News

Komentari 0

Oglasila se i komora socijalnih radnika: 'Javni linč i kazne neće pridonijeti boljem sustavu'

Oglasila se i komora socijalnih radnika: 'Javni linč i kazne neće pridonijeti boljem  sustavu'

Iz Hrvatske komore socijalnih radnika u ponedjeljak su apelirali na Ministarstvo obitelji i socijalne politike da uz konzultacije sa socijalnim radnicima i bez odgode pokrenu potrebne promjene

Socijalni radnici kontinuirano pozivaju na međuresornu suradnju, smanjenje javnih ovlasti i poštivanje normativa u pogledu broja korisnika, uvažavanje mišljenja i iskustva struke te na strukturalne promjene za koje je odgovorno nadležno ministarstvo - izvijestili su iz Hrvatske komore socijalnih radnika.

Apelirali su na nadležnog ministra da kao odgovorna osoba 'bez odgode pokrene potrebne promjene u sustavu uz konzultaciju i uvažavanje glasa  stručnjaka - socijalnih radnika, koji na navedenu problematiku  upozoravaju dugi niz godina'.

Iz Komore su izrazili istinsko žaljenje zbog smrti djevojčice koja je bila više od godinu dana kod udomitelja, a potom je na zahtjev roditelja vraćena u biološku obitelj.

- Kao ljudi koji smo prvenstveno dio društva u kojem živimo, a potom i stručnjaci koji pružaju sustavnu podršku ljudima u potrebi, izražavamo istinsko žaljenje za nedavni događaj koji je rezultirao smrću djevojčice - istaknuli su iz Komore socijalnih radnika u priopćenju koje je u ime Upravnog odbora Hrvatske komore socijalnih radnika potpisao predsjednik Antun Ilijaš.

- Svima nam je važno da živimo u društvu koje ima nultu toleranciju na nasilje bilo koje vrste te cijenimo svaku inicijativu i aktivnost koja doprinosi tome cilju. Međutim, linč kojem su izloženi zaposlenici sustava socijalne skrbi tome sigurno neće doprinijeti - poručili su iz Komore.

Napomenuli su i kako u ovim trenucima struka, kao i obično, nije u mogućnosti iznijeti svoje mišljenje radi zaštite službene tajne.

- Socijalni radnici postupaju i postupat će sukladno važećim zakonima, pravilnicima, kao i Etičkom kodeksu socijalnih radnika - stoji u priopćenju.

Osvrnuli su se i na najavljeni sastanak predstavnika inicijative "Spasi me" s ministrom Josipom Aladrovićem u utorak.

- U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, dogovoren je  sastanak građanske inicijative kojoj je, čini se, jedini cilj linč i kažnjavanje. Potrebno je naglasiti da navedene 'inicijative' čine osobe koje nisu kvalificirane, stručne i obrazovane za rad u sustavu socijalne skrbi, niti poznaju i razumiju problematiku i rad sustava socijalne skrbi - istaknuli su iz Komore.

Ustvrdili su i kako do korjenitih promjena u sustavu socijalne skrbi neće dovesti niti najave traženja otkaza, oduzimanje  licenci za rad i prijetnje zatvorom za nadležne stručnjake koji su  radili s obitelji preminule djevojčice.

- Struka socijalnog rada ima  potrebne mehanizme nadzora nad svojim radom, a to su nadležno ministarstvo i strukovna komora socijalnih radnika - poručili su iz Komore socijalnih radnika.