit će 3,7 milijuna kuna. Mislav Bradvica s 2899 dionica i za njih će dobiti 2,7 milijuna kuna, Tomo Tišljarić svojih 1561 za 1,5 milijuna kuna. Milijunske iznose na dionicama Dukata zaradit će i Pero Vlainić kao i Đurđica Gašparić.Većina malih dioničara kupovala je udjele u Dukatu po izrazito nižim cijenama od one koja će im na kraju biti isplaćena. U proteklih pet godina cijena je skočila s oko 400 na 920 kuna.
U zadnjih godinu dana cijena dionice Dukata na Zagrebačkoj je burzi narasla za otprilike 40 posto.
Nakon što se sve dionice malih dioničara prenesu na BSA International, Dukat u roku od par mjeseci vjerojatno više neće biti dioničko društvo.


Mljekarska kompanija lani je ostvarila oko 3,9 milijardi kuna ukupnih prihoda uz neto dobit od 157 milijuna kuna, a te iste rezultate ostvarila je i u 2020. gdje je cijelo gospodarstvo pogodila pandemija. 

Najčitaniji članci