News

Komentari 3

Pala cijena nafte nakon što je normaliziran promet kroz Suez

Pala cijena nafte nakon što je normaliziran promet kroz Suez

Brod Ever Given blokirao je prošlog utorka Sueski kanal nakon pješčane oluje i jakih vjetrova koji su smanjili vidljivost. Grdosija se ispriječila na putu stotinama brodova na pomorskom putu kojim se odvija 12 posto svjetske trgovine

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 64 dolara nakon normalizacije prometa kroz Sueski kanal, blokiranog zbog nasukavanja kontejnerskog broda, i pozornost trgovaca ponovo se preusmjerila na slabu potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 63 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63,94 dolara. U istom je iznosu pala i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 60,34 dolara.

Brod Ever Given blokirao je prošlog utorka Sueski kanal nakon pješčane oluje i jakih vjetrova koji su smanjili vidljivost. Grdosija se ispriječila na putu stotinama brodova na pomorskom putu kojim se odvija 12 posto svjetske trgovine.

Promet se normalizirao danas poslijepodne, ali vodeći prijevoznici upozoravaju da bi otklanjanje poremećaja u transportu moglo potrajati tjednima.    

"Sueska minikriza blizu je svršetka i tržište nafte ponovo je prepušteno fundamentima", konstatira analitičar PVM Oil Associatesa Tamas Varga.

"Pozornost će se preusmjeriti na spore programe cijepljenja, na naizgled nezaustavljiv rast broja zaraženih u nekim dijelovima svijeta i na predstojeći sastanak OPEC-a, najavljen za 1. travnja", dodaje Varga.

Cijene su proteklih dana snažno oscilirale jer su trgovci i investitori pokušali odvagnuti utjecaj blokade ključnog plovnog puta za svjetsku trgovinu i širi učinak mjera zaključavanja kojima se nastoji zauzdati zaraza koronavirusom.

Mnoge europske zemlje ponovo su uvele mjere zatvaranja kako bi suzbile val koronavirusnih infekcija, što je pritisnulo potražnju za gorivom, a time i cijene.

Potporu cijenama pružaju pak očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici na ovotjednom sastanku održati nižu razinu proizvodnje.

Rusija će poduprijeti više-manje nepromijenjenu proizvodnju OPEC+ u svibnju, ali će tražiti da joj se odobri relativno skromno povećanje kako bi mogla pokriti sezonski uvjetovanu potražnju, rekao je u ponedjeljak izvor upućen s razmatranjima Moskve.

Cijene će i dalje oscilirati, prognozira Jeffrey Halley iz OANDA-e.

"Zbog nestabilnosti u prošlom tjednu cijena barela premjestit će se u Londonu na donji kraj raspona između 60,00 i 65,00 dolara za barel", rekao je.

Na američkom tržištu vjerojatno će se spustiti prema "donjoj granici tjednog raspona od 57,50 do 62,50 dolara za barel“, dodao je.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 62,56 dolara, što znači da je porasla 93 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitaniji članci