News

Komentari 33

'Milanoviću treba prepisati dobru terapiju da bi sustav obrane razvijao kao prije'

'Milanoviću treba prepisati dobru terapiju da bi sustav obrane razvijao kao prije'

Ugovor je tajan od samog početka, kaže ministar i dodaje da ne žele izlaziti s uvjetima koji su možda štetni za druge natječaje. Istaknuo je i da su mu neki čestitali zbog toga

Nitko nije uzeo novac. Novac je u proračunu, u ugovoru, u odluci Vlade - rekao je ministar obrane Mario Banožić u Dnevniku Nove TV odgovarajući na optužbe predsjednika Zorana Milanovića da je iz proračuna za obranu nestalo 200 milijuna kuna.

- Novac je nestao. To je 200 milijuna manje u projekcijama obrambenog proračuna. Nisam vidio da je unutra PDV. Radi se o 20 posto više. Ako nešto najavljujete, onda je sljedeći korak da to stavite u proračun. Najavljeno je, lagalo se, nije stavljeno u proračun - rekao je Milanović u petak na obilježavanju 30. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Dodao je i da su se na sjednici saborskog Odbora članovi složili da je riječ o transparentnom poslu.

Banožić je rekao da Hrvatska neće objaviti ugovore za kupnju 12 rabljenih borbenih zrakoplova, za što je Hrvatska platila 1,1 milijardu eura. Ugovor je tajan od samog početka, kaže i dodaje da ne žele izlaziti s uvjetima koji su možda štetni za druge natječaje. Istaknuo je i da su mu neki čestitali zbog toga.

Neće dati ostavku, kaže Banožić i dodaje da mu je premijer Andrej Plenković više puta pružio podršku te mu je zahvalan na tome. Objasnio je i je li spreman podnijeti ostavku jer ne može surađivati s Milanovićem.

'Napravite dobar konzilij koji će mu prepisati dobru terapiju' 

- Blokada nije zbog mene, nego zbog jednog, rekao bih, posebnog PR-a, koji bih nazvao - glupost na glupost. Milanović se pokušava iz jedne gluposti izvući još većom gluposti, danas nečime što bi trebalo ugroziti mene kao ministra obrane. To mu neće proći. Kod mene su svi postupci jasni i transparentni. Neću komentirati te njegove nastupe, dat ću topao savjet njegovim najbližim savjetnicima je da naprave dobar konzilij na kojem će mu prepisati dobru terapiju kako bi se sustav obrane nastavio razvijati kao što je bilo prije svih njegovih ispada - rekao je.

Milanović tvrdi i da Banožić sustavno zlostavlja načelnika Glavnog stožera, no ministar takvu tvrdnju odbacuje.

'Samo tražim poštivanje zakona' 

- To će objasniti s Pantovčaka koji to i pišu. Nema govora o zlostavljanju. Ja samo tražim poštivanje zakona - rekao je.

Ministar obrane rekao je i kako su danas imali sastanak Glavnog stožera na kojem su razgovarali o budućim planovima nabave i zašto neki projekti stoje godinama. 

- Tražimo rješenja i bavimo se ozbiljnim problemima - rekao je.

Jedan od tih projekata su i hangari za američke helikoptere, a upitan što se čekalo do sad i tko je zakazao, Banožić nije dao konkretan odgovor.

Što se tiče kupovine Bradleya, Banožić kaže da još nije razjašnjeno koliko je novaca potrebno da se vozilo stavi u funkcionalnu razinu na kojoj ga koristi i američka vojska.

Najčitaniji članci