Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
70 komentara

Hrvatska mora spriječiti odljev sestara jer situacija je kritična

Uoči Međunarodnog dana sestrinstva - od 5. do 12. svibnja održat će se Međunarodni tjedan sestrinstva koji je posvećen važnoj ulozi medicinske sestre - u poticanju zdravlja svih ljudi

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
70 komentara

Poruka Međunarodnog tjedna medicinske sestrinstva je da je sestrinstvo profesija koja ima važno mjesto u svakom naprednom društvu pa i Hrvatska treba slijediti pozitivan primjer naprednih članica EU i učinit sve da se spriječi odljev medicinskih sestara.

Foto: Dreamstime

- Hrvatska ima 38.000 medicinskih sestara i medicinskih tehničara no iako su najbrojnija skupina u zdravstvenom sustavu, njihov položaj nije zadovoljavajući. Procjenjuje se kako u sustavu nedostaje oko 12.000 medicinskih sestara, a taj nedostatak predstavlja dodatno opterećenje za sestre koje rade bio na razini primarne, sekundarne ili tercijarne zdravstvene zaštite - ističe predsjednik Hrvatskog nacionalno saveza sestrinstva Adriano Friganović.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Napominje kako je obrazovanje medicinskih sestara doživjelo uzlet u proteklih 15 godina, no po priznavanju kvalifikacija Ministarstva zdravstva nije slijedilo promjene u obrazovnom sustavu, a manjkavi uvjeti rada, neadekvatna plaća te nepriznavanje kvalifikacija razlozi su velikih migracija medicinskih sestara u druge zemlje EU.

Osim toga u posljednje vrijeme javlja se i problem nasilja u zdravstvenim ustanovama gdje su medicinske sestre najizloženije, upozorava Friganović.

NESREĆA KOD VRSARA Auto sletio s ceste i udario u stablo, vozač završio u bolnici

- Medicinske sestre i tehničari su jedan od najvažnijih čimbenika za stabilnost sustava zdravstva i Ministarstvo zdravstva mora u suradnji s sestrinskim institucijama stvoriti pozitivnu klimu i spriječiti odljev medicinskih sestara. Priznavanje stečenih kvalifikacija jedna je od mjera koja mora biti čim prije provedena kako bi se obrazovani kadar zadržao u Hrvatskoj - kaže Friganović.

Međunarodni tjedan sestrinstva održava se uoči Međunarodnog dana sestrinstva 12. svibnja, u spomen da dan rođenja utemeljiteljice i začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale.

ČUDO U ČAKOVCU: 53 GODINE KASNIJE... Pregazio ju i pobjegao: 'Ja sam curica koju su čudom spasili...'

Ovogodišnji slogan dana je 'Sestrinstvo - glas koji vodi: zdravlje za sve', a medicinske sestre će ga obilježiti tijekom idućeg tjedna nizom akcija koje trebaju pridonijeti njihovoj boljoj educiranosti te javnozdravstvenim akcijama.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message