Obavijesti

News

Otkrivamo: Priveli maloljetnika koji je brutalno pretukao kolegu iz razreda, a zatim mu i prijetio

Otkrivamo: Priveli maloljetnika koji je brutalno pretukao kolegu iz razreda, a zatim mu i prijetio

Kao što su 24sata ovog tjedna otkrila, srednjoškolac je pretučen 8. rujna od strane vršnjaka iz iste škole, nekoliko tjedana kasnije primio je prijetnje od istog, kao i od još jednog učenika iz svog razreda. Zatim je postao i žrtva online nasilja

VIDEO

Zagrebačka policija potvrdila je za 24sata da je maloljetnik koji je pretukao učenika 1. razreda zagrebačke srednje škole priveden u službene prostorije policije.

Kao što su 24sata ovog tjedna otkrila, srednjoškolac je pretučen 8. rujna od strane svoj vršnjaka iz iste škole, nakon čega je nekoliko tjedana kasnije primio prijetnje od istog, kao i od još jednog učenika iz svog razreda, sad je postao i žrtva online nasilja, o čemu smo već pisali. 

Otvoren je Instagram profil na kojemu je objavljena snimka njegova premlaćivanja, a stranica je u 48 sati prikupila oko 3800 pratitelja. Srednjoškolac je molio admina stranice da ukloni snimku, nakon čega mu je stigao odgovor da mora platiti ako želi da se ista ukloni.

Mučna ispovijest: Nasilnik iz škole tuče i uhodi mog sina. Ima i snimka, ali nitko ne reagira...
Mučna ispovijest: Nasilnik iz škole tuče i uhodi mog sina. Ima i snimka, ali nitko ne reagira...

Njegova je majka ponovno bila na policiji i sve prijavila, no unatoč tome Instagram stranica i dalje nije ugašena.

Ravnatelj škole koju ni jednom nismo imenovali, kao ni napisali ime ravnatelja, maksimalno štiteći maloljetnika koji je žrtva nasilja, u prošlom nam je razgovoru rekao da će se održati sjednica nastavničkog vijeća koja treba odlučiti o daljnjim koracima te da su o svemu obavijestili policiju i DORH.

Tad nam je rekao kako je nasilnik, prema njihovim saznanjima, bio izazvan od ovog drugog.

Ravnatelj: Na sjednici ćemo odlučiti hoće li kazna ići jednom ili obojici

- Ne opravdavam njegovo nasilje, ali iza svakog napada se istražuje pozadina. Nije ga iz čista mira lupio, očito je bilo nešto prije između njih. U srijedu imamo sjednicu nastavničkog vijeća na kojoj ćemo odlučiti hoće li kazna ići jednom ili obojici ili će se kazniti i još neki drugi učenici. Gledajte, ne možete samo tako dijete izbaciti iz škole, eventualno mu možete izreći neku mjeru - rekao je ravnatelj srednje škole koju pohađaju i žrtva i napadač.

'Mom sinu i dalje prijete. Ovo su poruke koje je primio nakon što sam odlučila sve ispričati'
'Mom sinu i dalje prijete. Ovo su poruke koje je primio nakon što sam odlučila sve ispričati'

- Ne mogu vam dati izjave, ne smijem dati nikakvu izjavu, sve je proslijeđeno na policiju i na DORH - rekao je za 24sata ravnatelj škole da bi nam danas potvrdio da su učenici primjereno kažnjeni,

Psiholog: Škole se uglavnom ograđuju kad dođe do nasilja

Dječji psiholog Krešimir Prijatelj u razgovoru za 24sata ranije je istaknuo kako u Hrvatskoj kronično nedostaje međuresorna suradnja između policije, škole i Centra za socijalnu skrb te da se dijete dodatno traumatizira nakon što ponovno svima mora ispričati što mu se dogodilo.

- Nasilje na dječju psihu ostavlja posljedice, može doći do pojave akutnog stresnog poremećaja, do depresivnosti, socijalne anksioznosti, osjećaja bespomoćnosti. Žrtvu to može pratiti mjesecima ako ne dođe do adekvatne reakcije nadležnih institucija - istaknuo je psiholog Krešimir Prijatelj.

Upozorava kako je veliki problem što se škole uglavnom ograđuju kad dođe do nasilja.

- Trebali bi reagirati čim se sazna da je došlo do nasilja i to bi trebalo vrlo ozbiljno shvatiti. Ako nisu sankcionirali nasilnika, onda ili nemaju kapaciteta i resursa kojima bi adekvatno reagirali. Ovaj oblik pristupa pokazuje da oni koji bi trebali imati znanje da ga nemaju ili nisu sigurni što učiniti, a to je tužno i pogrešno. Treba vidjeti što toj školi treba, treba ući u neku vrstu intervencije. Imao sam i roditelje i djecu koja su žrtve nasilja, a koja su frustrirana čekanjem i sustavom. Iz perspektive kliničkog dječjeg psihologa, znam da je cilj pružati podršku, ali poduzeti i konkretne korake u trenu kad se dijete povjeri da je bilo žrtva nasilja - zaključuje dječji psiholog.

Šokantno nasilje bez posljedica: Đaka su tukli pa snimku napada objavili na društvenim mrežama
Šokantno nasilje bez posljedica: Đaka su tukli pa snimku napada objavili na društvenim mrežama

Kontaktirali smo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje smo pitali što je škola dužna učiniti kod pojave međuvršnjačkog nasilja.

- Što se tiče nasilja, sve su se škole dužne pridržavati Protokola o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima (Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, 2004.), Pravilnika o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima i Smjernica za postupanje školskih ustanova u slučajevima ugroze s neželjenim posljedicama. Nakon što se utvrde sve relevantne činjenice, potrebno je poduzeti zakonom i propisima predviđene korake, uključujući i eventualne sankcije prema počiniteljima - stoji u odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja za 24sata.

Odgovaraju nam i kako njihovo ministarstvo na godišnjoj razini zaprima jako malo prijava gdje škola u slučaju nasilja nije postupila prema gore navedenim propisima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei će sutra letjeti po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei će sutra letjeti po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije