News

Komentari 263

'Nećeš mi slati janjičare ovdje u kontrolu. Vojska je tu. Na ulazu'

'Nećeš mi slati janjičare ovdje u kontrolu. Vojska je tu. Na ulazu'

Ako ministar i Plenković neće isplaćivati dnevnice vojnicama, onda ću ja ovako. Podržavaju korupciju, odobravaju korupciju, imenuju korumpirane, a sad uvode nekakav zakon s kupljenim rukama, kaže Milanović

Zoran Milanović opet je pričao o Zakonu i Covid potvrdama. Jučer je Vlada u hitnu saborsku procedurala poslala izmjene zakona prema kojima su predviđene i novčane kazne od 30 do 50 tisuća kuna za odgovorne osobe za provođenje odluke o Covid potvrdama, koje su već neko vrijeme obavezne u javnim i državnim institucijama.

Vojska je tu, na ulazu

Milanović priča kao da se na njega i njegov Ured to ne odnosi.

Pa spominje i vojsku.

- Na Pantovčak svatko dolazi po pozivu. Bezumnom represijom priječe nešto hrvatskim građanima, ja ću štititi Ustav. Nećeš mi slati svoje janjičare da mi šalju gore inspekcije. Vojska je tu, na ulazu. Ako ministar i Plenković neće isplaćivati dnevnice vojnicama, onda ću ja ovako. Podržavaju korupciju, odobravaju korupciju, imenuju korumpirane, oni sad uvode nekakav zakon s kupljenim rukama - rekao je Milanović.

VIDEO: Kako do Covid potvrde

O Paliću: Očajnički penjač na položaj i drugorazredni student

Komentirao je i izjave ustavnog stručnjaka Mate Palića, koji je rekao da bi Milanovićevo nepoštivanje odluke o Covid potvrdama mogao biti državni udar. 

- Taj gospodin je očajnički penjač na položaj u Ustavnom sudu, akademski treća liga. Da mi nekakav drugorazredni student i tko je preko veze došao na katedru, objašnjava što piše u Ustavu... Ja sam prije 10 godina črčkao po tom Ustavu, a ne Mato Palić. Dečko, izađi na izbore pa da te vidimo - rekao je.

Pogledajte video: Milanović o - svemu

Tajnicu neće tražiti Covid potvrdu

Ranije je Milanović rekao da se njegova tajnica neće cijepiti i da je neće tražiti potvrdu.

Kad su ga pitali znači li to da neće primijenjivati odluke Stožera, rekao je da će on po svom.

- Mislite da maltretiramo ljude? Ne, to sigurno ne. Nema šanse. Moja tajnica se nije cijepila, starija je žena. Rekla je da se neće cijepiti. Mi ćemo po svom - rekao je Milanović.

Malenica spominje policiju

O situaciji da Ured predsjednika, recimo, ne pusti državnog inspektora da provjeri primjenjuje li se zakon, pitali su danas ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu.

- Ne znam detalje propisa kojim je uređeno postupanje nadležnih tijela, ali pretpostavljam da se u takvim situacijama može koristiti i pomoć policije - rekao je Malenica.

Što ako vojska zaustavi inspektora?

O tome je na N1 pričao i HDZ-ov Branko Bačić.

Kaže da dosad nije bilo sankcija za nepridržavanje mjera, odnosno za nepokazivanje covid-potvrda jer nije bilo vjerojatno da bi netko osporavao jedan pravni dokument EU-a. Ali dodao je kako toga ima pa su uveli sankcije.

Pitali su ga kako misli da će sankcije provesti Uredu predsjednika.

- Inspekcija je dužna provoditi zakon. Postoje prekršajni nalozi. Ako netko ne provodi zakon, može ga se kazniti i da se ne ide tamo. Bez obzira na ova naša uveseljavanja u javnosti koja služe prepucavanju, nadam se da će biti razuma i znanja da se ne dovedemo u poziciju zbog koje bi nam se smijali. Ne mogu uopće misliti da bi došlo do trenutka u kojemu bi inspekcija tražila policiju, a predsjednik angažirao vojsku - rekao je.

Najčitaniji članci