Obavijesti

News

Komentari 265

'Ovo je apsurd. Treba nam 472 kvadrata učionice za distancu'

'Ovo je apsurd. Treba nam 472 kvadrata učionice za distancu'
1

'U javnost se istrčava s poluinformacijama pa se onda putem popunjavaju rupe. Trebalo je o povratku u škole šutjeti još neko vrijeme i jasno se dogovoriti sa svim akterima', poručuje učiteljica

VIDEO

Ni mi ne znamo kako bi trebala izgledati nastava 11.5., nemamo ništa više informacija od onog što zna cijela javnost, prve su riječi s kojima nam se obratila Nina Matovina Hajduk, zagrebačka učiteljica razredne nastave s dugogodišnjim iskustvom u liveu na Facebooku.

- Prvo što smo službeno dobili od Grada je bio dopis da se odradi anketiranje roditelja hoće li poslati djecu u školu ili ne - ispričala nam je učiteljica te dodala kako je i sama ministrica Divjak rekla da ta anketa nema smisla.

POGLEDAJTE VIDEO:

Učiteljica Nikolina Matovina Hajduk: ‘Roditelji mojih učenika još ne žele slati djecu u školu’

Učiteljica Nikolina Matovina Hajduk: ‘Roditelji mojih učenika još ne žele slati djecu u školu’ Reporteri: Emirat Asipi i Maja Krištafor

Objavljuje 24sata u Petak, 24. travnja 2020.

- Mi smo po naputku Grada poslali ankete i sad se ministarstvo čudi. Gledala sam sastanak ministrice i ravnatelja uživo na Facebooku gdje je ona rekla da Grad, osnivač i svi drugi akteri, agencije, zajedno s ministarstvo svi trebaju sudjelovati u situaciji povratka u školu, no nekako mi se čini da se odgovornost opet prebacuje i da je sve na nama - poručila je Matovina Hajduk.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

03:07

Kako kaže, ona je sa svojim kolegama imala sjednicu u školi i zauzela je čvrst stav da su učitelji profesionalci koji moraju dobiti jasan naputak za dalje i da ovo nije vrijeme za izricanje osobnih dojmova i impresija.

Zabranili rad nedjeljom, mise uz preporuke, u škole tko želi...
Zabranili rad nedjeljom, mise uz preporuke, u škole tko želi...

- Ja u razredu imam 28-ero djece, ali isto tako znam da kolegicu iz Slavonije koja ih ima 9. Ministrica kaže da je prosječan broj djece razreda u razredima 13 i pol učenika, no ona ne zna koliko poteškoća imamo ja ni ova moja kolegica iz Slavonije sa svojim učenicima. Ovdje nije samo riječ o COVID-u 19, ovdje je riječ i o potresu, ne možemo organizirati nastavu prema nekim svojim intuicijama i idejama. Ne u ovoj kriznoj situaciji. Pitanje je i kako će nastavu pratiti ti učenici koji su ostali doma - upozorila je učiteljica.

Složila se s nizom prosvjetnih radnika čije smo vam izjave prenosili kako je apsolutno neizvedivo držati djecu pod kontrolom i na socijalnoj distanci tijekom velikog odmora ili u školskom hodniku, pogotovo one uzrasta od 6-11 godina, čiji roditelji mogu odlučiti hoće li poslati svoju djecu na nastavu od 11.5.

- Roditelji mojih učenika su se danas šalili sa svim tim izjavama nakon ankete. Jedan tata je tako izračunao da bi nam trebalo 472 kvadrata samo učionice, da bi mogli imati sve moguće distance koje bi trebali imate - ispričala nam je.

Napominje i kako je nekako postalo pravilo da se istrčava u javnost s poluinformacijama pa se onda putem popunjavaju rupe. Trebalo je, kako kaže, o povratku u škole šutjeti još neko vrijeme, sa svim akterima sjesti za stol i odlučili pod kojim će to mjerama biti sigurno za dijete da ide u školu.

- Taman sam obavljala video poziv sa svojim učenicima kada nas je opet zatreslo u 9:52, ovaj potres u Zagrebu od četvrtka. Isti čas je nastala vriska, djeca su se preplašila, što je normalno. Ako se mi vratimo u školu, sada sa već 1000 manjih potresa iza sebe, treba točno biti određeno gdje koje dijete ima zaklon, ispod ovog ili onog štoka, ispod ove ili one klupe... Moramo znati hoću li izaći van s njima, vraćam li se poslije toga u razred - kazala je učiteljica Nikolina.

Grad Zagreb: Tražili smo upute za škole, nisu nam ni odgovorili
Grad Zagreb: Tražili smo upute za škole, nisu nam ni odgovorili

Dodala je da učitelje muči i radno vrijeme. Ujutro bi trebali imati nastavu u školi, popodne online nastavu. Kaže kako ih je duboko povrijedila izjava da nastavni učitelji trenutno ne rade jer djeca prate nastavu na HRT-u 3.

POGLEDAJTE ŠTO RODITELJI KAŽU O ŠKOLI OD DOMA:

Matovina Hajduk je ispričala i kako teče njihova online nastava na daljinu te da su je njeni učenici zamolili da krenu od 9:30 sati s nastavom jer su si, kako kaže, htjeli malo odspavati ujutro.

- Učenici su jako nezadovoljni jer ne dobivaju dovoljno prostora za feedback. Kažu mi - učiteljice, ovo niste stigli pogledati. Jednostavno se ne stiže sve. Treba znati i da postoje djeca koja zabušavaju, koja ne znaju sama, svaka čast roditeljima koji se brinu oko njih, takve kontaktiramo i pokušavamo im pomoći - poručila je.

Prve mjere: Otvaraju se dućani, frizeri, a od 11. 5. vrtići i škole
Prve mjere: Otvaraju se dućani, frizeri, a od 11. 5. vrtići i škole

- Od roditelja mojih učenika 5 ih se izjasnilo da će njihova djeca doći u školu, 9 da neće pa se još nisu usuglasili i može se reći da još ne žele slati djecu u školi - kazala je učiteljica Matovina Hajduk.

Smatra da su godišnji plan i program krnji, što zbog prosvjeda, što zbog epidemije i da neke stvari nisu obrađene na način na koji bi se odradile na nastavi u školi.

- Mislim da mi već sad možemo zaključiti ocjene. U moru života, dva mjeseca i neka ocjena nije mjerilo ničega, pogotovo u razrednoj nastavi, a niti u predmetnoj nastavi. Ne treba se držati za određenu ocjenu, ali ni stvarati nepotreban kaos - poručila je za kraj.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 265
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa