Obavijesti

News

Komentari 0

MZO: Preporuke za rad u školi u mješovitom modelu od 11.05.

MZO: Preporuke za rad u školi u mješovitom modelu od 11.05.
1

Zaključna ocjena, prema preporukama MZO, temelji se na ocjenama koje su učenici dobili tijekom cijele godine, uključujući i nastavu na daljinu, odnosno nastavu koja se izvodi u mješovitom modelu

VIDEO

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) objavilo je u četvrtak preporuke za organizaciju rada u razrednoj nastavi i upute za vrednovanje i ocjenjivanje u mješovitom modelu nastave koje se počinju primjenjivati najranije od 11. svibnja.

Preporuke MZO-a pripremljene su za prva dva tjedna otvaranja škola za razrednu nastavu, a vezane su uz upute Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za vrtiće i osnovne škole.

Prema uputama HZJZ-a u učionici u prvom razdoblju od dva tjedna u pravilu ne može biti više od devet učenika, što znači, ističe MZO, da će u većini razrednih odjela u Hrvatskoj dio učenika pratiti nastavu u školi, a dio kod kuće.

Reakcije na mjere u školama: Ovo je suludo, ne šaljemo djecu
Reakcije na mjere u školama: Ovo je suludo, ne šaljemo djecu

Za vrijeme epidemije nastava će se za učenike razredne nastave provoditi dijelom u školi, a dijelom kao nastava na daljinu, a roditelji će moći odabrati hoće li njihova djeca nastavu u cijelosti pratiti na daljinu.

U mješovitom modelu nastave, ističu iz MZO, moraju sudjelovati svi profili zaposlenika u školama – učitelji razredne nastave te učitelji stranog jezika, vjeronauka, ali i informatike te tjelesne i glazbene kulture, kao i stručni suradnici.

Usporedno s nastavom u školama ide i nastava na daljinu

Usporedno s nastavom u školama i dalje će se održavati nastava na daljinu, čija je podloga Škola na trećem, uz radne materijale dostupne na mrežnim stranicama Škole za život, ističu iz MZO.

Mješoviti model nastave, objašnjavaju, podrazumijeva usvajanje jednakih odgojno-obrazovnih ishoda i kod učenika u nastavi u školi i kod učenika u Školi na Trećem.

- Osobito treba paziti na usvajanje ključnih jezičnih, matematičkih i prirodoslovnih kompetencija, kao i na njihovo ujednačeno vrednovanje. Ovo podrazumijeva da se za Školu na Trećem popis nastavnih sadržaja i materijala objavljuje barem tri dana unaprijed - stoji u preporukama.

'Ostanite doma ako je moguće, u vrtićima po 9 djece u grupi'
'Ostanite doma ako je moguće, u vrtićima po 9 djece u grupi'

Isto tako, u samoj provedbi nastavnoga procesa odgojno-obrazovni ishodi trebali bi biti usklađeni u radu u učionici s nastavom u Školi na Trećem. Metode poučavanja i aktivnosti mogu se razlikovati, a zadaci koje učenici dobivaju trebaju biti slični po vremenu potrebnom za njihovo rješavanje, zahtjevnosti i povezanosti s ishodima.

Domaće zadaće trebaju biti jednake, metode vrednovanja ujednačene. Učitelji trebaju redovito prikupljati, pregledavati i vrednovati uratke i zadatke na sličan način i i po istim kriterijima za sve učenike u mješovitom modelu, a učitelj može odlučiti kada će koji učenici predati zadaće i za koje predmete.

Vrednovanje u mješovitom modelu treba usmjeriti na davanje povratnih informacija učenicima koje će ih poticati na učenje, pri čemu je ocjenjivanje u drugom planu.

Ravnatelji: Bolje bi bilo da su se u škole prvo vratili osmaši
Ravnatelji: Bolje bi bilo da su se u škole prvo vratili osmaši

Zaključna ocjena, prema preporukama MZO, temelji se na ocjenama koje su učenici dobili tijekom cijele godine, uključujući i nastavu na daljinu, odnosno nastavu koja se izvodi u mješovitom modelu.

Iz Ministarstva podsjećaju da se sve odrednice iz Uputa za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu primjenjuju i u mješovitom modelu.

Dio nastave može se izvoditi na otvorenom

U skladu s Uputama HZJZ-a dio nastave, primjerice Prirode i društva, Likovne i Glazbene kulture, može se izvoditi na otvorenom, ali bez doticaja s drugom razrednom skupinom.

Iz MZO podsjećaju da prema Pravilniku o tjednim ranim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi učitelji u razrednoj nastavi imaju tjednu normu od ukupno 21 sata neposrednoga odgojno-obrazovnog rada s učenicima.

'Vlada će biti odgovorna za posljedice povratka učenika'
'Vlada će biti odgovorna za posljedice povratka učenika'

Kako slijedom Uputa HZJZ-a neke aktivnosti neće izvoditi ili će se izvoditi u smanjenom opsegu, učiteljima se otvara mogućnost da se 5 do 6 sati na tjedan posvete komunikaciji s roditeljima i učenicima u nastavi na daljinu.

U skladu s Uputama HZJZ-a, razredni odjeli neće počinjati s nastavom u isto vrijeme, kao što neće u isto vrijeme imati ni školske odmore, a učenici će u školi provoditi u prosjeku 3 do 4 školska sata, osim onih koji su u produženom boravku.

Ministarstvo roditeljima, uz ostalo, preporučuje da se upoznaju sa svim Uputama HZJZ-a te provjere je li dijete u riziku prema Uputi, da osiguraju da dijete ostane kod kuće, da ne ulaze u prostore škole te da se drže propisanih epidemioloških uputa kod kuće i kod dovođenja djeteta u školu.

Za učenike s teškoćama, ističe se u preporukama, stručni suradnici trebaju pripremiti program rada i zadaće za pomoćnike u nastavi.

'U četvrtak točne upute o početku normalizacije nastave'
'U četvrtak točne upute o početku normalizacije nastave'

Djeca kojima je prethodno osiguran pomoćnik u nastavi, mogu se uključiti u školu jedino ako roditelj nikako nije u mogućnosti osigurati ostanak djeteta kod kuće.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu