News

Komentari 6

Ministar Horvat: Rimac me nije kontaktirala u vezi poticaja

Ministar Horvat: Rimac me nije kontaktirala u vezi poticaja

Horvat ističe kako mjera skraćenog radnog tjedna zahtjeva pomnu analizu, pomno je pripremana, a po uzoru i na neka druga "puno žilavija" gospodarstva od hrvatskog, gdje dobro funkcionira

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat ustvrdio je u utorak da ga smijenjena državna tajnica Ministarstva uprave Josipa Rimac nije kontaktirala u vezi državnih poticaja, niti je on znao za njene kontakte.

"Mi smo u fazi istražnih radnji, a bude li potrebe svu dokumentaciju ću staviti na uvid", rekao je Horvat novinarima nakon puštanja u rad novog pogona u tvrtki Elka. 

Poručio je da ne želi komentirati novinarske napise niti sumnje o "aferi vjetroelektrane", u sklopu koje je uz Rimac osumnjičena i njegova bivša pomoćnica Ana Mandac, a svoje će mišljenje objaviti kad budu poznati rezultati istrage.

Upitan je li provjerio je li se nekome pogodovalo unutar njegova ministarstva, Horvat je ustvrdio da ako je bilo kakvih ekscesa, oni su pojedinačne naravi.

"Tri godine zaredom imamo mišljenje državne revizije bez ikakvih uvjeta. Imamo interne revizijske procese koji su provjeravali određene postupke, imamo konstrukt uvjeta natječaja koji kao program odobrava Vlada, pa ako je bilo nekih ekscesa oni su pojedinačne naravi", kaže Horvat.

Horvat: Mjera skraćenog radnog tjedna cilja proizvodno-prerađivačku industriju

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u utorak da će najavljena mjera skraćenog radnog tjedna prvenstveno ciljati proizvodno-prerađivačku industriju, tvrtke koje nisu ostvarile kontinuitet narudžbi.

Mjera skraćenog radnog tjedna nije horizontalna već specifična te će poslodavcima kojima će narudžbe ili kasniti ili ih neće biti, bude li potrebe i pokaže li se opravdanim i nužnim, Vlada moći u potpunosti subvencionirati troškove jednog radnog dana. Po prijavi, analizom od čega se sve odustalo i kojom dinamikom su te iste narudžbe u prošloj godini održavale proizvodni kontinuitet tvrtke, rekao je Horvat odgovarajući na pitanja novinara prilikom obilaska tvrtke za proizvodnju kabela Elka i puštanja u rad nove proizvodne linije, vrijedne 15 milijuna kuna.

Horvat ističe kako mjera skraćenog radnog tjedna zahtjeva pomnu analizu, pomno je pripremana, a po uzoru i na neka druga "puno žilavija" gospodarstva od hrvatskog, gdje dobro funkcionira.

"Nema nikakvog razloga da takve metodologije koje su se pokazale efikasnima ne transformiramo, bude li problema, i u ovakve kompanije i nadomjestimo te probleme", kaže Horvat.

Ustvrdio je, naime, kako je i Elka primjer tvrtke, poput mnogih drugih u Hrvatskoj, koje tijekom ove godine nemaju kontinuitet narudžbi.

Upitan što je s malim kompanijama i obrtima koji se također nalaze u problemima, a ne "upadaju" u četiri kategorije koje će nastaviti dobivati potpore za očuvanje radnih mjesta "mjesec za mjesec", Horvat je kazao da se neće raditi velike razlike između mikro, malih i srednjih proizvodnih kompanija, a kako će ova mjera prvenstveno ciljati proizvodno-prerađivačku industriju u kojoj su se navedeni efekti počeli pojavljivati.

Naime, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović jučer je kazao da će precizan koncept mjere skraćenog radnog vremena biti definiran tijekom lipnja, no da se u suštini temelji na tome da teret dijela rada koji nije efikasan snosi država.

Horvat: U Hrvatskoj se priprema pet velikih investicija

Ministar gospodarstva poručuje i da kontinuitet investicija i efikasnog korištenja europskih fondova u Hrvatsku dovodi i novu tehnologiju, koja podiže investicije u istraživanje i razvoj, kao i izvoz.

Ističe i da je u prvom lanjskom kvartalu Hrvatska zabilježila najveći gospodarski rast u zadnjih pet godina, a nastavno na tih 3,9 posto, bez obzira na "gotovo neaktivan" treći mjesec ove godine, hrvatsko gospodarstvo raslo je 0,4 posto u prvom kvartalu 2020.

Kaže da je Elka primjer žilavosti hrvatskog gospodarstva i investicija koje se događaju.

Istaknuo je i kako se u Hrvatskoj trenutno priprema pet velikih investicija o kojima ne želi govoriti tako dugo dok se barem ne ishodi sva potrebna prostorno-planska dokumentacija.

Stoga, kaže da je siguran da perspektive u industriji i sveukupnom hrvatskom gospodarstvu ima, ali ne na način da tzv. socijalistička tranzicija traje 30 godina, već da se s njome konačno završi, a profitabilnost i produktivnost budu ključne ekonomske kategorije.

Burilović: Mjera za očuvanje radnih mjesta dobrodošla

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović ustvrdio je da je mjera skraćenog radnog tjedna jako dobra za gospodarstvo, da je koriste i neke druge zemlje, poput Njemačke i Austrije, oko nje postoji konsenzus, jer je podržavaju i poslodavci i sindikalci te da će kao takva svakako dodatno doprinijeti očuvanju radnih mjesta.

Dodaje i da se možda prije trebalo o njoj razmišljati, no da je svakako dobrodošla u nadolazećem razdoblju, pogotovo nakon "udarna tri mjeseca", kada već polako ističu mjere vezane za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti.

Burilović se složio s konstatacijom novinara da je mjera skraćenog radnog vremena prije svega namijenjena proizvodnim tvrtkama s većim brojem zaposlenih. "Ona će jednim dijelom nadomjestiti pad proizvodnje, to jest pad poslovne aktivnosti, i kao takva je dobrodošla", rekao je. 

Predsjednik HGK dodaje i da se, koliko je razumio riječi ministra rada i mirovinskog sustava Aladrovića, razmišlja o tome da se pomogne svima onima koji će dokazati pad poslovne aktivnosti veći od 50 posto.