Obavijesti

News

Komentari 293

Marija Selak Raspudić: Premijer bahatim nastupom prikriva nedostatak autentičnog vodstva

Marija Selak Raspudić: Premijer bahatim nastupom prikriva nedostatak autentičnog vodstva

Kod Aleksandra Stankovića, u Nedjeljom u 2, gostovala je Marija Selak Raspudić. Govorila je o tome kako su ona i suprug krenuli zajedno u politiku, premijeru, Saboru...

VIDEO

Kada je netko s drugim ljudskim bićem u vezi i kada tom nekom drugom daje i povjerenje u ljubavi to je u stvari revolucionaran potez? Prava mala revolucija dati nekom povjerenje. Za razliku od ostalih emisija s našom današnjom gošćom danas je riječ samo o ljubavi i samo o revoluciji, a vi kako znate i umijete bez politike u Nedjeljom u dva, rekao je uvodno urednik i voditelj emisije Aleksandar Stanković, kod kojeg je gostovala saborska zastupnica Marija Selak Raspudić.

Odmah na početku, na pitanje osjeća li se revolucionarno jer je srce dala "visokom Hercegovcu", Nini Raspudiću, rekla je da se tako osjeća otkad imaju dijete, piše HRT.

Zagovornik sam toga, navela je nakon toga, da totalitarne i represivne metode koje inzistiraju na tome da se otprilike svatko mora brinuti sam za sebe, a one su na tragu toga da svatko mora predstavljati sam sebe i sve ostalo što izgleda popularno i ljevičarski da zapravo ne odražavaju pravu bit ljudske prirode.

Zagreb: Most predstavio nositelje listi za parlamentarne izbore

- Mi uvijek prepuštamo dio djelovanja drugima i moramo ukazivati povjerenje jedni drugima da bi mogli funkcionirati kao ljudska bića i u politici i u ljubavi, samo je pitanje kome dajemo povjerenje. Čovjek je biće zajednice i sebe prepoznaje u drugima i druge prepoznaje u sebi. To se najbliže vidi u ljubavničkom odnosu, a u njemu možemo biti i najusamljeniji i to je opomena mom muškarcu  - rekla je.

Nino nije ništa 'žicao' za ženu

Na pitanje je li ga iznenadila kada mu je na njegovu izjavu da kreće u politiku, odgovorila da i ona kreće, odgovara da ga nije htjela samog pustiti u rat.

- Bili smo sličnih razmišljanja, nemamo identične političke stavove, i kada smo razmišljali o tome da ide u politiku, nisam vjerovala da će to zaista učiniti - dodala je.

Ne bi, kaže, žalila da nije ušla u Sabor, jer kako kaže, ne može se žaliti za nečim ako se ne pokuša.

- Ne možete žaliti ako ste dali sve od sebe. Nisam od onih koji misle da će osvojiti svemir, mislila sam da je moguće da ne prođem, nema veze, probala sam - objasnila je.

'Pobačaj je u 99,9% slučajeva neopravdan, dogovorimo se...'
'Pobačaj je u 99,9% slučajeva neopravdan, dogovorimo se...'

Izjavila je da u razgovorima s Mostom "nije žicao ništa za ženu".

Stanković je primijetio da u Saboru izgleda kao "odlikašica i želi se dokazati učitelju", pa je odgovorila da joj se čini kako je tu riječ o predrasudama da kada su žene aktivne i angažirane, često ostavljaju dojam kao da su štreberice.

Arogancija je zamijenila kompetenciju

- Mene je Sabor baš suzbio, jer imate pet minuta ili još manje, to što ne možete replicirati premijeru na aktualnom satu dok govori. Jedini način je da mu postavite pitanje je ako tražite povredu poslovnika i zato se veliki dio oporbe poziva na famozni članak 238. koji se zapravo poziva na omalovažavanje saborskih zastupnika, a moram priznati da je to često i opravdano zbog njegove retorike, ne zato što smo povrijeđeni, nego jer to jedini način da možemo odgovoriti premijeru. Mislim da je kod nas arogancija zamijenila kompetenciju - izjavila je i nastavila:

Sa 76 glasova zastupnici podržali novu Vladu Andreja Plenkovića

- Premijer ima bahatost u nastupu i time prikriva nedostatak autentičnog vodstva. Smatram da je došlo vrijeme da inicijativama pokažemo da mi možemo bolje.

Kad vidite premijera da razgovara s novinarima, a novinari nisu novinari, jer oni predstavljaju narod, onda imate dva tipična načina ponašanja, dodaje.

- Jedan je: 'sad ću ja vama objasniti', a drugi je kad nešto kaže, onda poentira i što ćemo sad, a to nije dobar put - kaže Selak Raspudić.

Ispunili dužnost: Raspudići predali imovinske kartice
Ispunili dužnost: Raspudići predali imovinske kartice

Dobar vladar koji suvereno vlada i kojemu narod vjeruje je, kaže, recimo Angela Merkel.

- To je prirodan autoritet koji se stječe donošenjem dobrih odluka - ustvrdila je.

Što se tiče Sabora i mišljenja nekih kolega da se trebala držati znanosti, ističe da bi se zapravo dosta stručnjaka htjelo politički aktivirati, ali se malo srame, baš kao što se i ona sramila.

- Možda će moj politički put biti pogreška, ali možda će se tu otvoriti put za aktivaciju novih ljudi, jer odavno se nije pojavio netko kome su građani vjerovali u punom smislu te riječi - rekla je.

Smatra da bi glavnu ulogu trebao imati Sabor, jer se onda može sve mijenjati.

Možemo! je pokazalo da može

Posljednja knjiga koju je napisala zove se Zlo i naopako. Na pitanje je li razmišljala o tome da napiše istraživanje o tome da se kao zlo samo po sebi smatra političare i politiku, kaže da je to problem demokratskog deficita.

Zagreb: Bračni par Raspudić na glasanje stigao s bebom

- Suludi broj potpisa se traži za bilo koju referendumsku inicijativu, poanta je da čujete građane. Imamo lošu komunikaciju između građana i političara, a dobar dio ne vjeruje opoziciji. Ili je interesno vezan, na tragu toga koliko imamo zaposlenih u državnim tijelima od Općina pa nadalje, jer je i dalje ista stranka koja generira to nepovjerenje na vlasti - kaže.

Na pitanje može li s Možemo!, kaže da je Možemo! već pokazalo da ne može.

- Dogodila se jedna stvar koja ne ide na čast oporbi. U trenutku kada se govorilo o tome da su donesene pogrešne i možda i neustavne mjere za rad u Saboru, to je ova situacija gdje smo potpunosti eutanazirani. Kada je ta situacija artikulirana, ja sam se prva javila za stanku da kažem da ne možemo ovako funkcionirati i da nam žele začepiti usta, Tomašević se nešto rugao s tim traženjima stanke, a onda pet minuta nakon toga, kada su shvatili da ne mogu sudjelovati u raspravi, onda su i oni digli bunu - rekla je.

'Djeci je definitivno mjesto u školama, ali one ne smiju biti traumatizirajući zatvori za njih'
'Djeci je definitivno mjesto u školama, ali one ne smiju biti traumatizirajući zatvori za njih'

Ispada da i neideološke teme imaju ideološki predznak pa sam pesimistična po tom pitanju, dodaje.

Je li očekivala da će biti na čelu Odbora za ravnopravnost spolova, kaže da ovo može biti promjena u dobrom smjeru da se pokaže da teme ravnopravnosti koje se često vežu pogotovo za nasilje, nemaju ideološki predznak.

Biti majka je možda i najzahtjevniji posao

O istupu saborskog kolege Zlatka Hasanbegovića koji je prije par dana rekao da je njegova supruga po zanimanju majka i da ona kao takva, ne može ostati bez posla, Selak Raspudić ističe kako je to na tragu mjera koje su donesene, barem u gradu Zagrebu.

- I koje jesu mnogim majkama olakšale posao i koje zaista žele da to bude shvaćeno kao posao, da se cijeni u društvu. I s druge strane, feminizam govori upravo o tom neplaćenom, kućanskom radu i koji omogućava, feminističkim rječnikom, reprodukciju kapitala - rekla je.

Na pitanje je li korektno svesti ženu samo na majku, kaže da to nije "samo" i da se tu ne slaže sa Stankovićem, koji je odgovorio kako to nije rekao on, već Hasanbegović.

- Biti majka je vrlo zahtjevan, ako ne i najzahtjevniji posao koji postoji na svijetu - ističe Selak Raspudić. 

- To nije samo, to može biti i sve, ovisi na koji način ćemo vrednovati taj posao. Trebamo uvažiti činjenicu, koje ni ja nisam bila svjesna dok nisam dobila dijete, koliko je zahtjevan taj posao. Možda ga je pogrešno tako nazivati, a možda tako i treba da ljudi shvate koliko je to ozbiljno, da je to velika stvar - rekla je.

Hoće li žena raditi i biti isključivo majka ili će se baviti i nečim drugim, odluka je na njoj, bitno je da se ta odluka poštuje, zaključuje Selak Raspudić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 293
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...