Obavijesti

News

Komentari 376

'Hvala svim bivšim ministrima, a sad je pred nama puno rada'

'Hvala svim bivšim ministrima, a sad je pred nama puno rada'
10

Gordan Grlić Radman, Marija Vučković, Josip Aladrović, Ivan Malenica, Vesna Bedeković i Mario Banožić novi su ministri. Ministar Marko Pavić preuzet će dužnost ministra razvoja i europskih fondova

VIDEO

Premijer Andrej Plenković je predstavio nove ministre i državne tajnike. S njihove fukncije smijenio je Gabrijelu Žalac, Tomislava Tolušića i Nadu Murganić, a ranije su ostavku još dali Lovro Kuščević i Goran Marić. Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić postala je tajnica Vijeća Europe. 

Podršku za rekonstrukciju Vlade dobio je i od Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a te koalicijskih partnera u Vladi. 

Razvoj događaja pratite uživo na portalu 24sata.hr te na našim Facebook kanalima. 

22.10  - Na pitanje zašto su neki ministri izgubili njegovo povjerenje, Plenković je rekao da je bila opterećujuća slika u Vladi te da je ova rekonstrukcija bila nužna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Bio je potreban bitan zaokret. Ono što želim kao predsjednik Vlade je da u fokus javnosti i medija dođu sva ona pozitivna postignuća koje smo napravili i u resoru ministara koji su napravili i ovu dionicu. Vi i sami znate koliko sami znate koliko dugo traje vaš fokus na podizanje prosjećnih plaća, gospodarski rast, projekcije Komisije, smanjenu nezaposlenost, povećanu zaposlenost - istaknuo je Plenković. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

21.57 - Andrej Plenković obratio se javnosti. 

- Nakon nekoliko dana, kao što smo najavili, dobio sam potporu da obavimo rekonstrukciju Vlade i donesemo neka nova kadrovska rješenja koja će biti osvježenja u Vladi. S obzirom da je to proces koji je podrazumijevao ozbiljnu i veću rekonstrukciju, konzultacije koje sam provodio iznjedrile su prijedloge koje su podržali Nacionalno vijeće i Predsjedništvo HDZ-a te koalicijski partneri. 

Uobičajeno da je početkom 4. godine mandata Vlade naprave određene promjene koje će omogućiti Vladi da bez bilo kakvih opterećenja nastavi s provedbom plana i aktivnostima koje se odnose na rast gospodarstva, rast solidarnosti, smanjivanje polariziranosti i tenzija te da ostvarimo ono za što smo dobili povjerenje. Kruna tih aktivnosti je predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije. 

Na tim temeljnim postavkama je koncipirana ova rekonstrukcija koja je veća nego što su bila nagađanja. Ona podrazumijeva sljedeće odluke koje ću sutra komunicirati prema predsjedniku Sabora.

Novi potpredsjednik Vlade je Davor Božinović. Novi potpredsjednik je i Zdravko Marić. Gordan Grlić Radman je novi ministar vanjskih poslova. Nova ministrica poljoprivrede je Marija Vučković, novi ministar rada i mirovinskog sustava je Josip Aladrović

Već ste prošlog tjedan čuli da će Ivan Malenica postati novi ministar uprave, smatram da će sa iskustvom kojeg ima kvalitetno obavljati ovu dužnost. Nova ministrica za demografiju je Vesna Bedeković, ima zavidno političko iskustvo i kvalitetno će preuzeti poslove koji se odnose na socijalnu politiku. Novi ministar postaje Mario Banožić i bit će ministar državne imovine. Marko Pavić preuzet će dužnost ministra razvoja i europskih fondova. 

Sutra će Vlada imenovati i troje državnih tajnika. Nikolina Brnjac postat će nova državna tajnica u ministarstvu vanjskih poslova i bit će zadužena za EU politiku. Sanja Putica postat će državna tajnica u ministarstvu znanosti i obrazovanja. Novi državni tajnik u ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je Josip Bilaver. Od svih ministara i ministrica očekujem maksimalan angažman u ispunjavanju ciljeva i programa. Pred nama je još dosta rada. Ono što je cilj ove rekonstrukcije da neopterećeni krenemo realizirati ciljeve za dobrobit društva i naših građana - rekao je premijer Andrej Plenković. 

Zahvalio se Mariji Pejčinović Burić, Tomislavu Tolušiću, Nadi Murganić, Gabrijeli Žalac, Goranu Mariću, Lovri Kuščeviću

21.35Svi koalicijski partneri podržali su odluku premijera i nove ministre. 

21.27 Kako doznajemo, Plenković na sjednici u središnjici stranke nije spomenuo ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Gabrijela Žalac bila je, saznajemo od jednog HDZ-ovca, jako ljuta.

- Osjećam se kao silovana žena, ostavljena u blatu - poručila je.

21.05 - Novi potpredsjednici Vlade su Zdravko Marić i Davor Božinović,. 

20.35 - Smijenjena ministrica Gabrijela Žalac uznemireno je prošla kraj novinara bez ikakvog komentara o svojoj smjeni. Smijenjena ministrica Nada Murganić istaknula je da je vrijeme da u ministarstvo dođu nova rješenja. 

- Potpuno sam mirno prihvatila rekonstrukciju - dodala je Murganić.

- Napravili smo puno toga u Ministarstvu poljoprivrede, moja će nasljednica nastaviti isto, možda još i bolje - komentirao je Tolušić na izlasku iz središnjice stranke. Njega bi trebala zamijeniti državna tajnica Marija Vučković.

Bedeković je pedagogica, Grlić veleposlanik, a Vučković pjeva
Bedeković je pedagogica, Grlić veleposlanik, a Vučković pjeva

20.35 Milijan Brkić nije htio davati izjave ispred Banskih dvora. Na sastanak su stigli koalicijski partneri iz HNS-a, Bandićeve BM365 Stranke rada i solidarnosti, HDS, HDSSB i Milorad Pupovac. 

- Podržat ćemo prijedlog premijera, mi se slažemo da on bira svoje suradnike, a mi podržavamo članove HDZ-a - rekao je Branko Hrg prije sastanka. Kazimir Varda rekao je kako će "sve odlučiti nakon sastanka", dok je Furio Radin istaknuo da će "vidjeti hoće li podržati". Ukoliko neće, tvrdi Radin, idu na nove izbore. 

HNS-ov Vrdoljak istaknuo je da će "sve znati nakon sastanka". 

20.29 - Slijedi sastanak u Banskim dvorima na kojem će premijer Andrej Plenković koalicijskim partnerima predstaviti imena novih ministara, a potom i široj javnosti večeras. 

20.07 - Može se popraviti sustav, postavili smo dobre temelje. Socijalna skrb je bila uz ministarstvo zdravstva, pa rada, pa solidarnosti, rekla je Nada Murganić. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

19.59 - Prema neslužbenim informacijama Dnevnik.hra, iz Vlade odlazi i ministar zdravstva Milan Kujundžić. 

18.39 - Kako neslužbeno Večernji doznaje, Andrej Plenković smijenio je ministricu Gabrijelu Žalac, ministra Tomislava Tolušića i ministricu Nadu Murganić.  

17.55Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković ušao je u središnjicu stranke nasmiješen i dobro raspoložen.

- Sve je gotovo. Ne bojte se, bit ćete zadovoljni - kratko je rekao.

17.49 - Uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a koja počinje u 18.30 sati, ministri i članovi nisu otkrivali odluku svoga šefa Andreja Plenkovića tko odlazi, a tko dolazi u Vladu.

- Danas će biti pušten bijeli dim. Sve odluke su na predsjedniku Vlade - rekao je zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić istaknuvši kako imena ne zna.

Na pitanje traje li cijela ova priča predugo, rekao je kako svatko ima svoj stil pa tako i Plenković. 

Predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković poručio je kako će se sve saznati večeras

17.26Sastanak s kolacijskim partnerima je sazvan za 20.30. Tako bi se novi ministri trebali imenovati već u petak na sjednici Sabora koja će biti izvanredno sazvana. 

Prema našim informacijama, sigurno odlazi Gabrijela Žalac, a još navodno i ministar rada Marko Pavić. Spominjao se i Milan Kujundžić i Tomislav Tolušić, ali za to još nema potvrde i navodno još traju pregovori. Dio HDZ-a smatra da će njih dvojica ostati dok drugi kažu da je moguć njihov odlazak.

Nisu još usuglašena ni imena nasljednika ministara, nego se i o njima pregovara.


Ulazeći u Banske dvore, gdje je održana sjednica užeg Vladinog kabineta, svi su ministri odgovorili novinarima da će premijer Andrej Plenković odlučiti o tome tko će otići u sklopu rekonstrukcije, pri čemu nitko nije želio spekulirati o tome tko bi još mogao biti zamijenjen nakon ostavki Lovre Kuščevića i Gorana Marića.

Bačić: Do kraja tjedna izvanredna sjednica Sabora

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izrazio je nadu da će javnost već danas doznati nova imena ministara, te da će do kraja tjedna biti održana izvanredna sjednica Hrvatskog sabora na kojoj će biti potvrđeni novi ministri.

Tolušić i Žalac neraspoloženi: 'Mogu li proći, sve sam rekao'
Tolušić i Žalac neraspoloženi: 'Mogu li proći, sve sam rekao'

Na novinarsko pitanje je li realno da već danas dobijemo imena novih ministara, Bačić je odgovorio kako se "nada da budemo".

- Nadam se da ćemo do kraja tjedna imati izvanrednu sjednicu - rekao je Bačić dodavši kako smatra da cijela rekonstrukcija Vlade ne traje predugo.

Zagreb: Odlazak ministara nakon sjednice Užeg kabineta Vlade RH

- Svi su ministri u kontaktu s premijerom, vjerujem da svoj stav zauzimaju kroz razgovor s premijerom, a ne preko medija - poručio je Bačić i istaknuo kako premijera "treba pustiti da sve to dovrši".

- Ne bi donosio odluke samo zbog brzine i dinamike koja je uspostavljena, već da to budu kvalitetne odluke. Do nje će doći vrlo brzo, kaže Bačić.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je novinarima pred Banskim dvorima da podržava rekonstrukciju Vlade, čak i ako se odnosi i na njega.

Posavec: HNS mora napustiti HDZ prije rekonstrukcije Vlade
Posavec: HNS mora napustiti HDZ prije rekonstrukcije Vlade

Tolušić: Podržavam rekonstrukciju Vlade i ako sam i ja u njoj

- Apsolutno podržavam rekonstrukciju Vlade, ako sam ja u toj rekonstrukciji nemam nikakvih problema, rekao je Tolušić. Premijer predlaže imenovanje i razrješenje ministara, a za to je dobio punu potporu vrha stranke, dodao je.

Tolušića se spominjalo kako jednog od ministara koji bi mogao biti zamijenjen, no u zadnje vrijeme se pojavila informacija da se to neće dogoditi, prvenstveno zato što ima jaku bazu u Virovitičko-podravskoj županiji.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, za koju se u medijima spekulira da gotovo sigurno odlazi s te pozicije, na ulasku u Vladu nije željela odgovarati na novinarska pitanja rekavši samo: "Hvala vam lijepa".

'Ne znate filozofiju, što ću vam odgovarati, niste obrazovani...'
'Ne znate filozofiju, što ću vam odgovarati, niste obrazovani...'

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, kojeg se također ubraja među kandidate za odlazak iz Vlade, rekao je kako ne strahuje da će mu se Plenković zahvaliti na povjerenju.

Zagreb: Odlazak ministara nakon sjednice Užeg kabineta Vlade RH

- Od ničega ja ne strahujem, rekao je Kujundžić ustvrdivši kako s premijerom nije razgovarao o svom odlasku iz Vlade. Upitan vjeruje li da će ostati ministar kazao je:

"Sve se može promijeniti, nitko nije vječan, sve je promjenjivo".

Predsjednica: Ne želim da se osramotimo 

Rekonstrukciju Vlade komentirala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. 

- Moja je uloga i dužnost šititi stabilnost institucija. Trenutno ne vidim neku nestabilnost. Rekonstrukcija vlade je očito počela ostavkom jednog ministra. Ministrica vanjskih poslova će otići na novu dužnost, a mi od 2020. predsjedamo EU-om. Želim da se profiliramo kao država, a ne da se osramotimo. Što prije to treba riještiti - rekla je, prenosi N1

- Očekujem da će se rekonstrukcija dogoditi što je moguće prije, da će premijer Saboru poslati prijedloge što prije jer Hrvatska nema vremena za gubljenje - kaže predsjednica i nastavlja:

- U trenuku kad smo postigli najveći rast u Europi mi si ne možemo dopustiti da Vlada ne funkiconira odnosno da je posvećena unutarkoalicijskim razgovorima o rekonstrukciji umjesto provedbi ključnih projekata i reformi - objasnila je Grabar Kitarović. 

Na pitanje hoće li ovakvo stanje u državi utjecati na njezin rejting, rekla je: 

- Ja sam predsjednica i vodim računa o državi, stanju u državi i standardu naših građana, a ne o svom vlastitom rejtingu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 376
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...