Obavijesti

News

Komentari 127

Oni su muljali s imovinskom: Zaboravili prijaviti stanove i kuće - jer su puni ko brod!

Oni su muljali s imovinskom: Zaboravili  prijaviti stanove i kuće - jer su puni ko brod!

Postoji cijeli niz dužnosnika koji su uspjeli ‘zaboraviti’ unijeti sve svoje nekretnine i pokretnine u karticu

VIDEO

Imovinske kartice su jednostavne. Zaista, nema ništa komplicirano u njima. Razlog njihova postojanja također je jednostavan, služe kao alat za praćenje imovine dužnosnika, kako bi bilo jasno i vidljivo stječu li političari druge, nelegalne nekretnine i pokretnine mimo svojih legalnih prihoda.

Pa ipak, već godinama pratimo, svjedočimo i otkrivamo kako mnogi dužnosnici uspijevaju “zaboraviti” unijeti svoju imovinu u njih. Nekad se zaista radi o sitnim ili manje sitnim propustima, a nekad “zaboravnost” ministara, gradonačelnika, načelnika i župana bude prvi korak prema nizu afera koje rezultiraju ostavkama i Uskokovim istragama.

POGLEDAJTE VIDEO: Sisačko-moslavački dožupan muljao s imovinskom karticom 

Pokretanje videa...

Videovijesti 04 02 00:56

Posljednje u nizu otkrića muljanja s imovinom u karticama je ono o Romanu Rosavcu, zamjeniku Ive Žinića, sisačko-moslavačkog župana. Otkrili smo kako posjeduje stan u Zagrebu, na Maksimiru, iako nema ni traga toj nekretnini u popisu njegove prijavljene imovine. Rosavec nam odbija telefonske pozive iako je iz zemljišnih knjiga jasno da je vlasnik stana, a susjedi nam kažu da ga je i preuredio te da u njemu trenutno žive trojica podstanara. U imovinskoj nije naveo ni prihode od iznajmljivanja.

Priča je problematična posebno zbog toga što nije sasvim jasno odakle mu novac za kupnju i preuređenje vrijednog stana, a u teretovnici je naveden kredit od “samo” 60.000 eura, što nije ni približno dovoljan iznos za kupnju i obnovu nekretnine na toj lokaciji. Međutim, Rosavec nije jedini.

I mnogo jači igrači pokušali su zatajiti svoju imovinu u karticama, a kad govorimo o sumnjivim manevrima s nekretninama, vjerojatno je svima prva asocijacija slučaj Lovre Kuščevića.

Rosavec je htio sakriti stan u Zagrebu, sad ide na provjeru
Rosavec je htio sakriti stan u Zagrebu, sad ide na provjeru

Bivši ministar bio je glavni akter afera koje su uključivale smanjivanje vrijednosti vile, izostavljanje nekretnina iz kartice, prenamjene zemljišta, pogodovanja i slične muljaže kojima se sad bavi Uskok. Kuščević je odstupio s dužnosti, ali nije ostao usamljen. Mediji su otkrili i kako su drugi ministri iz Plenkovićeve vlade imali problema s netransparentnom imovinom. Goran Marić, recimo, morao je dati ostavku na mjesto ministra državne imovine nakon niza otkrića o spornim dolascima njega i njegove obitelji do stanova u Zagrebu.

Marić nije bio jedini. Uskoro se na popisu našao i bivši ministar obrane Damir Krstičević.

I Žinićev zamjenik ima tajni stan u Zagrebu! Iznajmljuje ga, a po zgradi priča da živi u Njemačkoj
I Žinićev zamjenik ima tajni stan u Zagrebu! Iznajmljuje ga, a po zgradi priča da živi u Njemačkoj

On je u svojoj imovinskoj kartici prepolovio vrijednost i površinu vikendice u Žaboriću pored Šibenika. Klubu zaboravnih pridružio se i bivši ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Mediji su dan za danom objavljivali nove, neugodne detalje o Kujundžićevoj skrivenoj imovini, kao što su neprijavljene pozajmice, smanjivanje vrijednosti kuće, smanjivanje kvadrature, tajenje zemljišta i apartmana, sumnje u pogodovanja... On se pravdao, ali uzalud. Naposljetku je ostao bez fotelje. Spomenimo ovdje i Dražena Bošnjakovića, bivšeg ministra pravosuđa, koji je u imovinskoj kartici uspio izostaviti više od 300 kvadrata dvorišta u Biogradu, i to uz ilegalno sagrađenu kuću svoje supruge. Imovinska amnezija nije samo ministarski simptom.

Moćnici feudalne Hrvatske koji su jači od zakona: Rade što god žele, a vladar se pravi slijep
Moćnici feudalne Hrvatske koji su jači od zakona: Rade što god žele, a vladar se pravi slijep

Nekad moćni, a sad posrnuli bivši šef Janafa, Dragan Kovačević, preko svojih firmi, preko supruge, a i sam, polaže pravo na cijeli asortiman stanova i nekretnina koje su mediji iskopali. Nabrojili smo čak devet stanova, od kojih su tri bila prijavljena, četiri su bila skrivena, a ostala dva bila su na suprugu i na njegovu tvrtku. Među njima je i onaj famozni preuređeni klub u Slovenskoj ulici 9. Ne zaboravimo i na klijet i oranice, kako je naveo u imovinskoj kartici i procijenio ih na 60.000 kuna, a ove nekretnine zapravo su uređena kuća s bazenom i pogledom koja na tržištu vrijedi barem nekoliko puta više.

Tu je i Andrija Mikulić, glavni državni inspektor i čovjek kojemu je doslovno posao kontrolirati ispravnost poslovanja drugih. On je za nekretninu od 867 kvadrata napisao da ima 180 kvadrata. Tu je i Josip Đakić, koji se pogubio u broju nekretnina koje posjeduje, te je zamolio novinara koji je otkrio da nije unio veliki vinograd, da mu pošalje što je još zaboravio prijaviti. Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok nije upisao obiteljsku kuću, stan i dodatni posao, a pravdao se da je kuću prepisao na suprugu i djecu, a stan mu je u predstečajnoj nagodbi. Gospodin iz IDS-a, donačelnik Marijan Kostešić, godinama je u imovinskoj kartici tajio vilu s bazenom vrijednu milijune kuna.

Krv nije voda: Sinovi političara s aferama su se snašli u životu
Krv nije voda: Sinovi političara s aferama su se snašli u životu

Opravdavao se da je zaboravio, kao da je vila nešto što se lako zaboravlja. Impresivnu zaboravljivost demonstrirao je i gradonačelnik Benkovca. Tomislav Bulić nije unio ni stotine tisuća kuna potpora, ni dionice, ni kredit, ni auto, ni oranice, ni udjele u tvrtki. Novinari su ga podsjetili.

Franjo Lucić, recimo, nije upisao stotine tisuća kuna poreznog duga svoje supruge i zbog toga je kažnjen. Boži Petrovu se omaklo i nije upisao kuću u Metkoviću, a načelnik Baške Vode nije naveo sagrađenu kuću iznad Promajne iako je tvrdio da ima sve upisano. Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa propitivalo je i slučaj Gabrijele Žalac kad joj se u dvorištu ukazao luksuzni Mercedes čije je podrijetlo prilično nemušto pokušala opravdati tvrdeći da pripada roditeljima. Tko će sve to popratiti?

Lovro Kuščević 

Nakon otkrića o vili-pašnjaku zakotrljala se serija afera o neprijavljenim nekretninama koje su bile povezane s Kuščevićem. U kartici je naknadno dodavao i mijenjao vrijednost i površinu nekretnina

Dragan Kovačević 

Pali šef Janafa uspio je u svom ili vlasništvu tvrtki ili preko supruge nagomilati impresivan imetak od čak devet stanova. Otkrili smo kako su četiri stana bila skrivena, a tri je prijavio.

Andrija Mikulić 

Glavni državni inspektor u imovinskoj kartici je prijavio kuću s okućnicom od ukupno 180 kvadrata. Međutim, otkriveno je kako je ta nekretnina zapravo površine 867 kvadrata.

Milan Kujundžić 

Bivši ministar zdravstva postao je meta istrage nakon otkrića da nije prijavio svu imovinu, štednju i pozajmice, kao i da je smanjivao vrijednost i kvadraturu, ali i zbog sumnji u pogodovanje.

Ivan Čehok 

Varaždinski gradonačelnik zaboravio je u imovinsku unijeti obiteljsku kuću, stan, dodatni posao...Opravdavao se da je dio kuće prenio na ženu, dio na djecu, a stan je u predstečajnoj nagodbi...

Josip Đakić 

Dugogodišnji HDZ-ov saborski zastupnik ima toliko nekretnina da je nedavno, kad su mu otkrili da nije upisao vinograd od 1885 kvadrata, zamolio novinare da mu pomognu s prijavama.

Goran Marić 

Bivši ministar državne imovine podnio je ostavku nakon otkrića o muljanju s vrijednošću apartmana u Biogradu, kao i nakon otkrića o spornom načinu dolaska do stanova u Zagrebu.

Dražen Bošnjaković 

Zagreb: Bošnjaković na videokonferenciji s ministrima pravosuđa država članica Europske unije

O bivšemu ministru pravosuđa u jeku afera s neprijavljenim nekretninama otkrili smo kako je u imovinskoj kartici zatajio više od 300 kvadrata dvorišta uz ilegalno sagrađenu supruginu kuću.

Damir Krstičević 

Bivši ministar obrane bio je središnja figura skandala nakon otkrića da je u imovinskoj prepolovio vrijednost i površinu vikendice u Žaboriću. Tvrdio je da se radi o 120, umjesto o 302 kvadrata

Marijan Kotešić 

Golf u Istri

Istarski donačelnik godinama je u imovinskoj kartici tajio vilu s bazenom vrijednu barem tri milijuna kuna. Kad smo ga pitali zašto u nije prijavio, rekao nam je da je zaboravio.

Tomislav Bulić 

Ervenik: Gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić

Ovaj zaboravni HDZ-ov gradonačelnik Benkovca nije u imovinskoj kartici prijavio stotine tisuća kuna potpora, dionice, njive, automobil, udjele u tvrtki ni kredit od 900.000 kuna.

Božo Petrov 

Zagreb: Konferencija za medije Mosta nezavisnih lista

I čelnik Mosta ima problema s popunjavanjem imovinske kartice. Svojedobno je u nju upisao nižu plaću, a zaboravio je unijeti i novu obiteljsku kuću u svome Metkoviću.

Gabrijela Žalac

Ministri i državni tajnici dolaze u Banske dvore na sjednicu užeg kabineta Vlade

Bivša ministrica EU fondova našla se pred povećalom kad joj je u dvorištu osvanuo luksuzni Mercedes. Pravdala se prvo da su ga kupili roditelji, a onda da su ga uzeli u najam.

Franjo Lucić 

Ovaj HDZ-ovac tijekom karijere je uspio prikupiti impresivan niz afera, a jedna je vezana i uz imovinske kartice. Nije prijavio porezni dug svoje supruge i za taj propust kažnjen je s 8000 kuna

Joško Roščić 

Baška Voda: Dodijeljene nagrade pobjednicima Turističke patrole Večernjeg lista

Dugogodišnji načelnik Baške Vode zatajio je lijepu kamenu kuću s vinogradom iznad Promajne u Dalmaciji. Svejedno nam je tad tvrdio da ju je upisao u imovinsku karticu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...