Obavijesti

News

Komentari 13

Novaković: Teško je napraviti iskorak u borbi protiv korupcije

Novaković: Teško je napraviti iskorak u borbi protiv korupcije

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković izjavila je u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna" kako je teško jednoznačno ocijeniti novi zakon o sprječavanju sukoba interesa koji je u javnoj raspravi.

VIDEO

Za malo više od godine dana ističe mandat sadašnjeg sastava Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. Na čelu mu je Nataša Novaković koja zasad misli kako se neće kandidirati i tražiti novi mandat.

- Svi misle da se treba boriti protiv korupcije. Hrvatska toliko loše stoji da reći da se ne treba boriti protiv korupcije bilo bi suludo. Jasno je da svi imaju to da borimo se protiv korupcije međutim nekakav iskorak napraviti u toj borbi jako je teško -  smatra Novaković koja je gostovala u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna". S voditeljicom je pretresla temu novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji je u izradi te još ima neke manjkavosti.

- Povećava se broj dužnosnika, broj kartica koje ćemo zaprimati svake godine. Čini se da se povećava snaga Povjerenstva, ali nije tako. Povećava nam se administrativni dio posla i broj kartica - rekla je Novaković i dodaje kako ipak ima nekih poboljšanja u zakonu. Naglasila je i da je vrlo bitno to što nestaje preventivno i etičko djelovanje Povjerenstva. 

Novaković: Smjena članova Uprave Holdinga ne utječe na postupak koji smo pokrenuli
Novaković: Smjena članova Uprave Holdinga ne utječe na postupak koji smo pokrenuli

Broj dužnosnika povećat će se na 8000 što stvara logistički problem.

- Trenutačno imamo četiri osobe koje rade na 3-4 tisuće kartica. S dolaskom novih kartica koje će se morati podnositi svake godine, odokativno mogu reći da bih ja trebala 20 osoba da se bave tim administrativnim poslom zaprimanja, urudžbiranja i pregledavanja. Međutim, dobro je da su neke osobe obuhvaćene ovim zakonom, a posebno lokalna samouprava, uprave trgovačkih društava u lokalnom vlasništvu. Dobro je da oni uđu pod naš zakon, da budu obveznici zakona jer je tamo veliki koruptivni rizik i ima zapošljavanja koja nisu propisana. No, imamo i famozni članak 5 Zakona o sprječavanju sukoba interesa prema kojem se, dakle to nisu nekakva klasična zakonska načela nego načela kako se dužnosnik mora ponašati - transparentnost, savjesnost, pristranost - istaknula je Novaković.

- Intencija zakonodavca je da ako je netko samo netransparentan, a pri tome ne počini neku drugu povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, da je to u redu. Transparentnost je prevencija korupcije. Ako ste transparentni ne možete se baviti korupcijom jer vas svi promatraju. Ako možete biti netransparentni nedvojbeno dajete prostor za korupciju. Mi se više netransparentnošću kao takvom ne možemo baviti, osim ako niste netransparentni i uz put ste zlouporabili svoju dužnost, što je već granica s nekom kaznenom odgovornošću. Načela kao načela postupanja su takva i vrlo jasno propisana što dužnosnik mora i kako svoju dužnost mora obnašati. Mislim da bi se svi trebali složiti da dužnosnik mora biti savjestan, nepristran u donošenju svojih odluka, da mora biti transparentan, odgovara javnosti - smatra Novaković.

Plenković: Korupcija je fenomen protiv kojeg se kontinuirano borimo i mi, ali i druge zemlje
Plenković: Korupcija je fenomen protiv kojeg se kontinuirano  borimo i mi, ali i druge zemlje

Na njima je ostalo da dokazuju tko je zapravo transparentan.

- Sve te okolnosti je Povjerenstvo ispitivalo. Naša svaka odluka ima takvih 10-15 strana. Mi ne možemo samo tako načelno reći niste bili transparentni. Ali ako imate upite javnosti za neka putovanja, ako se ne daje dokumentacija koju trebate dati, vi naprosto niste transparentni. Imate obvezu kao javna osoba dati informacije, a ne dajete ih ja ne znam kako bi to drugačije klasificirala nego netransparentnost - navela je Novaković.

Oni su preventivno antikorupcijsko tijelo, istaknula je Novaković te dodaje da je iznimno loše ako im sada izmakne ta preventivna zona. Na pitanje bi li Povjerenstvo trebalo imati veće sankcije, rekla je da ne zna.

Novaković:' Mi smo privremeno obustavili predmete, ali naša pravna bitka i dalje traje...'
Novaković:' Mi smo privremeno obustavili predmete, ali naša pravna bitka i dalje traje...'

- S jedne strane Povjerenstvo ima sankcije. Sada svi članci za koje zakonodavac misli da se mogu prekršiti, imaju sankcije. I što smo dobili s time? Ništa - rekla je te dodala da Povjerenstvo više neće moći voditi preventivne postupke kako bi upozorilo gdje netko griješi.

Ono što je novo da se novim zakonom uvodi se kazna od 1.000 kuna za nedostavu dokumentacije. No Novaković smatra da je to mala kazna jer se bez dostave dokumentacije ne može raditi i onda se stopira predmet. Tisuću kuna je sankcija koja je smiješna, rekla je.

Rekla je da nekakve teze da je Povjerenstvo nekakva čudnovata institucija koje nema nigdje nije istina. Postoje takve institucije, postoje institucije koje su etičke i koje su administrativno upravne, ali definitivno Povjerenstvo nije nešto što bi se trebalo svesti na administrativno-upravno tijelo koje bi se samo bavilo imovinskim karticama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a